Editorial

Top 3 (sau 4) cărți despre naziști pe care trebuie să le citești

Zilele trecute am dat scroll pe Tik Tok (da, eu folosesc acea platformă pentru a urmări oameni interesanți care au migrat de pe Youtube) și am dat peste un tânăr care lua interviuri de la școlari și studenți americani. Nu vreți să știți cum mi-a căzut fața când, la întrebarea „Ce este Holocaustul?”, un tânăr a răspuns că este cea mai mare sărbătoare a evreilor. La acest nivel de analfabetism funcțional putem face referință când încercăm să convingem tinerii că e timpul să pună mâna pe o carte. Anticipez posibilele remarci și vă spun că nu era un video de divertisment. Prin urmare, m-am gândit că e benefic să includ într-un top cărți de istorie, cărți care nu se citesc pe nerăsuflate, dar se parcurg cu maximă atenție la detalii. Subiectul acestui top este nazismul, unul dintre curentele ideologice care au distrus fața Europei în secolul XX. 

1. „Neveste de naziști”, de James Wyllie, Editura Litera

Deschid lista recomandărilor mele cu volumul „Neveste de naziști”, de James Wyllie, tradus de Mihaela Guțu. O lectură de-a dreptul antrenantă, care demitifică acel cult al idealului nazist și ne arată cât de pământeni erau naziștii în cele mai comune rapoarte umane: în căsniciile lor. Unii își distrugeau soțiile cu veșnice adultere, alții le construiau un adevărat cult identitar. Unele femei rămâneau cu o hoardă de copii, în spatele baricadelor, altele se dedau la desfrâu și îi câștigau încrederea lui Hitler. Un lucru era comun tuturor: fidelitatea absolută față de idealurile dictatorului. „Neveste de naziști” este o incursiune perfectă în istoria nescrisă a nazismului, în acel spațiu gri despre care liderii dictatorului preferau să păstreze tăcerea. 

2. „Gemenele de la Auschwitz”, de Eva Mozes Kor și Lisa Rojani Buccier, Editura Niculescu

Al doilea volum este biografia „Gemenele de la Auschwitz”. Chiar dacă volumul abordează destinul unor gemene nimerite în cel mai tenebru lagăr nazist, pentru cititori cartea va aduce o perspectivă amplă asupra sistemului punitiv creat de naziști, de la torționari la condiții de detenție, la experimentele lui Mengele și la justiția post-nazism. 

3. „Ceasornicarii”, de Scott și Harry Lenga și „Evadatul de la Auschwitz”, de Jonathan Freedland, Editura Polirom

Ambele cărți analizează transformările sociale pre și post instaurare a nazismului, din perspectiva victimelor. Devenim astfel martori la repercusiunile și la inițierea unui proces distructiv care s-a întins pe câteva decenii. Din perspectiva observației active, putem să surprindem acele modificări ritmice, sistemice care i-au adus la o putere completă pe naziști și să vedem cum teroarea a luat locul vieții liniștite din zonele ocupate de aceștia. 

Meritul acestor cărți este să scoată în față nu doar adevărul istoric, care e deja cunoscut din surse academice, ci mai ales să arate fața umană a răului, să ne divulge că dincolo de o cortină a minciunilor propagandistice se ascunde doar o gloată de ticăloși care au decis că pot face propria ordine utopică. Cred că, în acest prezent tulburat tot mai tare de extremism, este oportun să ne amintim lecțiile de istorie la care am fost repetenți.

Articole similare

Emil Brumaru și riscul în poezie

Bianca Burada

Top 10 filme influențate de pandemie

Dan Romascanu

Despre ‘dilemele identitare’ la ICR Tel Aviv

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult