În cadrul turneului n‘autor, Cristian Englert și Irina Georgescu Groza și-au lansat cărțile – „Piramida”, respectiv „Noaptea dintre lumi”, marți, 27 noiembrie 2018, la cafeneaua Fika, în cadrul unei discuții moderate de Eli Bădică, coordonatoarea colecției de la Editura Nemira. În prezența celor doi scriitori, au fost dezbătute temele complementare din cărțile lor, procesul de creație, precum și experiența din lumea literară.
Pe de o parte, ne-a fost prezentată cartea lui Cristian Englert, un roman în care mai multe teme se împletesc, formând un univers ficțional din care își fac loc pasiunea pentru literatură, thriller-ul și căutarea unor modele în alți scriitori. Aceste elemente diverse formează o așa-zisă „piramidă” de idei, în care dorința de a conferi contur livresc vieții domină celelalte ocupații. Pe de altă arte, la polul opus, în „Noaptea dintre lumi”, protagonista Ana se rătăcește într-un labirint al întâmplărilor, este jucăușă și, totodată, te captivează în povestea ei misterioasă, determinându-te să i te alături în călătoriile ei prin Constanța perioadei comuniste.
Cei doi scriitori, împreună cu Eli Bădică, nu au urmărit să țină un discurs convențional, ci unul atipic, râzând și citind din cărțile lor cu pasiune și bunăvoință, invitându-ne să aflăm frânturi din romanele lor proaspăt tipărite.
Irina Georgescu Groza: „Romanul meu este despre inadaptare, despre iubirea care e greu de împlinit, despre fuga în magie, în necunoscut atunci când nimeni nu te înțelege, nu te iubește și vrei să fii înconjurat de căldură, dar nu o găsești.”
Cristian Englert: „Am vrut să vorbesc despre lucruri simple și lucruri complicate într-o modalitate care să se schimbe în permanență; este o carte despre cărți, despre procesul și pasiunea de a scrie, este un Bildungsroman, o poveste de dragoste și a eșecului.”
Ambii scriitori au povestit cum, în ciuda tuturor responsabilităților, au reușit să își termine romanele. Pe lângă timpul petrecut la serviciu și cu familia, în urma depunerii unor eforturi, Irina Georgescu și Cristian Englert își găsesc momente de respiro dedicate scrisului sau cititului.
Irina Georgescu Groza: „Îmi e greu să îmi fac timp, să găsesc curajul de a mă rupe de toate celelalte, de a mă izola. Am idei amânate, care se așează undeva în backstage și mă așteaptă. Uneori reușesc să le scriu, dar marea problemă e timpul și cum îl organizez. Dacă mă apuc de scris, pot scrie ore întregi fără să mă opresc.”
De asemenea, cei doi scriitori au fost invitați de către moderatoare să își exprime opinia privind rolul și impactul literaturii asupra cititorului sau scriitorului. Dacă pentru Irina Georgescu literatura are rolul „de a ne deconecta de factorii de stres, de încărcătura zilelor și de a ne trimite într-o altă lume”, Cristian Englert a afirmat că nu ar putea trăi fără literatură, pe care o percepe drept „hrană pentru suflet”, deoarece i-a oferit echilibru, inspirație. Astfel, în opinia lor, procesul artistic a fost imposibil fără a citi, iar ideile nu au putut fi materializate fără a scrie. Aceste activități sunt complementare și îi ajută pe cei doi scriitori să își găsească ideile, iar mai apoi să le organizeze.
Dacă tot s-a discutat despre timp, scris și citit, Eli Bădică i-a întrebat pe cei doi autori care sunt modelele spre care aspiră și cu cine și-ar dori să se asemene ca scriitori. Deoarece Irina Georgescu Groza se descrie ca fiind fascinată de literatura sud-americană, și-ar dori să aibă scriitura asemănătoare cu cea a lui Julio Cortázar, iar pe Cristian Englert l-a asociat cu Umberto Eco. În acest sens, Cristian Englert a aprobat asocierea, ferm convins că doar „în materia de arhitectură a cărții tind către Umberto Eco, însă în materie de tehnică a scrisului, uneori mă tentează Mircea Cărtărescu, alteori Salman Rushdie”.
Dacă aceste asemănări sunt veridice, rămâne de văzut pentru cititori. Eu una, abia aștept să încep aceste două cărți. Nu doar personalitatea scriitorilor m-a fascinat, ci și dialogul care s-a înfiripat între ei, făcându-mă să cred că sunt prieteni de o viață. Turneul nu s-a încheiat la Iași, ci a mai avut loc o altă întâlnire la Cluj, pe 29 noiembrie. Cărțile bune cutreieră țara!