Pentru mine, anul 2013 a fost un an bun dacă privim numărul de cărți pe care le-am citit și recenzat (aici sau pe alte bloguri pe care am colaborat): 96 de cărți frumoase și interesante au trecut prin mâinile mele și au fost citite din scoarță în scoarță. Ba chiar majoritatea dintre ele au fost și recenzate, mai am doar vreo 5-6 despre care voi scrie în perioada următoare…
În cele ce urmează, vă voi oferi statistica editurilor de la care am citit cărți în 2013 (statistica nu cuprinde toate cărțile recenzate pe Filme-cărți.ro, ci numai cărțile citite de mine în 2013), dar vă voi prezenta pe scurt și cele mai bune 10 cărți citite de mine (puteți citi și articolul similar de anul trecut, când vă ofeream doar 4 titluri).
Sunt opțiunile mele, sunt cărțile la care m-am simțit cel mai apropiat de poveste, sunt autori de care mă voi apropia și în viitor. Fără să mă gândesc prea mult, am privit lista cărților (aici pe Facebook) și am pus pe hârtie 16 cărți care mi-au plăcut foarte mult, apoi le-am numerotat rapid pe primele 10.
Editurile de la care am citit cărți în 2013:
- Editura Polirom – 29 de cărți;
- Editura Humanitas (inclusiv Humanitas Fiction) – 25 de cărți;
- Editura Cartea Românească și Editura Publica – 8 cărți de fiecare;
- Editura Casa de Pariuri Literare – 5 cărți;
- Editura House of Guides și Editura Adenium – 3 cărți de fiecare;
- Editura Meteor Press, Editura Vremea, Editura Paralela 45 și Editura All – 2 cărți de fiecare;
- Editura Rao, Editura ProUniversitaria, Editura Aquila, Editura Paladin, Editura Art, Editura Tracus Arte și Editura Arthur – 1 carte de fiecare.
Top 10 cele mai bune cărți citite în 2013:
1. ”În aerul rarefiat. O relatare personala a tragediei de pe Everest”, de Jon Krakauer, Editura Humanitas Fiction, 2013. Mi-a plăcut mult, mai ales că este vorba de o relatare a unui fapt real, despre cucerirea Everestului și tragedia ce s-a petrecut acolo în 1996. Mi-a plăcut atât de mult încât… este una dintre singurele cărți pe care le-am citit în 2013 și despre care nu am scris niciun rând. Dar a făcut-o colega mea, Delia, aici: ”Toti marii calatori, cercetatori, exploratori, dincolo de spiritul scormonitor, de curiozitatea vie a descoperirii tainelor lumii, au simtit imboldul autodepasirii conditiei umane lineare, medii, calme si caldute. Au vrut sa afle ceva in plus despre aceasta conditie umana, despre limitele ei – fizice si mentale, in inclestarea cu mediul inconjurator, cu natura si cu constructiile ei pline de maretie, de frumusete si de pericole.”
2. ”Amorțire”, de Florin Lăzărescu, Editura Polirom, 2013. O poveste simplă, spusă aproape ”minimalist” :D, dar care este atât de reală. Cartea românească a anului 2013, dacă este să privim acest top: ”Acest minimalism, economia de mijloace, este elementul-cheie, elementul de valoare al romanului: lumea lui Evghenie – scriitorul ratat – există, lumea Valeriei – personajul expus unei boli îngrozitoare, ireversibile – există, fiecare dintre acestea fiind exprimată în mii de bucățele chiar în jurul nostru, existând fără ca noi să le simțim pe propria piele de cele mai multe ori. De aici, vine valoarea: Florin Lăzărescu a descris o parte insesizabilă a lumii noastre, dar cu atât mai dureroasă pe măsură ce se apropie de noi, pe măsură ce ni se întâmplă chiar nouă.”
3. ”Lunetistul”, de Marin Mălaicu-Hondrari, Editura Polirom, 2013. Un roman care poate fi privit oricum: ca o poveste polițistă, ca un roman psihologic, ca o poveste care transcede locurile sau care poate fi privit ca o parafrază a timpurilor moderne: ”Construcția ”Lunetistului” mi-a amintit de romanul ”Amorțire” a lui Florin Lăzărescu, citit de curând, ambele creându-mi impresia de romane proaspete, cu personaje care par atât de reale, încât se identifică rapid cu noi sau cu cei din jurul nostru. Ai nevoie de un asemenea roman, de prospețime, de o asimilare cu personajele, de o modalitate de a renunța la trecut? Sau aveți nevoie de un roman pe care îl veți înțelege? Atunci vă recomand ”Lunetistul”!”
4. ”20 de ani în Siberia”, de Anița Nandriș-Cudla, Editura Humanitas, 2013. Ajuns la ediția a patra, poate că l-am citit prea târziu față de alții. Dar niciodată nu e târziu să citești astfel de cărți memorabile și care ar trebui să fie predate obligatoriu în cărțile românești. Dacă pentru Filme-cărți a scris Codruț, iată ce scriam eu pe ClubDiverta.ro: ”Aniţa Nandriş-Cudla nu a făcut decât trei clase, dar a reuşit să scrie la bătrâneţe o carte de memorii extraordinară – „Amintiri din viaţă” – unde micile greşeli gramaticale, expresiile rurale-bucovinene, regionalismele nu se simt, povestea ei fiind cursivă, dureroasă şi, în mod sigur, spre final lacrimile vă vor curge fără voie, impresionaţi fiind de această putere extraordinară a unei ţărănci simple, departe de posibilităţile noastre fizice şi morale de supravieţuire.”
5. ”Jacob se hotărăște să iubească”, de Călin Dorian Florescu, Editura Polirom, 2012. L-am citit cu jumătate de an mai târziu decât apariția sa în traducere românească, cu ocazia prezentei autorului la Bookfest 2013. Foarte proaspăt, foarte modern, o adevărată epopee a unei generații aproape pierdute azi: ”O adevărată saga, un roman a cărei acțiune transcede vremurile și veacurile, este plin de tristețe și de bucurie, de iubire și de suferință, prinde cititorul în mreje și lasă multe întrebări, care te urmăresc mult timp după închiderea cărții.”
6. ”O istorie a Bizanțului”, de Timothy E. Gregory, Editura Polirom, 2013. Excepțională carte de istorie, un domeniu care m-a interesat mereu, deși în ultimii ani am pus accent pe cartea de ficțiune. Recenzată pe Filme-cărți.ro (link mai sus) de către Codruț, am scris și eu partea mea de recenzie pe ClubDiverta.ro: ”Dacă alegeţi să studiaţi istoria Imperiului Bizantin, în mod sigur cartea lui Timothy E. Gregory este un excelent punct de plecare: plină de detalii şi istorie adevărată, cu referiri dese la domeniile conexe, dar necesare înţelegerii depline a unei perioade importante a omenirii, precum cultura, geografia, geopolitica sau religia, ea conţine toate datele importante pentru a înţelege o formă de organizare politică lăsată deseori la marginea studiilor de specialitate, fiind preferat Occidentul, considerat adevărata ”civilizaţie”.”
7. ”Negru și Roșu”, de Ioan T. Morar, Editura Polirom, 2013. Una dintre revelațiile toamnei, de la un autor pe care (aproape) toată lumea îl cunoaște în altă ipostază. Un alt roman total, istoric, foarte bine construit și care ne ajută să cunoaștem mai bine unele episoade reale ale istoriei noastre: ””Negru și Roșu” nu este însă doar un roman istoric, ci cu mult mai mult: dacă ar trebui să îl rezum în câteva cuvinte, ar fi o carte care descrie perfect versatilitatea și adaptabilitatea sufletului uman (era să scriu român, dar se dovedește că această formă de a profita de tot ceea ce te înconjoară este, până la urmă, universală).”
8. ”William Samuraiul”, de Giles Milton, Editura Humanitas, 2013. O țară care ne fascinează, o țară care lasă urme în mintea cititorului odată ce citești (orice) despre ea, o țară care cu siguranță merită vizitată pentru a-i descoperi prezentul, pentru a ajunge în fața trecutului său: Japonia. ”O carte de istorie construită în stil modern, un roman de aventuri ce vă apropie de personajul principal sau vă va încânta, în mod sigur, cu realismul descrierilor, fie că ele sunt despre grădinile japoneze, fie că sunt despre molimele ce decimau marinarii timpului…”
9. ”Proiectul Rosie”, de Graeme Simsion, Editura Polirom, 2013. O aventură neașteptată pentru un roman atât de obișnuit, să-i spunem așa. Nu este o capodoperă și, dacă ar fi transpusă în film la Hollywood, ar intra mai degrabă în rândul comediilor romantice fără prea multe pretenții. Dar romanul lui Simsion te amuză, este antrenant și este construit foarte atent pentru un autor care nu este… autist: ””Proiectul Rosie” este astfel un roman neașteptat de bun, care nu ar putea fi ecranizat, cu siguranță, decât într-un serial cu multe-multe episoade, pentru că un scenarist nu ar putea elimina, fără a comite o ”crimă”, vreo pagină din acest roman savuros.”
10. ”Ultimul dans al lui Charlot”, de Fabio Stassi, Editura Polirom, 2013. Cum mi-a plăcut mereu Charlot, o asemenea carte, o biografie alternativă ficțională impecabilă, nu putea lipsi din acest top. Mi-a plăcut tot la romanul lui Fabio Stassi: ””Ultimul dans a lui Charlot” este o poveste, o poveste frumoasă și, chiar dacă nu ar fi reală, mi-ar plăcea ca Charlot să fi trăit asemenea clipe, pentru că par verosimile si determină ca personajul său să fie și mai legendar. O poveste care merită să fie reală!”
Încă 6 cărți ar fi meritat să fie în acest top, așa că le trec la mențiuni:
- -”Firmin. Aventurile unei vieți subterane”, de Sam Savage, Editura Polirom, 2009;
- -”Miramar”, de Naghib Mahfuz, Editura Humanitas Fiction, 2012;
- -”Fahrenheit 451”, de Ray Bradbury, Editura Paladin, 2013;
- -”Un singur cer deasupra lor”, de Ruxandra Cesereanu, Editura Polirom, 2013;
- -”Orele astrale ale omenirii”, de Stefan Zweig, Editura Humanitas, 2012;
- –”Biblidioteca”, de Mihail Vakulovski, Editura Casa de Pariuri Literare, 2012 (despre această carte, voi scrie în 2014).
Şi, în final, provocarea mea: Care sunt cele mai bune cărţi citite în 2013 de către voi?
Later edit (10 ianuarie 2014): Revin la articolul de mai sus și îi îndemn pe toți bloggerii să își desemneze cărțile favorite citite anul trecut. Asta pentru că sprijin inițiativa lui Chinezu de a alcătui ceea ce el numește ”Biblioteca bloggerului român”. Enjoy!
7 comments
si pentru mine „In aerul rarefiat” e cea mai buna citita in 2013. culmea e ca nu i s-a facut prea mare publicitate la noi. imi place si restul topului si am notat 3 titluri de acolo ca must-read pentru mine.
Mă bucur că avem aceeași părere. Poate așa vor afla și alții despre această carte.
Care sunt celelalte trei titluri?
”20 de ani în Siberia”, de Anița Nandriș-Cudla, „Lunetistul” de Marin Mălaicu-Hondrari si ”Ultimul dans al lui Charlot”, de Fabio Stassi – acestea trei vreau sa le citesc. din lista dumneavoastra n-am putut sa nu remarc „Proiectul Rosie” care m-a distrat teribil si „William samuraiul”, o carte m-a cucerit prin subiect si prin atmosfera. va doresc un 2014 cu lecturi inspirate si cu aceeasi pofta de a scrie si a iubi ceea ce faceti!
Ce pacat ca nu cititi si poezie. ce pacat ca va rezumati doar la edituri gen polirom si humanitas de parca marketingul pe care il fac aduce mai multa valoare cartilor. In fine, tot e bine ca cineva citeste!
Citim și poezie, e drept mai puțină: https://filme-carti.ro/category/carti/carti-de-poezii/
E pur și simplu o chestie de gusturi (în privința poeziei), dar încerc(ăm) să cuprindem cât mai multe edituri și cărți.
Felicitări, Jovi, ești un model pentru noi toți!
Merci frumos, Iulia 🙂