Editorial

Top 3 autori descoperiți în 2024

Anul 2024 a fost un an plin în materie de cărți, un an cu foarte multe noutăți și cu autori pe care i-am descoperit în cele mai oportune momente sau exact atunci când interesul meu s-a conectat perfect cu ce aveau ei de oferit. Respectiv, ținând cont de tendințe, am decis că e oportun să fac un top 3 cu acei scriitori surpriză pe care i-am descoperit în anul care pleacă și, cine știe, poate vă inspir să-i citiți. 

1. „Noaptea nu uită”, de Silvia Dumitru, Editura Humanitas

Deschide topul o scriitoare română, Silvia Dumitru, cu romanul său „Noaptea nu uită”. Deși debutantă, scriitoarea reușește să ne ofere o istorie memorabilă, cu nuanțe sociale foarte bine creionate în subiecte precum: abandonul parental, solitudinea amoroasă și identitatea sexuală. Un amalgam de teme care se contopesc într-o narațiune fluidă și fluentă, suficient de bună cât să vorbesc despre această carte cu foarte multă admirație. Romanul a apărut la Humanitas, în colecția dedicată scriitorilor români contemporani.

2. „Pământeni”, de Sayaka Murata, Editura Polirom

În același top s-a înscris cu fermitate scriitoarea Sayaka Murata cu romanul său intitulat „Pământeni”. Un fel de Sorokin la feminin, dacă îmi permiteți o astfel de comparație. Romanul scurt, dar excelent scris, ne poartă printr-o istorie obscură, care începe nonșalant și se sfârșește într-o turnură de situație atât de bruscă încât să tot oftezi mult timp după ce termini cartea. Toate prietenele mele care au citit cartea mi-au mulțumit și mi-au zis că după așa volum au nevoie de un duș rece. Impresionant, nu? 

3. „Stăpânul Muntelui”, de Andres de la Motte, Crime Scene Press

Ultimul pe listă este Andres de la Motte cu romanul său „Stăpânul Muntelui”. Cred că o să pot spune asta cu fermitate. Este cel mai bun roman de suspans pe care l-am citit în acest an. Cu un amestec de voyerism și cu o alternanță trecut – prezent, cartea este încă o aducere aminte despre adâncimea răului uman, despre cât de mult ne poate costa indiferența față de cei care ne înconjoară. Nu exagerez dacă spun că Andres de la Motte, în virtutea meseriei sale de polițist, a reușit să observe natura umană dincolo de formele sale cele obișnuite, aducându-ne acolo unde se întâlnește toxicitatea și lăcomia, egoismul și ipocrizia. Subtil, tenace, șocant – iată cum aș descrie această narațiune. 

Vă întrebați probabil de ce am ales un spectru atât de diferit în materie de carte? Răspunsul este simplu. Mi se pare că avantajul cititorului modern e că are la îndemână cărți și subiecte atât de diverse încât poate cu ușurință să le citească și să le descopere pe îndelete. Evident, această listă nu este exhaustivă și aș mai adăuga încă câteva zeci de autori și de cărți Vă invit să dați o căutare pe site și să vedeți ce am mai citit în acest an. Nu mi-aș ierta dacă nu aș aminti și de autori precum: Sorj Chalandon cu romanul „Fiu de Ticălos”, Dia Radu cu volumul său de interviuri „Călătorie într-o fotografie” sau Tan Twan Eng pentru „Casa ușilor”.

Sper că astfel de mici liste vă vor stimula apetitul pentru citit și vă va ajuta să vă inspirați pe îndelete în alegerea unor cărți despre care să vă amintiți chiar și peste ani. 

Articole similare

Fragment în avanpremieră: ”O logodnă foarte lungă”, de Sébastien Japrisot

Jovi Ene

Il buco (2021), o călătorie spirituală între două capete ale vieții

Corina Moisei-Dabija

Top 3 cărți basarabene de care probabil nu ai auzit

Corina Moisei-Dabija

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult