Conform statisticilor de pe Goodreads.com: în 2020, am citit 108 de cărți, cu 3 mai puține decât în 2019, deși aveam un avans considerabil prin august-septembrie (motivul fiind vremurile pandemice, când am stat mult acasă și am citit). Am lăsat-o însă mai moale în toamnă, pentru că m-am concentrat pe alte proiecte, așa că în ultimele 4 luni nu am citit decât puțin peste 20 de cărți. În 2020, am citit 27.246 pagini (cu aproape 50 de pagini mai puține decât în anul anterior). La fel, un an cu multă diversitate, cu ficțiune și non-ficțiune, cu cărți pentru copii și puțină poezie, cu autori români și străini.
Pentru început, editurile de la care am citit cărți în 2020:
- Editurile Humanitas (Humanitas, Humanitas Fiction, Humanitas Junior, Humanitas Media) – 33 cărți;
- Editura Paralela 45 – 25 cărți;
- Editura Corint și Editura Polirom – 11 cărți de fiecare;
- Editura Publica și Editura Litera – 5 cărți de fiecare;
- Editura Arthur – 3 cărți;
- Editura Pilot Books, Casa de Pariuri Literare, Trei și Black Button Books – 2 cărți de fiecare;
- Editura Hyperliteratura, Libris Editorial, Pandora M, Herald și Herg Benet – 1 carte de fiecare.
Top 10 cele mai bune cărți citite în 2020:
Cărțile pe care le-am citit și care mi-au produs o plăcere deosebită sau mi-au oferit satisfacție intelectuală. Sau toate 🙂
1. ”Ultimele zile ale aristocrației ruse”, de Douglas Smith, Editura Corint
În acest volum, Douglas Smith ne oferă o analiză foarte atentă și detaliată a lumii rusești din primii cincizeci de ani ai secolului trecut, punând accentul pe două familii care au fost aproape în totalitate exterminate, dar reușind să ne dezvăluie și felul în care o parte a membrilor aristocrației au supraviețuit și s-au adaptat vremurilor moderne, fie în propria țară, fie plecând în exil și făcându-și un rost în străinătate și o nouă cronologie aristocratică. Volumul autorului american ne oferă 600 de pagini excelente de istorie adevărată, care ne dezvăluie modalitatea în care atât de multe destine au fost frânte de tăvălugul comunist, dar și de propriile erori de judecată în înțelegerea realităților.
2. ”Prin România. Caiete de drum”, de Mirel Bănică, Editura Polirom
Mirel Bănică ia țara la pas și, timp de o lună și jumătate, încearcă să cerceteze felul în care micile și marile orașe ale României (există aici și Iași sau Cluj, dar și Babadag, Vaslui, Roman sau Hârlău) s-au schimbat în cei 30 de ani de la momentul 1989. Stă la fostele hoteluri comuniste, vizitează muzeele orașului, mănâncă mici la ”împinge-tava” în piețele centrale, intră în discuții cu localnicii. Și apoi notează, notează mult, în niște carnete de drum (devenite această carte), zeci și zeci de observații zilnice (și ce observator atent și realist este Mirel Bănică!), care ne oferă adevărata față a României prezente, una care se împarte între mizerie și nostalgie, între transformare în bine și încremenire în trecut. Excelent volum!
3. ”Călărețul cu șoim”, de Ismail Kadare, Editura Humanitas Fiction
Nu trebuie să ascund că Ismail Kadare a devenit, în ultimul deceniu, unul dintre autorii mei preferați. I-am citit majoritatea cărților apărute în traducere în limba română și, cu fiecare volum, mai descopăr o mică bijuterie literară, o altă poveste abil construită, un alt moment al moment al istoriei sau un alt personaj istoric care îmi provoacă interesul. La fel, și în ”Călărețul cu șoim”, un excelent volum de nuvele, descoperim în fiecare text astfel de momente și de calități semnat de inconfundabilul Kadare.
4. ”Copiii de pe Volga”, de Guzel Iahina, Editura Humanitas Fiction
În 2018, am citit primul roman al rusoaicei Guzel Iahina, ”Zuleiha deschide ochii”, și l-am considerat printre cele mai bune cărți citite în acel an, așezându-l pe același raft al capodoperelor de ficțiune apărute în România în ultima perioadă, alături de Laur și Stoner. Mi s-a părut că Iahina scrie impecabil, într-un stil ce amintește de marile cărți rusești și, poate de aceea, după acel excelent roman, nu m-am așteptat ca ea să scrie ceva la fel de bun. Ei bine, a reușit, ”Copiii de pe Volga” este un roman excelent. Împletind subiecte foarte interesante și atractive, istoria unei comunități mai puțin cunoscute cu sensibilitatea părintească, realitatea crudă a perioadei interbelice cu magia basmelor populare, ”Copiii de pe Volga” este un roman bine documentat, sclipitor, care dovedește că Guzel Iahina este unul dintre starurile literaturii rusești contemporane.
5. ”Sunt dinamită! Viața lui Nietzsche”, de Sue Prideaux, Editura Polirom
”Eu nu sunt un om, sunt dinamită!”, spune Friedrich Nietzsche în Ecce homo, autobiografia sa atipică. Viața lui nu a fost deloc așa, iar totul s-a schimbat pe când era deja bolnav și mai ales în posteritate. Acum, mulți îl apreciază, mulți îl studiază și îl citesc cu plăcere, în vreme ce alții continuă să-l neglijeze sau să îl ponegrească doar pe baza unei singure expresii, dar care a făcut istorie: ”Dumnezeu a murit!”. Volumul semnat de Sue Prideaux este o cercetare extinsă asupra operei și vieții lui Nietzsche; aforismele, studiile și cărțile lui sunt analizate cu atenție, sunt puse în contextul vremurilor și întâmplărilor trăite, iar viața este înfățișată cu mii de amănunte, de la nașterea sa în Saxonia până la boala fatală. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu opera și viața lui, este un bun punct de plecare, este un volum complet, care nu lasă nimic din ceea ce este cunoscut la o parte și care nu este deloc complicat de citit.
6. ”Băieții din barcă. Nouă americani și legendara lor cursă pentru aur la Olimpiada de la Berlin din 1936”, de Daniel James Brown, Pilot Books
La finalul Marii Crize Economice, la Universitatea Washington din Seattle, o echipă de canotori, majoritatea provenind din familii sărace, se distingea de celalalte prin uniune, tendința spre perfecționare și timpii obținuți. În același timp, în Germania, Hitler, Goebbels și Leni Riefenstahl organizau cea mai spectaculoasă ediție a Jocurilor Olimpice, cea din 1936. Povestea acelui magnific echipaj de canotaj al Statelor Unite este relatată în acest excelent volum biografic, iar pentru pasionații de sport și de memorii este un must-read. Este atât o poveste despre spiritul sportiv, spiritul de echipă, dar și o poveste emoționantă despre felul în care putem evolua dacă credem în noi. Un volum foarte bine scris, fascinant prin subiect și prin stil, ce mi-a adus aminte în multe părți de J.R. Moehringer și celebra ”autobiografia” lui Agassi.
7. ”Ocolul Mării Negre în 90 de zile. Șapte țări, opt granițe și o lovitură de stat în prime-time”, de Sabina Fati, Editura Humanitas
Sabina Fati realizează singură un ocol al Mării Negre, trecând și prin ceva peripeții, într-o perioadă în care acest ținut este plin de conflicte (dar când nu a fost?). Ea nu trece doar prin Rusia, Georgia, Turcia sau Bulgaria, dar vizitează și Crimeea ocupată de ruși, și Abhazia cea desprinsă temporar de Georgia și devenită ținut al nimănui. De aici rezultă ”Ocolul Mării Negre în 90 de zile” și cam așa ar trebui să arate o carte de călătorii modernă, să îmbine călătoria în locuri inedite cu informații relevante din punct de vedere istoric și geografic, dar și incursiuni atente în viața localnicilor. (Ca să nu mai vorbim despre amănuntele dulci ale prăjiturilor din fiecare ținut, așa cum se găsesc în epilogul acestui volum.) Cartea a apărut în 2016, dar este la fel de actuală.
8. ”În Africa. Uimitoarele aventuri ale lui Stanley și Livingstone”, de Martin Dugard, Editura Corint
Cei pasionați de cărți de călătorie, de cărți despre exploratori celebri cunosc deja multe amănunte despre Stanley și Livingstone. Și aceștia, și ceilalți, care știu mai puține sau deloc, vor descoperi o excelentă carte despre aceste personalități, despre aventurile lor și despre felul în care se înfățișa lumea explorărilor (și nu numai) de la mijlocul secolului 19. Locurile prin care Livingstone și, pe urmele sale, Stanley au trecut prin Africa, deschizând noi drumuri sau ajungând la noi comunități și făcând descoperiri, dar și însemnări importante pentru viitorul omenirii, sunt o sursă extraordinară de informații inedite, care ne pot abate gândurile zilele acestea spre arșita Africii, spre animalele și triburile sale. Și ne vor uimi, inclusiv pe noi, exploratorii din fotoliu.
9. ”Destrămare”, de Sorin Delaskela, Editura Paralela 45
Atunci când ne întrebăm care este vârsta critică pentru un bărbat, spunem diferite vârste: 35, 40, 45 sau 50 de ani. Pentru personajul-narator imaginat de Sorin Delaskela, Filip Maximilian M., această vârstă este 45 de ani, iar argumentele lui sunt destul de pertinente: a trecut deja printr-un divorț, dar și printr-o depresie, simte deja problemele fizice inerente, viața lui a devenit o mostră de monotonie și de plictiseală, iar forma de lentoare supremă sub care se desfășoară ia mereu nuanțe de nostalgie. Am perceput glasul lui Filip, din acest roman neașteptat de bun și sincer, ca fiind al tuturor bărbaților de peste 40 de ani, bărbații aceia normali a căror viață s-a cam scurs în dezamăgiri, au trecut peste pragul critic de vârstă fără prea mari realizări, vii încă în timp ce lumea din jur îi percepe mai aproape de bătrânețe decât de tinerețe.
10. ”Mustața lui Dali și alte culori. Pictoroman”, de Felix Aftene și Lucian Dan Teodorovici, Editura Polirom
Ce imaginație are scriitorul acestui roman, Lucian Dan Teodorovici! Să scrii paragrafe, pagini, capitole, pe baza unor picturi relativ simple, care au un singur personaj central și doar câteva (dacă există) obiecte pe margine, care mie, profanul, nu-mi spun mai nimic! Și apoi să imaginezi un artist-narator-personaj care ni se adresează fiecăruia dintre noi, cititorii, sub forma unei confesiuni, a unui dialog deschis, pe care îl putem continua după ce închidem cartea. Și adăugați la asta umor și ironia și veți avea o carte neașteptată, excelentă.
Încă 5 cărți ar fi meritat să fie în acest top, așa că le trec la mențiuni, în ordine aleatorie:
- ”Pianistul. Amintiri din Varșovia 1939-1945”, de Wladyslaw Szpilman, Editura Humanitas Fiction
- ”Tata mă citește și după moarte”, de Mihail Vakulovski, Editura Humanitas
- ”Recviem vesel pentru tata”, de Radu Paraschivescu, Editura Humanitas
- ”Sovietstan. O călătorie prin Turkmenistan, Kazahstan, Tadjikistan, Kirgîzstan și Uzbekistan”, de Erika Fatland, Editura Paralela 45
- ”Ialta. Prețul păcii”, de Serhii M. Plohii, Editura Litera
Să aveți un an plin de cărți minunate!