Editorial

Top 3 romane detectiv cu elemente mistice

Misticul ocupă un loc important în nișa romanelor detectiv, mai ales atunci când vorbim despre un suspans adus la cote maxime. M-am gândit că ție, drag cititor, îți va fi interesant să descoperi câteva romane care să te țină cu sufletul la gură și pe care să le recomanzi prietenilor oricând. Iată de ce, în acest top, vorbim despre câteva cărți care abordează misticismul prin prisma unor narațiuni care te vor bântui mult timp după final.

1. „Fetele care ard”, de C. J. Tudor

Primul în top este romanul „Fetele care ard” de C. J. Tudor, o apariție editorială marca Editura Nemira, în colecția Armada. Diferit de aproape tot ce am citit până acum, romanul ne poartă prin tot ce înseamnă esența răului pur. Jack, o femeie vicar, se pomenește prinsă într-o comunitate mică, plină de secrete, unde scheletele din trecut își croiesc drum spre prezent. Misticul romanului rezidă în aparițiile fantomatice, intitulate „Fetele care ard”, un soi de semnale providențiale care într-un fel mut încearcă să arate spre fața adevărată a personajelor negative. Este unul dintre cele mai bune romane citite în acest an și mă bucur să aflu că există deja o ecranizare, pe care abia aștept să o urmăresc.

2. „Prietenul din umbră”, de Alex North

Al doilea roman este „Prietenul din umbră” de Alex North, o traducere apărută la Editura Lebăda Neagră, care, trebuie să recunosc, m-a bântuit mult timp după ce l-am terminat. Paul, personajul central, revine în localitatea sa de origine și descoperă că trecutul încă îl învăluie cu tentaculele sale. Cine îl urmărește și cum se va spăla de păcatele trecutului? Alex North încearcă să ne ofere un roman în care fantomele încep să fie tot mai vizibile, iar răul – tot mai palpabil. Explorând fricile și tulburările lăuntrice ale personajelor aflate deja la maturitate, dar încă ancorate în copilărie, romanul ne demonstrează cât de vulnerabili putem fi în fața secretelor.

3. „Misterul din pădure”, de Matt Weselowski

Și ultimul roman din acest top este scris de Matt Weselowski, intitulat „Misterul din pădure”, tradus la Editura Rao. Istoria centrală este construită în jurul unei păduri care pare a fi bântuită și unde, cu câteva decenii mai devreme, a dispărut un băiețel, Alfie Marsden. Cu un fundal foarte tensionat și cu o construcție inedită a liniei de subiect, romanul te prinde și te ține, lăsându-te să descoperi câtă greutate are trecutul și cât de dificil e să faci pace cu tot ce trăiești.

Misticul este liniar în aceste romane, dar prezența sa adaugă greutate senzațiilor pe care le trăiește cititorul, or anume de asta depinde întreaga experiență de citire a unui detectiv. Regula de aur, în acest sens, este limita optimă sau dozajul. Prea mult misticism împinge istoria spre absurd, iar prea puțin – spre lipsa de credibilitate.

Toate aceste trei romane sunt perfecte pentru clipele când nu știi ce să citești și cauți cărți care te-ar ține în priză de la prima la ultima pagină. Bine scrise, cu personaje definite și cu istorii care ți-ar da fiori – sună bine, nu?

Articole similare

Fragment în avanpremieră: ”Intelighenția basarabeană azi”, de Vasile Ernu – Nici eroi, nici trădători. Despre Basarabia, comunism, ascensoare sociale, Unire sau un nou proiect de țară

Jovi Ene

Muzica și cărțile. Top 5 cărți despre muzică

Tudor-Costin Sicomas

Casina, de Plaut

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult