Editorial

Top 3 romane polițiste nordice de neratat

Există o glumă în rândurile cititorilor de detective novels care spune că nordicii scriu atât de bine pentru că se adăpostesc de frig și de veșnica noapte polară. Mai în glumă, mai în serios, scandinavii sunt lideri la capitolul romanelor de suspans, mai ales că rareori mai putem vedea scriitori care scot pe bandă rulantă romane de o dimensiune impunătoare (și nu mă refer doar la numărul de pagini).

Predilecția nordicilor față de romanele polițiste cu tentă profund dramatică se explică, în principal, prin densitatea și relevanța meseriei de scriitor, care acolo, în inima zonei reci, este la mare căutare. Citisem undeva că unul din trei islandezi este autor de cărți, o cifră destul de… impunătoare.

În acest top, vreau să vă prezint trei cărți din nișa suspans thriller care merită atenția și aprecierea publicului, cu mențiunea că e o percepție pur subiectivă. De fapt, nu cred că voi exagera, acest gen de narațiune este printre cele mai disonante și diferite, astfel încât putem adora și urî simultan un autor pentru cărțile sale.

1. „Băiatul din lumina farurilor”, de Samuel Bjørk, Editura Rao

Deschid acest top cu romanul lui Samuel Bjørk, intitulat „Băiatul din lumina farurilor”, tradus la Editura Rao. Scris aproape canonic, romanul are în față un criminal în serie care, într-o implozie de creativitate, își aranjează aproape cinematografic fiecare infracțiune. Mia Kruger și detectivul Munch, o echipă total disfuncțională, dar a naibii de organică, încep o cursă de zile mari pentru a-l prinde și demasca pe răufăcător. Alert, divers, șocant – sunt doar câteva dintre caracteristicile acestei cărți.

Samuel Bjørk este pseudonimul unui scriitor norvegian, născut în 1969. Numele real al acestuia este Frode Sander Øien. Bjørk a devenit cunoscut pentru romanele sale de suspans și thriller psihologic, care au fost traduse în mai multe limbi și au câștigat o serie de premii literare. Printre cele mai cunoscute romane ale sale se numără „I’m Traveling Alone” and „The Owl Always Hunts at Night”.

2. „Zile întunecate”, de Yrsa Sigurdardottir, Editura Trei

Al doilea pe listă este romanul „Zile întunecate” de Yrsa Sigurdardottir. Trei oameni dispar într-un sat izolat din Groenlanda. Avocata Thora Gudmundsdottir pornește în căutarea lor și descoperă o comunitate deloc prietenoasă dintr-un sat al cărui nume se traduce „Foame”. Cu un fir logic al structurii, cu multe întorsături de situație, romanul vă va ține prinși de la început și până la final.

Yrsa Sigurdardottir este o autoare islandeză de romane polițiste și thriller. Ea s-a născut pe 24 august 1963 în Reykjavik, Islanda. Este cunoscută pentru seria ei de cărți cu avocatul și detectivul Thóra Gudmundsdóttir, precum și pentru alte romane independente, care sunt apreciate în întreaga lume. Lucrările sale se caracterizează prin atmosfera sinistră, misterul și suspansul bine construit, precum și prin utilizarea unor elemente de folclor și mitologie nordică. Sigurdardottir este considerată una dintre cele mai de succes autoare de romane polițiste din Islanda și a câștigat numeroase premii literare pentru lucrările sale, inclusiv premiul din partea Asociației Islandeze de Scriitori de Cărți Polițiste pentru cel mai bun roman polițist al anului.

3. „Toamna”, de Mons Kallentoft, Editura Trei

Și ultimul roman de pe această mică listă, pe care vă încurajez să-l descoperiți, este „Toamna” de Mons Kallentoft. Un castel, un afacerist parvenit și un trup în șanțul de scurgere. Sună interesant? Vă asigur că e pe cinste, mai ales pentru că Malin Fors, personajul central, e o femeie care știe să scoată adevărul la iveală cu orice preț.

Mons Kallentoft este un autor suedez de romane polițiste. S-a născut pe 15 iunie 1968 în Linköping, Suedia și și-a făcut debutul literar în 2000 cu romanul „Mitt hjärtas oro” (Inima mea bate). În 2010, Kallentoft a publicat primul său roman din seria Malin Fors, intitulat „Midwinter Sacrifice”, care a fost tradus în peste 20 de limbi și a devenit un bestseller internațional. Seria Malin Fors urmărește aventurile unei polițiste din orașul suedez Linköping și include zece romane. Kallentoft a câștigat mai multe premii literare pentru opera sa, inclusiv premiul „Best Swedish Crime Novel” în 2012 pentru romanul „Summertime Death”.

Tu pe care l-ai citi?

Articole similare

Profilul unei lumi scufundate. O istorie despre o lume care a fost – lansarea volumului Oamenii epocii fanariote. Chipuri din bisericile Țării Românești și Moldovei

Corina Toader

Spinning Man (2018) – istoria unui criminal eșuat

Corina Moisei-Dabija

Top 3 volume de poezii care mi-au răscolit sufletul

Corina Moisei-Dabija

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult