Editorial

Top 5 cărți de ficțiune descoperite în 2023

Anul 2023 a fost unul destul de bun în spectru literar. Au apărut voci noi, pregnante, dar s-au auzit și ecouri cunoscute, ale scriitorilor consacrați. A fost un an în care am citit mai cumpătat, dar cărți alese. Am descoperit că pot fi încântată de un roman grafic, de o proză scurtă sau, de ce nu, de un volum cu fotografii.

Dacă ar fi să rezum, a fost anul experimentului literar pentru mine. Prinsă în cotidian, am evadat în tot felul de istorii, de la cele cu suspans la drame, de la istorii răscolitoare la lentoare narativă.

În acest top includ doar 5 cele mai bune cărți de ficțiune descoperite în 2023 (va urma și un articol dedicat nonficțiunii). Să purcedem!

1. „Hacienda”, de Isabel Cañas, Editura Univers

Deschide topul cartea “Hacienda” de Isabel Cañas, un deliciu gotic, care mi-a reamintit de vechea mea pasiune pentru “Rebecca” lui Du Maurier. Bine scrisă, cu turnuri de subiect, cu personaje bine definite, cartea ne poartă în vremurile când conta cine ești sau ce culoare are pielea ta pentru a avea un cuvânt de spus. 

2. „Cartea accidentelor”, de Chuck Wending, Editura Litera

Din aceiași categorie dedicată suspansului, l-am descoperit pe Chuck Wending, o alternativă tânără pentru cei care îl adoră pe King. “Cartea accidentelor” ne poartă prin mrejele unor istorii întunecate, unde Răul joacă rolul central.

3. „Cuibul de berze”, de Nicoleta Beraru, Editura pentru Artă și Literatură

A treia carte din top este romanul “Cuibul de berze” al scriitoarei Nicoleta Beraru. Un roman despre nostalgie, traumă generațională și răni care nu se mai vindecă. Stilul limpede, cald al scriitoarei mi-au dat acea veritabilă senzație de acasă.

4. „Noi, carnivorii”, de Agustina Bazterrica, Editura Pandora M

A patra carte în top este romanul scriitoarei Agustina Bazterrica, intitulat “Noi, carnivorii”, tradus la Editura Trei, în colecția Anansi. Duritatea sa, felul acut cu care ridică probleme de ordin moral, șocul pe care ți-l provoacă – m-au durut la propriu. O carte pe care sunt sigură că unii cititori o vor pune la zidul rușinii, iar alții o vor transmite mai departe, ca pe un mesaj despre ce ne poate aduce viitorul.

5. „Șansa”, de Uri Shulevitz, Editura Paralela 45

Și ultima carte descoperire este romanul grafic “Șansa” de Uri Shulevitz. De o sinceritate debordantă, cartea ne poartă prin trăirile unui copil talentat care se vede pus în fața nevoii de a supraviețui mai întâi Holocaustului, apoi Gulagului. Este un roman grafic realizat în condiții tehnice deosebite, cu un mesaj de transmis generațiilor viitoare.

Toate aceste cărți, din diferite spații geografice și ideatice, mi-au stârnit pofta de a citi în 2024 mai divers, mai inedit, mai departe de zona mea de confort.

Evident, acest top mi-a permis să îmi trasez rezoluția literară pentru acest an: să descopăr stiluri noi, să aleg autori clasici și moderni în proporții egale, să-mi dedic timp pentru a “digera” cele citite.

Sper că am reușit să vă stârnesc interesul și veți rămâne alături de mine, în acest an, ca să descoperim noi scriitori, noi perspective și valori.

Articole similare

Tehnologia VR (realitatea virtuală) afectează creierul uman?

Jovi Ene

Bill Murray – câteva lucruri inedite

Jovi Ene

Taximetriști (2023). Zece istorii și o singură noapte în plină viteză

Corina Moisei-Dabija

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult