Editorial

Top 3 documentare despre mâncare

Călătoria umanității prin veacurile timpului este intrinsec legată de evoluția practicilor culinare. De la instinctul primar al căutării hranei pentru supraviețuire la sistemele alimentare complexe, globalizate, din secolul XXI, istoria alimentelor reprezintă o poveste captivantă a inovației, schimbului cultural și transformării societale. 

Vă propun în acest text câteva documentare interesante despre cum mâncarea poate fi un atribut cultural, un model de identificare a valorilor comune.

1. Street Food (Netflix, 2019-2022)

Primul pe listă este proiectul „Street Food”, o incursiune interesantă în tot ce înseamnă alimentația rapidă, disponibilă atât în metropole mari, dar și în mici orășele care par uitate de toți. Este un documentar de televiziune disponibil pe platforma Netflix, creat de David Gelb și Brian McGinn. Lansat în 2019, documentarul explorează bucătăria stradală din diverse orașe din întreaga lume, oferind o privire profundă despre viața și cariera unor bucătari stradali talentați.

Sinceră să fiu, am tot salivat la aceste episoade, care merg calapod per diferite zone. Mi-a plăcut mult „Street Food Asia”, unde am descoperit cele mai inedite forme și povestiri despre cum mâncarea unește și identifică, despre tradiții fără precedent. Recomand să faceți rost de ceva gustos cât urmăriți, pentru că riscați să vi se facă foame.

2. Chef’s Table (Netflix, 2015-2022)

Al doilea pe listă este „Chef’s Table”, un documentar în șase sezoane care ne dezvăluie cât de talentați și deosebiți sunt unii bucătari, dar mai ales de câtă măiestrie este nevoie pentru a crea cele mai inspirate feluri de mâncare.

„Chef’s Table” reprezintă o călătorie în lumea fascinantă a bucătarilor de elită, aducând în prim-plan nu doar mâncărurile lor inovatoare, ci și poveștile lor personale și impactul pe care îl au asupra lumii gastronomice contemporane. Documentarul a fost bine primit de critică pentru modul său unic de a prezenta arta culinară și pentru capacitatea sa de a transmite pasiunea și creativitatea din spatele fiecărui preparat.

3. Originea savorii (Netflix, 2019-2023)

Al treilea documentar este „Originea savorii”, un serial documentar de televiziune chinezesc, care explorează secretele culinare ale Chinei și diferitele tehnici de gătit și bucătării cu ingrediente asiatice native din regiunile Chaoshan, Yunnan, Gansu și Guiyang. 

Seria explorează ingredientele specifice diferitelor regiuni ale Chinei, aducând în prim-plan procesele de cultivare, recoltare și preparare a acestora. Fiecare episod se axează pe un ingredient specific și ilustrează cum acesta contribuie la diversitatea și bogăția bucătăriei chinezești.

Istoria alimentelor reprezintă o țesătură bogată, realizată de mâinile a nenumărate generații. Călătoria noastră culinară este o dovadă a adaptabilității umane, inovației și a rolului profund pe care hrana îl joacă în modelarea istoriei noastre comune. În timp ce savurăm aromele trecutului și prezentului, descoperim că istoria alimentelor este o narațiune dinamică care continuă să evolueze, să devină din ce în ce mai interesantă.

Articole similare

Cartea de la ora 5, transferată din mediul online direct în mijlocul publicului, încă pasionat de carte – tema călătoriei în literatura universală și românească

Andreea Andrusca

„Jurnal la sfârșitul lumii”, de Vasile Ernu, sau cartea pe care o merităm

Corina Moisei-Dabija

Noutăți săptămânale Netflix: Sweet Tooth, Young Royals

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult