Editorial

Top 5 cele mai bune filme văzute pe Netflix în aprilie 2018

Of, ce m-am mai chinuit în aprilie, poate și pentru că am fost plecat câteva zile în concediu, fără Netflix, Youtube sau alte aplicații disponibile. Așa că abia am încropit 5 filme, dar măcar le-am ales pe sprânceană.

Despre sintagma ”filme”: am blog de prin 2008. Încă de atunci, ”filme” înseamnă atât filme artistice, cât și seriale sau documentar. Nu s-a schimbat prea mult această sintagmă, de vreme ce în continuare IMDb – International MOVIE Database – contabilizează sub termenul ”movie” tot ceea ce se creează în domeniul cinematografiei. Așadar, chiar dacă unii ”micșorează” termenul de filme, eu voi considera că aici intră orice creație de pe Netflix (că tot vorbim de Netflix), chiar și stand-up comedy, deși aici termenul chiar e forțat.

Așadar, top 5 cele mai bune filme văzute pe Netflix în aprilie 2018:

1. La casa de papel Season 2 (2017)

Nici nu mai știu cum am descoperit serialul ăsta la finalul anului trecut, dar știu că am iubit primul sezon și abia așteptam să apară și al doilea pe Netflix. Și a apărut. Și l-am văzut. După cum știți, e vorba de jaful perfect, în care o echipă carismatică pătrunde în Monetăria Statutului, unde va sta alături de ostatici până vor tipări sute de milioane de euro nemarcați. Conduși magistral de Profesor (îndrăgostit nepermis însă de anchetatoarea principală), aceștia au totul calculat din timp încât nimic nu pare să-i surprindă cu excepția caracterului uman foarte schimbător. Se vede măiestria spaniolă în a construi scenarii inteligente, pline de suspans și adrenalină, în a crea personaje demne de empatie, astfel încât puțini dintre spectatori mai țin partea ”autorităților”. Pentru noi toți, ceea ce fac hoții de aici – amuzanți, inteligenți, fiecare cu propria motivație tragică – este corect, este conform bunului simț. Un serial extraordinar.

Nota: 9,5/10


2. Nanny McPhee (2005)

După decesul soției sale, un ”stylist” la pompe funebre trebuie să asigure banii necesari pentru a asigura traiul zilnic, mai ales pentru cei șapte copii șugubeți, care-și alungă mereu bonele, dar și potențialele mame vitrege.
Într-o atmosferă de basm, avem parte de magie, de o doică-vrăjitor care îi pune cu botul pe labe, dar îi ajută și să învețe lucruri noi, cu spălătorese ajunse prințese, cu nunți, cu bătaie cu torturi și cu interpreți cunoscuți, în care excelează copiii. Un film-basm, fără pretenții decât de a ne distra și de a ne face să ne simțim bine în fața ecranului, fie că suntem adulți sau copii.

Nota: 7,5/10


3. The Alienist (serial, 10 episoade, 2018)

”În secolul al XIX-lea, persoanele care sufereau de boli mintale erau considerate a fi alienate de propria lor natură. Astfel, experții care le studiau se numeau alieniști.” Așa începe fiecare episod din The Alienist, un serial aflat la granița între film polițist și film psihologic, situat la finalul secolului 19, undeva prin New York. Crime repetate împotriva unor băieți adolescenți siliți de sărăcie să se prostitueze. Astfel, se formează o echipă foarte amestecată ce trebuie să descopere criminalul: un aliniest, doi polițiști evrei, un desenator de profile criminale, prima femeie polițistă. Numai că nimic nu e simplu în această lume: lipsă de experiență, corupție, puținătatea resurselor, o medicină psihiatrică încă nedezvoltată. Un serial cu parfum de epocă, ilustrare foarte realistă a lumii de final de secol 19, personaje interesante, mister până spre final. Un serial bun, dar care nu oferă multe scântei.

Nota: 7/10


4. Keith Richards: Under the Influence (2015)

Un bătrânel simpatic povestește ceva despre muzica lui, despre felul în care a învățat (și de la cine), molfăind continuu o țigară. Poate cei din generația mai tânără nici nu l-ar recunoaște și ar trece grăbiți peste. Numai că bătrânelul ăsta e unul dintre cei mai cunoscuți chitariști (și nu numai) ai tuturor timpurilor, Keith Richards, membru Rolling Stones. Documentarul îl urmărește pe acesta vorbind, descriind și ascultând melodiile și interpreții care l-au influențat în carieră, de la Elvis și Muddy Waters până la Chuck Berry, Little Richard și Buddy Guy. Păcat că ritmul este cam tărăgănat, iar excesele l-au îmbătrânit peste măsură pe artist.

Nota: 6/10


5. The Truth About Alcohol

Javid Abdelmoneim este un doctor care nu are prea multe adversități față de alcool, bea fără să fie rugat prea mult, deși nu face excese. Așa că se gândește ca, într-un documentar, să răstoarne sau să confirme câteva dintre miturile privind alcoolul. Într-un film interesant, bazat mai mult pe cercetări sociologice decât pe adevăruri aduse de experiențe pe perioade lungi, el ne dezvăluie informații suplimentare despre alcool: cum acesta nu aduce somnul lin, ci mai degrabă agitat; care este doza minimă recomandată (cică maxim o bere pe zi), cu ce se tratează mahmureala (de preferat, cu mâncare), cum beția e influențată de greutate și de sex (da, da!), cum alcoolul ne face poftă de mâncare și nu este decât indirect cauza obezității etc. Un documentar interesant pentru ”pasionați”.

Nota: 6/10

Pentru alte recomandări, puteți căuta cu încredere și pe grupul de recomandări Netflix România.

Top decembrie 2017

Top ianuarie 2018

Top februarie 2018

Top martie 2018

Articole similare

Fragment în avanpremieră: ”Omar şi diavolii”, de Dan Ciupureanu

Jovi Ene

A Dark Truth (2012)

Jovi Ene

Prin blogosfera literara (5 – 11 august 2013)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult