Editorial

Top 5 cărți pentru copii cu povești care inspiră

Lectura este una dintre investițiile cu un grad înalt de recompensare, mai ales când este vorba despre copii. Aceștia beneficiază de pe urma cititului, din mai multe puncte de vedere. Dincolo de dimensiunea vocabularului, creativității sau empatiei, lectura le oferă celor mici aptitudinea de a găsi inspirația în forțele proprii, lucru deloc neglijabil mai ales când trăim într-o lume unde contează afirmarea constantă.

Prin urmare, orice părinte care vrea să investească în potențialului copilului, ajutându-l să-și găsească propriile resurse de inspirație, ar trebui să aibă în arsenalul de lecturi următoarele cărți, pe care le consider edificatoare pentru cei mici.

1. „Insula misterioasă” de Jules Verne

Oh, acest roman de aventuri absolut savuros mi-a stimulat considerabil nevoia de a accede, de a progresa. S-a numărat printre primele cărți care m-au ajutat să înțeleg cât de puternic, de tenace și de potent poate fi un om (sau mai mulți) în fața intemperiilor.

2. „Micul Prinț” de Antoine de Saint-Exupéry

Nu putea să lipsească din această listă și prezentul roman semnat de renumitul aviator francez. Nu cred să existe în literatura mondială un roman care ar îmbina atât de frumos nevoia de  a înțelege lumea și de a transmite pace lăuntrică. Deși e catalogată preponderent drept o carte pentru copii, aș spune că e perfectă și pentru adulții dornici de a găsi o fărâmă de inspirație.

3. „Tatăl lui Guguță când era mic”, de Spiridon Vangheli

A treia carte din acest top este volumul „Tatăl lui Guguță când era mic” de Spiridon Vangheli – de acest volum mă leagă cele mai calde amintiri dintr-o copilărie în care trosneau lemnele în sobă, bunelul își punea ochelarii cu rame groase, iar bunica îmi făcea tartine cu pâine de casă și gem de prune afumat. Acesta era momentul când în scenă apărea Guguță, un băiețel năstrușnic, dornic de aventură, energic și atât de optimist, încât fiecare lectură se încheia cu zâmbete și voie bună. Spiridon Vangheli a reușit succesul de a fi tradus și de a fi dus tradiția populară basarabeană mult până peste limitele hotarelor noastre. Credeți-mă pe cuvânt, sunt cărți pe care meritați să le căutați în anticariate sau librării, pentru că au în ele inspirația unor copilării fericite.

4. „Telefonul păsăruicii”, de Grigore Vieru

Un volum care include în sine poezii și povești destinate celor mici și pe care am găsit-o de-a dreptul adorabilă. Scrise cu deosebită sinceritate, textele îl ajută pe cel mic să descopere frumusețea lumii în care trăiește.

5. „Prințul fericit”, de Oscar Wilde

O minunată poveste de aducere aminte a momentelor pe care le depășim cu brio. Este o carte potrivită pentru a găsi forța lăuntrică, pentru a te recompune și a înțelege că oricând poate să apară o nouă lumină dătătoare de speranță.

Evident, această listă este pur subiectivă și puteți oricând să adăugați sau scoateți anumite cărți. Scopul meu a fost să vă arăt că unele cărți devin fundament pentru maturitate. Eu am crescut citind din Guguță și acum îi citesc fetiței mele. Mi se pare că acest tezaur ne inspiră inclusiv pe noi, cei prinși în vâltoarea unei vieți grăbite.

Articole similare

Fragment în avanpremieră: ”Cum să prinzi un spion rus. Povestea adevărată a unui civil american devenit agent dublu”

Jovi Ene

Baby Reindeer (Netflix, 2024). Hai să vorbim despre abuz!

Corina Moisei-Dabija

Lansare de carte ”Așa să crească iarba pe noi”, de Augustin Cupșa, Editura Humanitas

Cristina-Ionela Grigore

1 comment

Cosmin Alexandru Vasile 18 iulie 2022 at 15:34

Aventurile lui Tom Sawyer mi-a plăcut mult

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult