Editorial Recomandat

Teatru: Omul de zăpadă, de Greg MacArthur

Omul de zapada”Omul de zăpadă”, de Greg MacArthur

Regia: Felix Crainicu
Cu: Laura Voicu, Alex Vlad, Dana Stinga, Paul Alexandru, Cristi Neacsu

Pe 5 noiembrie a avut loc, la Teatrul În Culise (incinta La Scena- Calea Călărașilor nr.55), avanpremiera spectacolului “Omul de zăpadă”, o comedie amară ce vorbește despre partea mai putin cunoscută și întunecată a fiecăruia dintre noi.

Scrisă de Greg MacArthur și regizată de Felix Crainicu, avându-i în distribuție pe talentații Laura Voicu, Alex Vlad, Dana Stingă și Paul Alexandru/Cristi Neacșu, piesa sondează adâncimile unor spirite mutilate de sentimente precum singurătatea, incertitudinea sau tristețea.

Fiecare dintre cei patru tineri are o problemă de natură emoțională, ei fiind posedați de câte un demon interior care le influențează dezvoltarea ulterioară, lucru foarte bine fixat încă de la începutul spectacolului – personajele înaintează în vârstă chiar sub ochii spectatorului, vorbind, pe rând, despre așteptările, eșecurile și neajunsurile fiecărei perioade biologice: Denver se transformă într-un tânăr nepăsător, care își câștigă existența din vânzarea de casete cu filme pentru adulți, Marjorie suferă teribil din cauză că nu se simte iubită îndeajuns de cei din jur, fapt ce îi creează un puternic sentiment de artificialitate a vieții, Jude devine un tânăr instabil și confuz din punct de vedere sexual, iar Kim este dubusolată din cauza ratării sale în încercarea de a deveni actriță.

Fascinant este faptul că toate aceste existențe tulburate (ale căror drumurile se și întâlnesc la un moment dat) au o rădăcină comună – maturizarea precoce – care înseamnă, automat, pierderea timpurie a inocenței, uciderea copilului interior. De fapt, întreaga miză a piesei se bazează pe acestă moarte, care, în cea mai concretă forma a sa, devine simbol și obiect de reflecție pentru întregul spectacol.

Având probleme să se adapteze în societate din cauza propriilor angoase, Denver, Marjorie și Jude pleacă spre nord, stabilindu-se pe un ghețar, la capătul lumii, unde duc o existență plată, lipsită de autentic. Acest fapt provoacă treptat tensiuni și nemulțumiri, care, la rândul lor, sunt cauza principală a recluziunii ce se manifestă acum în interior, personajele fiind din ce în ce mai nesigure și confuze. O întâmplare neobișnuită le tulbură și mai mult existența, având pe Jude ca protagonist. În acest moment, reapare Kim (activând acum în domeniul arheologiei), care încearcă să rezolve lucrurile, însă produce o harababură și mai mare.

”Omul de zăpadă” vorbește, într-un mod foarte actual, despre felul în care noi toți uităm de copilul din interiorul nostru. Desfășurată într-un spațiu care, după părerea mea, are un oarecare mister și care m-a trimis cu gândul la nuvela lui Eliade, ”La țigănci”, piesa are, deopotrivă, atât momente amuzante, care vă vor destinde, dar și momente triste, care vă vor întrista adânc. Un spectacol foarte bun, care merită văzut.

În această lună, mai puteți viziona spectacolul ”Omul de zăpadă”, la Teatrul În Culise, pe 18 noiembrie 2015, la ora 20.00, și pe 30 noiembrie 2015, la aceeași oră.

Articole similare

Teatru: Cabaretul cuvintelor, de Matei Vişniec

Andreea Andrusca

Guadalajara tur. Cu Nona Rapotan și Iulian Popa

Carmen Florea

Sfaturi despre cum se scrie un blog și alte delicii literare – FILIT Iași Ziua 4

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult