Toamna aceasta, platforma de streaming Netflix pare să acapareze atenția publicului cu câteva producții inedite. Unele obscure, altele intense – dar toate suficient de interesante cât să-ți petreci câteva seri în compania eroilor.
În acest top, vă voi povesti pe scurt de ce ar trebui să le vedeți cât mai repede și de ce mi-au plăcut atât de mult, încât să le includ în această listă.
1. The Fall of the House of Usher (2023)
Primul în top este serialul „Prăbușirea casei Usher”, o reinterpretare modernă a nuvelei omonime, semnate de Edgar Allan Poe și publicate pentru prima dată în 1839. Doi frați gemeni, Roderick și Madeleine, decid că nu vor să se împace cu sărăcia în care s-au născut și că merită ceva mult mai bun. Cei doi își clădesc un adevărat imperiu, care începe să se dărâme în clipa când moștenitorii lor (fie vorba între noi, cu totul exotici) încep să moară în condiții misterioase și inexplicabile.
Producția regizată de Mike Flanagan, cu Carla Gugino, Bruce Greenwood și Mary McDonnell a fost exact pe măsura așteptărilor mele, mai ales că trailerul promitea foarte multe răsturnări de situație. Sumbru, întunecos, serialul explorează adâncurile firii umane, acolo unde se ascund ultimele urme de scrupule sau nu.
2. Sex Education (2019–2023)
Al doilea în top este serialul „Sex Education” pe care chiar l-am descoperit cu mult interes, pentru că sunt atât de puține filme despre emancipare sexuală corectă. Doi prieteni, Eric și Otis, se pomenesc în inima aventurilor conectate la pubertate și maturizare. Ei trebuie să își învețe propriile corpuri și să se descopere prin interacțiunea cu semenii lor, iar aici lucrurile se pot complica.
Amuzant și exuberant – acest tandem de caracteristici descriu cel mai bine cum stau lucrurile pentru cei doi. Mi se pare un serial excelent de văzut pentru tinerii care abia își găsesc drumul spre maturitate.
3. Flavours of Romania (2017-2023)
Și ultima producție este serialul documentar „Flavours of Romania” cu Charlie Ottley, un călător pe motocicletă, dornic să redescopere spațiul românesc, dincolo de limitele clasice, prin optica localnicilor și prin gusturile fiecărui ținut în parte.
Documentarul este foarte liniar reprezentat și poartă o amprentă de originalitate specială, fără note forțate și, mai ales, fără tentative de a cosmetiza realitate. În acest fel, spectatorul primește un produs media veridic, pe care îl poate urmări oricând și din care poate să-și ia notițe pentru o viitoare călătorie prin țară.
Toate aceste trei producții vă vor umple serile reci de iarnă și vă vor purta prin călătorii diverse, unele spre propriul Sine, alții – prin țara unde am copilărit sau de unde ne tragem, iar altele – prin abisul propriilor frici.