Editorial

Top 5 cărți despre Ierusalim

Sunt în așteptarea unei cărți care sunt sigur că îmi vă prilejui o lectură pasionantă. Este vorba despre ‘Provocarea Ierusalimului’, de Eric-Emmanuel Schmitt. O carte despre Ierusalim, unul dintre orașele cele mai fascinante din lume, un oraș de o frumusețe periculoasa, un loc în care fiecare deal sau fiecare stradă poate purta un nume cunoscut din Biblie, locul în care s-au născut religii, au murit eroi și sfinți, s-au întâlnit armate și se ciocnesc fanatisme.

Așteptând cartea care este suspendată în vreun nor, undeva între România și Israel, am făcut un mic inventar al cărților din biblioteca personală care sunt despre Ierusalim sau în care Ierusalimul este fundal și peisaj. Am numărat peste 20. Am ales un Top 5. Ca întotdeauna este vorba despre un clasament subiectiv, ordinea nu este importantă, și sunteți invitați să comentați și să propuneți cărțile despre sau din Ierusalim care vouă vi s-au părut cele mai interesante.

1. Simon Sebag Montefiore – Ierusalim. Biografia unui oraș, Editura Trei

Este cartea ultimativă despre Ierusalim. O carte de istorie și un omagiu adus orașului. Un ghid subiectiv și o explorare a magiei și contradicțiilor Orașului Sfânt. Născut în 1965, Simon Sebag Montefiore este un istoric britanic, prezentator de televiziune și autor de cărți de istorie și de romane de succes, tot cu fundal istoric și politic. Este descendent al bancherului și filantropului Moses Montefiore, care și-a lăsat amprenta asupra istoriei orașului în secolul 19, fiind cel care a fondat Mishkenot Sha’ananim în 1860, prima aşezare evreiască din afara oraşului vechi al Ierusalimului, devenit primul cartier evreiesc al Ierusalimului modern. Dacă trebuie să aleg o singură carte despre Ierusalim pe aceasta aș recomanda-o. În România a fost publicata de Editura Trei în traducerea Luminiței Gavrilă, prima ediție apărând în 2012.

2. Amos Oz Poveste despre dragoste şi întuneric, Editura Humanitas Fiction

‘Poveste despre dragoste şi întuneric’ a apărut în România în colecția ‘Raftul Denisei’ și în seria de autor publicată de Editura Humanitas-fiction, în traducerea Danei Ligia Ilin. Amos Oz (1939–2018) a fost probabil cel mai important prozator și eseist israelian și este foarte popular și citit și în România.  S-a născut la Ierusalim, unde a trăit primii 15 ani ai vieții sale, părinții săi fiind originari din Polonia și Rusia.

‘Poveste despre dragoste şi întuneric’ este o carte de memorii, care descrie primii ani din viața a lui Oz și include o istorie a familiei cercetată de un unchi al tatălui său. Oz își relatează copilăria la Ierusalim în ultimii ani ai Palestinei Mandatare și primii ani ai Statului Israel. Dragostea și întunericul din titlu se referă la mama sa, a cărei suferință de depresie severă a determinat-o să-și ia viața când Amos era adolescent. Cartea este un efort de a descrie sentimentele lui Oz pentru mama lui și durerea de a o pierde. Ierusalimul este descris cu emoție și cu nostalgie amestecată cu durere.

3. Karen Armstrong – Jerusalem. One City, Three Faiths

Nu știu dacă ‘Jerusalem. One City, Three Faiths’ a fost tradusă și publicată în limba română. Karen Armstrong este o istorică a religiilor și expertă în religii comparative. Născută în 1944, este de ascendență irlandeză și a fost în tinerețe călugăriță. Publicată pentru prima dată în 1997, cartea urmărește istoria modului în care evreii, creștinii și musulmanii au revendicat cu toții Ierusalimul drept locul lor sfânt și cum trei concepții radical diferite de sfințenie au modelat și marcat orașul timp de mii de ani.

Armstrong dezvăluie o poveste complexă a tulburărilor spirituale și a transformărilor politice – de la capitala regelui David la un avanpost administrativ al Imperiului Roman, de la orașul cosmopolit sfințit de Hristos până la centrul spiritual cucerit și glorificat de musulmani, de la orașul strălucitor al cruciaților europeni la simbolul brăzdat de gloanțe al conflictului arabo-israelian de astăzi. Scrisă cu har și claritate, rezultat al anilor de cercetări meticuloase, ‘Jerusalem. One City, Three Faiths’ combină spectacolul istoriei cu profunzimea analizei spirituale.

4. Sarit Yishai-Levi – Regina frumuseții din Ierusalim, Editura Trei

Serialele israeliene de televiziune au devenit foarte populare și au fost redifuzate în multe țări ale lumii pe posturi de televiziune sau prin intermediul platformelor de ‘streaming’. Unul dintre succesele recente este ‘Regina frumuseții din Ierusalim’, o telenovelă lansată în 2021, din care au fost filmate și difuzate până acum două sezoane. Editura Trei a publicat în 2022 traducerea romanului care a inspirat serialul, i-a fixat cadrul și i-a furnizat personajele principale. Romanul – cu același titlu ca și serialul – a fost tradus din limba ebraică de Monica Pruteanu.

Cartea descrie destinul a patru generații ale unei familii evreiești sefarde din Ierusalim, acoperind primii 70 de ani ai secolului 20. Ierusalimul în care se petrece acțiunea este un spatiu în același timp mitic și real. Cunosc destul de bine orașul pentru a localiza majoritatea reperelor descrise în carte și a le suprapune peste harta Ierusalimului modern. De altfel, în anii de după publicarea romanului, organizatorii intreprizi de tururi turistice ofereau excursii pe urmele eroilor (și mai ales eroinelor) din ‘Regina frumuseții din Ierusalim’. 

5. Dominique Lapierre, Larry Collins – O Jerusalem

‘O Jerusalem’ este una dintre primele cărți pe care le-am citit despre Ierusalim și una dintre cele care m-au făcut să mă îndrăgostesc de acest oraș cu multă vreme înainte de a putea ajunge să pășesc pe străzile sale. Nu știu dacă a fost tradus în limba română, eu am în biblioteca mea una dintre primele ediții în format de buzunar ale cărții, veche de peste 50 de ani. Autorii sunt francezul Dominique Lapierre (1931 – 2022) și americanul Larry (John Lawrence) Collins (1929 – 2005). Cei doi s-au întâlnit la Paris în anii ’50, perioadă în care Collins își efectua serviciul militar, s-au împrietenit și au început să lucreze împreună ca ziariști și autori de cărți de istorie. Au petrecut patru ani în Orientul Mijlociu pregătind ‘O Jerusalem!’, o carte de istorie publicată în 1971 care descrie evenimentele din jurul creării Israelului.

Cartea este rezultatul a ani de cercetare de către autori, care a constat în câteva mii de interviuri și o examinare a unei serii de documente disponibile public și materiale relevante. Collins și Lapierre descriu speranțe spulberate, mândrie aprigă și vitejie uluitoare, în timp ce arabii, evreii și britanicii se ciocneau în lupta lor pentru controlul Ierusalimului în perioada 1947-1949. ‘O, Ierusalim!’ reconstituie meticulos această luptă istorică, explorând interesele, intențiile și concesiunile fiecărei părți, în timp ce orașul tuturor visurilor lor se clătina în pragul distrugerii. În afară de ‘O Jerusalem’, cei doi autori au mai scris câteva cărți intre care ‘Arde Parisul?’ despre luptele și evenimentele politice din august 1944 care au dus la eliberarea Parisului de sub ocupația germană.

Articole similare

Prin blogosfera literară (8 – 14 iunie 2015)

Dan Romascanu

Ei sunt cei mai populari super-eroi din lumea cinematografiei

Jovi Ene

Fragment în avanpremieră: ”Scriitorul şi Puterea sau despre puterea scriitorului”, de Gheorghe Crăciun

Jovi Ene

1 comment

feminine 17 martie 2024 at 12:03

Articolul oferă o perspectivă captivantă asupra Ierusalimului prin intermediul literaturii. Topul 5 cărți selectate reflectă nu doar istoria și spiritualitatea orașului, ci și impactul profund pe care l-a avut asupra autorilor. Fiecare carte pare să ofere o fereastră unică spre sufletul Ierusalimului, un oraș încărcat de semnificații și emoții. Recomandările sunt o invitație la explorare culturală și istorică, pe care abia aștept să o accept.

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult