Editorial

Top 3 cărți pentru copii (ne)ascultători

Regulile parentingului modern spun că nu există copii neascultători, ci doar părinți care nu pot ține ritmul. Cert este că nu prea avem cum să ne împăcăm cu această realitate, mai ales dacă știm sigur că ghidușiile celor mici sunt făcute înadins pentru a ne pune nervii la încercare. Dar indiferent de caracterul lor (care, apropo, trebuie spus este unul în continuă schimbare), noi îi iubim și le oferim tot ce e mai bun, inclusiv lecturi de calitate.

M-am gândit astfel că ar fi interesant să găsim acele cărți care se potrivesc perfect copiilor ghiduși, sturlubatici, cei despre care se poate spune că fac peri suri cu multă plăcere.

În acest top trei cărți destinate celor mici, dar aprigi, am decis să includ atât literatură clasică, cât și modernă, pentru că experiența lecturilor trebuie să fie diversă, interactivă, dar și educativă.

1. „Aventurile lui Alice în Țara Minunilor și în Țara Oglinzilor”, de C. S. Lewis

Prima pe listă este povestea clasică a lui C. S. Lewis, „Aventurile lui Alice în Țara Minunilor și în Țara Oglinzilor”, tradusă la editura Rao în colecția Mini Clasic. Ediția nouă vine însoțită de niște ilustrații minunate, executate de artista Martina Peluso, ceea ce le va capta indubitabil atenția micilor cititori. Alice este o fetiță energică, dornică de aventuri care începe o călătorie inimaginabilă printr-o lume paralelă, în care descoperă personaje mitologice, uimitoare și dornice de a interacționa cu ea. Fioroasa Regină de Cupă, pisica de Chesire sau pasărea Dodo – iată doar câțiva dintre eroii acestei povești care îl va cuceri chiar și pe cel mai neastâmpărat copil.

2. „Jurnalul unui Puști”, de Jeff Kinney

A doua poziție este deținută de primul volum din seria „Jurnalul unui Puști” de Jeff Kinney, tradus în colecția „Cărți cu Haz” a editurii Arthur. Greg Heffley este un elev de școală generală care vrea să ia lumea în piept și să câștige popularitate în rândul semenilor. Istoria sa este despre preadolescență, despre integrare socială și mai ales despre cum să supraviețuiești lecțiilor când ai pofte legate de joacă decât de carte. Acest volum, dar și întreaga serie, sunt o bună motivație pentru a inspira copii să citească și să empatizeze cu eroul principal. Deci, dacă aveți o dilemă cum să stimulați pofta de carte a celor mici, faceți rost de această colecție.

3. „Joody Moody salvează lumea”,  de Megan McDonald

Și ultima recomandare este titlul „Joody Moody salvează lumea” de Megan McDonald, tradusă la editura Gama. Volumul spune istoria lui Joody Moody, o elevă care află că pădurea tropicală este în pericol și pornește într-o veritabilă aventură pentru a o salva. Cu mult umor, haz de necaz și veselie, volumul va fi exact pe gustul cititorilor mici, curioși. Starea de spirit de care dă dovadă eroina o să-i coopteze ușor pe micii aventurieri în gașca sa.

Cărțile copilăriei sunt cele care ne definesc la maturitate, ne pun bazele și ne oferă sol fertil pentru imaginație, iar noi, părinții, avem misiunea importantă de a-i conduce pe cei mici printre paginile lecturilor atent alese. Să nu uităm că de puterea exemplului nostru și să citim alături de cei mici doar cărți de calitate.

(Sursă fotografii: librarius.md, libhumanitas.ro, Editura Gama)

Articole similare

Cărți pentru copii: Unde e căsuța mea?, de Claudia Marinescu

Jovi Ene

Nou la Editura Trei. Fragment din Matthew Blake, „Anna O”

Jovi Ene

Nou la Editura Nemira. Fragment în avanpremieră din Gabriela Garcia, „Femei și sare”

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult