Editorial

Top 10 filme premiate cu Premiul Oscar care chiar meritau Premiul Oscar

La 12 martie industria cinematografică și iubitorii de filme vor avea din nou ochii ațintiți spre Teatrul Dolby din Hollywood, Los Angeles unde va avea loc a 95-a ceremonie de decernare a Premiilor Oscar. Bursele de pariuri și experții cu diplome și fără diplome se întrec în a prezice câștigătorii premiilor care vor recompensa filmele lansate în 2022. Sistemul de premiere și rezultatele sale, ceremoniile cu fastul, discursurile, incidentele și accidentele lor sunt discutate și disputate. Aproape că nu a fost premiu în ultimii ani care să nu fie contestat din punct de vedere artistic, politic sau corect politic. În așteptarea ceremoniei și a criticilor și dezbaterilor care vor urma am decis să parcurg lista filmelor care au obținut de-a lungul celor 94 de ani care au trecut premiul pentru cel mai bun film și să listez zece dintre ele care mie mi-au plăcut și care cred că chiar meritau să câștige. Ca întotdeauna, acest top este alegerea mea subiectivă, ordinea nu contează prea mult, și cititorii sunt invitați să comenteze și să adauge filmele pe care ei le-ar fi inclus în top. Anii menționați sunt cei ai lansării. Am menționat numele regizorilor.

1. Casablanca – Michael Curtiz, 1942

Pentru mine Casablanca este unul dintre cele trei mari filme preferate din toate timpurile. Este o dramă romantică regizată de Michael Curtiz, cu Humphrey Bogart, Ingrid Bergman și Paul Henreid în rolurile principale. Filmat și plasat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, filmul se concentrează pe un expatriat american (Bogart) care trebuie să aleagă între dragostea lui pentru o femeie (Bergman) și a-l ajuta pe soțul acesteia (Henreid), un lider al rezistenței cehoslovace, să evadeze din orașul Casablanca controlat de colaboraționiștii de la Vichy și să-și continue lupta împotriva germanilor. Scenariul se bazează pe ‘Everybody Comes to Rick’s’, o piesă de teatru de Murray Burnett și Joan Alison. Bogart și Bergman realizează două dintre cele mai bune roluri ale carierelor lor. Filmul are câteva scene antologice, între care cea a ‘duelului imnurilor’ și scena finală. Criticul Leonard Maltin considera Casablanca „cel mai bun film de la Hollywood din toate timpurile”. Nu cred că greșește prea tare.

2. The Godfather – Francis Ford Coppola, 1972

Cel mai bun film al tuturor timpurilor? ‘The Godfather’ apare pe primul loc sau în primele locuri cam în orice clasament de acest fel întocmit în ultimele decenii. Drama americană regizată de Francis Ford Coppola, co-autor și al scenariului împreună cu Mario Puzo, este o ecranizare a best-sellerului lui Puzo din 1969 cu același titlu. Filmul îi are în distribuție pe Marlon Brando, Al Pacino, James Caan, Robert Duvall, Diane Keaton. Este prima parte din trilogia care prezintă cronica familiei Corleone, conduse la început de patriarhul Vito Corleone (Brando), acoperind perioada dintre 1945 până în 1955. Acțiunea primului film se concentrează pe transformarea fiului său cel mic, Michael Corleone (Pacino),  dintr-un outsider reticent al familiei într-un un șef nemilos al mafiei. Al doilea film din trilogie avea și el să câștige premiul pentru cel mai bun film, cu doi ani mai tărziu.

Disponibil pe Netflix și pe SkyShowTime.

3. Forrest Gump – Robert Zemeckis, 1994

‘Forrest Gump’ aduce pe ecran unul dintre cele mai neobișnuite personaje din istoria cinematografiei americane și îi prilejuiește lui Tom Hanks unul dintre rolurile de vârf ale unei cariere magnifice. Este o combinație de fantezie, istorie alternativă, dramă și comedie pe un scenariu scris de Eric Roth, bazat pe romanul cu același nume din 1986 al lui Winston Groom. Filmul diferă substanțial de roman, urmărind câteva decenii din viața unui bărbat din Alabama, încet la minte dar cu suflet bun, pe nume Forrest Gump, experiențele sale personale și felul în care ele se intersectează cu istoria Statelor Unite ale secolului al XX-lea.

Disponibil pe Netflix și pe SkyShowTime.

4. The Deer Hunter – Michael Cimino, 1978

Războiul din Vietnam a influențat viețile unei generații întregi de tineri americani și carierele cibematografice ale cineaștilor formați în acea perioadă. Au rezultat câteva filme magnifice, printre care ‘The Deer Hunter’, drama de război co-scrisă și regizată de Michael Cimino. Personajele principale sunt trei tineri din Pennsylvania, ale căror vieți sunt schimbate total după ce trăiesc experiența războiului din Vietnam. Cei trei soldați sunt interpretați de Robert De Niro, Christopher Walken și John Savage. În ciuda aprecierii criticilor și a succesului la premii, unii dintre cei mai proeminenți critici ai industriei au criticat ceea ce ei considerau drept reprezentările simpliste și inexacte din punct de vedere istoric. Tema centrală a Viet Cong-ului care obligă prizonierii americani să joace la ruleta ruseasă a fost criticată pentru că nu ar avea nicio bază în istorie. Este o afirmație pe care Cimino a negat-o, dar nu a respins-o cu dovezi documentare.

5. The Silence of the Lambs – Jonathan Demme, 1991

‘The Silence of the Lambs’ este un film american horror psihologic citat în mod regulat de critici, regizori de film și public ca fiind unul dintre cele mai bune și mai influente filme din istoria cinematografiei. Filmul este regizat de Jonathan Demme și scris de Ted Tally, adaptat după romanul lui Thomas Harris din 1988. Jodie Foster joacă rolul lui Clarice Starling, o tânără stagiară FBI care vânează un criminal în serie care își jupuiește victimele. Pentru a-l prinde, ea cere sfatul doctorului Hannibal Lecter (Anthony Hopkins), un psihiatru genial, dar și ucigaș în serie canibal. Filmul a dominat premiile Oscar din acel an – pe lângă premiul pentru cel mai bun film a câștigat și premiile pentru regie, pentru scenariu adaptat, și cele două premii principale de interpretare pentru Jodie Foster și Anthony Hopkins.

6. All About Eve – Joseph L. Mankiewicz, 1950

‘All About Eve’ este un film de dramă american din 1950, scris și regizat de Joseph L. Mankiewicz. Bette Davis joacă rolul lui Margo Channing, o vedetă de Broadway foarte apreciată, dar îmbătrânită, în timp ce Anne Baxter apare în rolul lui Eve Harrington, o tânără fană ambițioasă care se înfiltrează în viața lui Channing, amenințând în cele din urmă cariera și relațiile ei personale. Printre temele importante abordate de film se află antagonismul din acea vreme dintre Hollywood și Broadway, și rolul femeilor în societatea americană în perioada de după al doilea război american. În afara de premiul cel mare, filmul a mai primit încă cinci alte premii Oscar, între care cel pentru regia lui Mankiewicz, dar nu și cel pentru interpretare feminină, desi astăzi este considerat unul dintre marile roluri ale lui Bette Davis.

7. All Quiet on the Western Front – Lewis Milestone, 1930

Dacă filmul lui Edward Berger câștigă în acest an premiul pentru cel mai bun film (cea ce este destul de posibil – a câștigat deja la BAFTA), ar fi pentru prima data când aceiași carte inspiră doua filme câștigătoare, și încă la 82 de ani distanță. Este vorba, desigur, despre romanul clasic al literaturii anti-războinice al lui Erich Maria Remarque. Dacă nu ați văzut filmul din 1930, merita să-l vedeți și să comparați cele două versiuni. Filmul a fost primul care a câștigat premiile Oscar atât pentru cel mai bun film, cât și pentru regie. A fost și primul câștigător pentru cel mai bun film bazat pe un roman.

8. Parasite – Bong Joo-hon, 2019

„Parasite”, o combinație de thriller și comedie neagră din Coreea de Sud, regizat de Bong Joon-ho, urmărește o familie săracă care plănuiește să devină angajată la o familie bogată, infiltrându-se în diverse posturi în gospodărie, dându-se drept indivizi neînrudiți și înalt calificați. „Parasite” a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes din 2019, unde a devenit primul film coreean care a câștigat Palme d’Or. Printre numeroasele sale premii, ‘Parasite’ a câștigat patru premii principale la cea de-a 92-a ediție a Premiilor Oscar: cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu original și cel mai bun film internațional, devenind primul film în altă limbă decât engleză care a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun film.

9. Amadeus – Milos Forman, 1984

‘Amadeus’ este o dramă biografică de epocă, regizată de Miloš Forman și adaptată de Peter Shaffer după piesa sa de teatru cu același nume din 1979. Acțiunea se petrece la Viena în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, filmul fiind o poveste fictivă a vieții lui Mozart din momentul în care a părăsit Salzburg, descrisă de scenarist drept o „fantezie pe tema lui Mozart și Salieri”. Muzica lui Mozart domină coloana sonoră. Filmul urmărește o rivalitate fictivă dintre Mozart și compozitorul italian Antonio Salieri la curtea împăratului Iosif al II-lea. În distribuție apar F. Murray Abraham în rolul lui Salieri și Tom Hulce în rolul lui Mozart. Abraham și Hulce au fost nominalizați amândoi la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor, Abraham câștigând. Este considerat unul dintre cele mai bune filme din istoria cinematografului care adaptează pentru ecran o piesă de teatru.

10. One Flew Over the Cuckoo’s Nest – Milos Forman, 1975

Cu ‘Amadeus’, Milos Forman recidiva. El primise deja premiul pentru cel mai bun film cu 9 ani înainte pentru „One Flew Over the Cuckoo’s Nest”, un amestec de dramă și comedie psihologică, bazat pe romanul cu același nume din 1962 al lui Ken Kesey. Filmul îl are în rolul principal pe Jack Nicholson, care joacă rolul unui pacient nou dintr-o instituție psihiatrică, alături de Louise Fletcher, care interpretează rolul unei asistente severe. Producătorii au decis să filmeze în Spitalul de Stat din Oregon, un spital adevărat de boli mintale, care de altfel fusese și locul unde avusese loc acțiunea romanului. Spitalul este încă în funcțiune, deși clădirile originale văzute în film au fost demolate. Filmul a fost al doilea care a câștigat toate cele cinci premii majore ale Academiei (cel mai bun film, actor în rol principal, actriță în rol principal, regizor și scenariu) după ‘It Happened One Night’ în 1934, o performanță care nu s-a repetat până în 1991 cu ‘The Silence of the Lambs’.

Articole similare

Urmărește teaserul celui de-al șaselea sezon House of Cards

Jovi Ene

Generațiile pierdute: All Quiet on the Western Front (1930)

Dan Romascanu

Acesta nu este un joc: Marocco (2021)

Dan Romascanu

1 comment

linkweb 28 februarie 2023 at 14:04

The Godfather partea I este o capodopera, l-am vazut de cel putin 5 ori

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult