Dacă va simțiți sub presiune psihologică din cauza izolării, știrilor sau temerilor legate de viruși, probabil această selecție nu este exact ceea ce vi se potrivește. Pentru cei care cred însă în zicala ‘cui pe cui se scoate’ și care aleg în aceste zile de ‘distanțare socială’ tocmai vizionarea de filme apocaliptice, care se ocupă în mod mai științific sau mai fantezist, mai alegoric sau mai realist, de epidemii și de alte catastrofe, iată o selecție subiectivă a zece filme despre epidemii globale și urmările lor. Tuturor va promitem că săptămâna viitoare topul nostru va avea o temă mai escapistă.
1. A șaptea pecete (Det sjunde inseglet) – Ingmar Bergman, 1957
Cu doar două săptămâni în urmă ne-a părăsit Max von Sydow. Rolul care i-a lansat cariera a fost cel al lui Antonius Block din filmul lui Ingmar Bergman ‘A șaptea pecete’, realizat în 1957. Moartea Neagră, epidemia de ciumă din secolul al 14-lea este fundalul filmului în care cavalerul medieval se întâlnește cu îngerul morții cu care joacă o partidă de șah a cărei miză este sufletul său.
2. Germenul Andromeda (The Andromeda Strain) – Robert Wise, 1971
În topul cărților cu subiecte similare am menționat acum câteva zile romanul lui Michael Chrichton ‘Germenul Andromeda’, apărut in1969, un tehno-thriller care descrie eforturile unei echipe de oameni de știință care investighează izbucnirea unei epidemii mortale cauzate de un microorganism extraterestru. Romanul a fost ecranizat în 1971 de regizorul Robert Wise, celebru pentru musical-urile ‘West Side Story’ și ‘Sound of Music’, dar și pentru primul film pentru marele ecran din seria ‘Star Trek’.
3. Orbire (Blindness) – Fernando Meirelles, 2008
În clasamentul cărților era inclus și romanul ‘Eseu despre orbire’ al scriitorului portughez Jose Saramago, laureat al Premiului Nobel pentru literatură. Ecranizarea romanului datează din anul 2008 și o are ca protagonista pe Julianne Moore. Romanul și filmul descriu o molimă care provoacă orbirea într-un oraș fără nume, populat de personaje fără nume. Barbaria se dezlănțuie, societatea alunecă în haos, dictatură și teroare.
4. 12 maimuțe (12 Monkeys) – Terry Gilliam, 1995
În ’12 maimuțe’ realizat de Terry Gilliam, un regizor mereu inovator și reinventându-se pe sine, Bruce Willis este trimis înapoi în timp, în anii ’90 ai secolului trecut pentru a descoperi originea unui virus care a lichidat o mare parte din omenire. Ce n-am da pentru o călătorie în timp care să-i prevină cu câteva luni în urmă pe consumatorii de lilieci din Wuhan să renunțe la dieta lor periculoasă pentru omenire!
Disponibil pe Netflix.
5. Epidemia (Outbreak) – Wolfgang Petersen, 1995
‘Epidemia’ realizat în 1995 de Wolfgang Petersen este un clasic al genului filmelor de acțiune cu teme epidemiologice descriind activitatea unei echipe de doctori care combate un virus mortal care se răspândește într-un oraș din California, virus adus în America de o maimuță introdusă prin traficul ilegal de animale. Este o producție tipică hollywoodiană al unuia dintre regizorii germani care a avut o carieră destul de reușită în America, iar distribuția remarcabilă îi include pe Dustin Hoffmann, Rene Russo, Morgan Freeman, Donald Sutherland, Kevin Spacey și Cuba Gooding Jr.
6. Dupa 28 de zile (28 Days Later…) – Danny Boyle, 2002
‘După 28 de zile’, realizat în 2002, începe cu acțiunile unor activiști ecologiști bine intenționați care eliberează cimpanzeii supuși experiențelor medicale într-un centru de cercetare militar. Animalele infectate cu un virus experimental dezlănțuiesc o molima care distruge majoritatea populației lumii sau cel puțin a Marii Britanii. Vor reuși puținii supraviețuitori dezastrului să recapete controlul situației? Jumătate tehno-thriller apocaliptic, jumătate film cu zombies, ‘După 28 de zile’ este regizat de Danny Boyle, regizor în care cu greu veți recunoaște pe cel care avea cu 17 ani mai târziu să realizeze ‘Yesterday’.
7. Molipsire (Contagion) – Steven Soderbergh, 2002
Realizat în 2011, ‘Contagion’ are și el o distribuție stelară, pe afișul sau figurând Gwyneth Paltrow, Jude Law, Kate Winslet, Marion Cotillard, Matt Damon. Nu este filmul care îmi place cel mai mult din cariera de regizor a lui Steven Soderbergh, dar nu pot să nu remarc câteva coincidențe evidente cu prezentul nostru. Eroii filmului sunt doctori de la centrele de control epidemiologice americane care se luptă cu un virus similar gripei importat din China prin Hong Kong. Lumea din jur este cuprinsă de panică și ordinea socială este pusă la încercare.
8. Gripa (Gamgi) – Sung-su Kim, 2013
În filmul regizorului coreean Sung-su Kim, o mutație mortală a virusului H5N1 contaminează orașul Bundang în apropiere de Seoul, ucigându-i pe cei care îl contractează în 36 de ore. Populația de aproape un milion de persoane este brusc în pericol de a fi nimicită, și haosul se instalează și aici.
9. Virus – Kinji Fukasaku, 1980
Cinematografia asiatică a explorat tema epidemiilor globale încă din perioada războiului rece. ‘Virus’ (titlul alternativ este ‘Ziua Învierii’ – ‘Day of Resurrection’) imaginează ce s-ar întâmpla dacă gripa ar ucide cea mai mare parte a omenirii, lăsând fără control stocul de arme nucleare. Acțiunea se mută undeva în Antarctica, unde supraviețuitorii dezastrelor încep să reconstruiască istoria omenirii.
10. Virus – John Bruno, 1999
Tot ‘Virus’ se numește și filmul lui John Bruno din 1999, care propune o răsturnare interesantă de roluri. Cum ar fi ca omenirea să fie cea privită ca o rasă de viruși de către o civilizație extraterestră mult mai dezvoltată? Este ceea ce li se întâmplă eroilor acestui film, care vor fi obligați să lupte pentru supraviețuire pe o navă rusească de cercetare pe care o găsesc abandonată în mijlocul oceanului, dar care în realitate se află sub controlul ciborgilor veniți din spațiu. Filmul, deși are o distribuție destul de interesantă, care îi include de Jamie Lee Curtis, William Baldwin și Donald Sutherland, a fost un eșec de casă la lansare, însă a recâștigat popularitate după ce a inspirat un foarte popular joc pe calculator.
(sursa ilustratiilor – www.imdb.com)