Dacă mă urmăriți de ceva timp și îmi citiți materialele, puteți observa ce pasiune aparte am pentru HBO ca platformă de streaming, mai ales când vine vorba de diferite documentare. În general, industria producției de docudrame mi se pare foarte relevantă, mai ales din perspectiva impactului pe care îl au aceste subiecte asupra înțelegerii noastre de zi cu zi. În acest top, am inclus câteva apariții noi, dar care merită, din varii motive, atenția publicului larg.
1. They Called Him Mostly Harmless – Necunoscutul „inofensiv” (2024)
Deschide lista cu recomandări documentarul Necunoscutul „Inofensiv”, produs de Liz Massie. Într-un parc național din America este găsit un cort, iar înăuntru – corpul emaciat, înfometat al unui bărbat. Acesta este mort, iar oamenii legii trebuie să-l identifice, dar se pare că îi lipsesc cu desăvârșire amprentele și urmele dentare. Va deveni acesta încă un cold case? Sau poate va fi identificat și reîntors acasă?
Construit dintr-o serie de mărturii și istorii cu și despre acest om misterios, documentarul, de facto, aruncă o lumină aparte asupra ideii de marginalizare socială, asupra nevoii de a ne reaminti cât de importantă e sănătatea mintală și de ce e cazul să îi acordăm atenție sporită.
E un documentar destul de încâlcit și pe alocuri static, dar devine din ce în ce mai complex spre final și mi s-a părut o frescă bună asupra sintagmei de „exilare socială”. N-are nimic din senzaționalismul documentarelor din ultimul val, dar merită atenția publicului.
2. First Five (2023) – Primele cinci
Cel de-al doilea documentar nou-nouț pe HBO este serialul Primele cinci, un documentar portret care urmărește ascensiunea prim-ministrului finlandez Sanna Marin, cea mai tânără femeie prim-ministru. Documentarul deschide culisele puterii și ne arată câtă asumare feminină implică un astfel de post.
Dincolo de poziția iredutabilă, Sanna Marin ne ilustrează, prin propriile sale mărturii și ale colegilor de cabinet, cât de ofertant, dar și complicat poate fi să deții poziții de conducere când ești femeie. Cred că astfel de documentare sunt mult mai oportune pentru răspândirea mesajelor feministe versus atitudinea pasiv-agresivă atât de frecvent întâlnită în rândul feministelor. În linii directe, e un documentar despre o femeie puternică și un cabinet de ministre care rescriu istoria patriarhală și arată lumii că pot mai mult. Regizorul Mia Halme a reușit să structureze narațiunea într-un fel special, reliefând atu-urilor celor intervievați.
3. How We Get Free (2023) – Cum ne eliberăm
Pe cel de-al treilea lor a ajuns documentarul Cum ne eliberăm a regizoarelor Geeta Gandbhir și Samantha M. Knowles. Filmul urmărește activitatea unei femei care se angajează în marele sistem al eliberărilor pe cauțiune, un sistem de monitorizare specific Statelor Unite ale Americii. Naratoarea ne poartă prin hățișurile juridice și ne arată cât de scumpă este fiecare mișcare în acest sens.
De la apelurile intermitente provenite de la diferite persoane aflate la ananghie și până în momentul când aceasta ajunge să-i scoată la libertate – tot acest parcurs este înțesat cu provocări, cu răbdare pusă la încercare și cu multă duritate.
Fiecare documentar ne oferă o perspectivă proaspătă, asumată, complexă asupra unor dileme morale, omenești și de actualitate, într-o lume care se tot schimbă.