Salutare, Filme-Carti!
Mesajul meu este, probabil, mai lung decat celelalte. De fapt, asta e si ideea, desi s-ar putea ca altii sa ma intreaca.
Spun din start ca nu-mi surad site-urile colective. Mie-mi place sa citesc bloguri, citesc multe bloguri (desi in ultima vreme mai putine decat mi-as dori), imi place sa citesc si presa (tot online o fac), drept urmare site-urile/blogurile colective, o struto-camila intre blogurile personale si site-urile clasice, ale ziarelor, nu ma incanta.
Cel mai mult ma enerveaza ca nu pot sa ma bazez efectiv pe opinia acelui site. Un autor spune ceva, un altul spune ceva, nu exista, per ansamblu, gusturile redactiei filme-carti. Mie-mi place, atat la film, cat si la carti ori la teatru, sa cercetez acel blog, sa vad cam care-s gusturile lui, si sa citesc articolele stiind premisa de la care plec. Acesta e un blogger care apreciaza SF-urile, acesta e un blogger care apreciaz thrillerele etc.
Intamplator si, as zice, surprinzator, Filme-carti a reusit, intr-un final, sa ma convinga. A reusit sa faca asta, insa, abia dupa ce am cunoscut cativa oameni de la site, cu Jovi in frunte. Abia atunci am reusit, in mintea mea, sa asociez acel site colectiv, o entitate seaca si impersonala, cu o persoana anume. Cu niste OAMENI.
Acum, filme-carti este deopotriva o sursa de informare (in special la Jovi vad ce carti mai apar), dar si un loc unde citesc cu interes opiniile despre anumite carti. E drept, atat la filme, cat si la carti prefer sa citesc DUPA ce am vazut/citit acea pelicula/acea opera, nu de teama spoilerelor, ci pentru ca nu vreau sa fiu influentat intr-un sens sau intr-altul. Prefer sa-mi fac intai eu o opinie si apoi sa vad in ce masura corespunde ea cu opiniile celorlalti.
Fix inainte sa scriu aceste randuri, am scris articolul despre o serie de evenimente Cartepedia unde mi-am (re)amintit partenerii evenimentului: Povestea unui Personaj.
Am furat startul, v-am zis la multi ani si la mine pe blog, pe unul dintre bloguri, dar v-o zic si aici. La multi ani si cat mai multe impliniri. Cat mai multe carti bune citite, cat mai multe filme bune vazute.
Si nu, nu va voi da sfaturi. In blogging nu consider ca este vorba de alegeri corecte ori gresite, ci este pur si simplu vorba de alegeri care mie, ca cititor, imi plac sau nu. Prefer sa le iau ca atare. Si, oricum, mi-ar fi greu sa dau sfaturi unui site mai vechi ca mine in breasla.
Mult succes in continuare, site cultural si JOVIal 🙂
Iar tu, drag cititor al acestor randuri … CitestEmil. Punct ro.
Emil Călinescu, blogger
În orice domeniu, 10 ani de continuitate înseamnă enorm. Mai ales în România, mai ales în zona acoperită de filme-carti.ro, anii scurşi de la înfiinţarea site-ului arată o seriozitate rară, care onorează echipa. V-am tot citit de-a lungul acestor ani, uneori din perspectiva celui care ţine un site să-i zicem „concurent”, şi am fost foarte plăcut surprins de cât de bine se scrie aici şi de cât de actuale sunt articolele voastre. Felicitări pentru că sunteţi atât de activi şi mulţumiri pentru efort! La mulţi ani!
Constantin Piștea, blogger
Îi urmăresc pe colegii de la filme-cărți.ro încă de la primele articole, iar părerile și impresiile lor sunt în continuare un reper pentru mine. Atunci când vreau să aflu mai multe despre o carte sau despre un film, dau imediat o căutare și pe filme-cărți și găsesc exact ce am nevoie să știu, iar opiniile sunt sincere și obiective.
Nu mai vorbesc despre evenimentele culturale care-și găsesc mereu locul pe site și pe pagina de facebook, așa încât cititorii filme-cărți pot fi siguri că, urmărindu-i, au șansa să nu le rateze J
Pe unii dintre membrii echipei i-am cunoscut cu ocazia unor astfel de evenimente și am avut discuții foarte faine pe temele care ne pasionează. Pentru orice om interesat de zona culturală, este o bucurie să existe astfel de bloguri și comunități!
La Mulți Mulți Ani, filme-cărți! Să rămâneți la fel de entuziaști și să ne citim sănătoși încă zeci de ani de acum încolo!
Ileana – Evantaiul Memoriei
La zece ani…
…unii suflă de zor în lumânările de pe tort, gândindu-se ce jucărie vor primi sau dacă li se va îndeplini dorința aceea bine ascunsă. Dar zece ani de blogging, cum le place unora să spună, este mai mult decât o cifră simbolică. Pentru că în zece ani Internetul s-a schimbat fantastic, viteza circulației informației a crescut exponențial, centrii de interes s-au tot unii cu alții, până când unii dintre noi am abandonat cu totul cursa „informării online”.
În ciuda tututor capcanelor, filme-cărți.ro rezistă. E acolo, pe Internet și pare mai stabil decât oricând. Care e cheia rezistenței lor? Nu știu, probabil că nevoia de a cunoaște și din această nevoie răsare o alta – cea de a fi bine informat. Iar pentru ei a fi bine informat se traduce în a fi citit, cu alte cuvinte toți cei care fac parte din echipa filme-cărți.ro sunt niște cititori feroce. Așa că vă puteți baza pe sfaturile și opiniile lor. Sunt credibile, tocmai pentru că se informează în prealabil.
Să vă fie cu cât mai mulți cititori aniversarea, dragii noștri colegi de la filme-cărți.ro și să ne citim cu bine! 🙂
Nona Rapotan – Bookhub.ro
Filme-carti.ro implineste 10 ani. 10 ani de pasiune si de timp liber salvat din malaxorul rutinei cinice, unde sfarseste, adesea infranta mult prea devreme, exact ceea ce ne da energie si ne face sa ne simtim vii: nevoia de arta, fie ca o privim, o citim sau ne incumetam sa scriem despre ea. Cand am aflat despre aceasta aniversare, am facut si un mic bilant al relatiei mele cu filmele si cartile preferate, dar mai ales cu nevoia de a scrie despre ele. Imi dau seama ca au trecut 10 ani in care scrisul si cititul blogurilor culturale au devenit pentru mine un reper al stabilitatii intr-o societate care a incurajat mai degraba instabilitatea, discontinuitatea bulversanta, pragmatismul feroce devenit alibiul resemnarii si renuntarea la timpul personal, acel reper sanatos al autenticitatii in relatia cu sine.
Filme-carti.ro a aparut intr-o perioada benefica pentru blogosfera culturala autohtona. O perioada in care entuziasmul era principalul combustibil, dublat de incapatanarea fiecarui redactor, cititor si cinefil de a demonstra ca mai exista energie dupa job, ca mai exista pofta de lectura dupa finalul examenelor si mai ales ca filmele nu sunt niciodata „vechi”. Am citit avida articole mai concise, mai puternice si mai consistente decat unele scrise de mine despre acelasi film sau despre aceeasi carte. Am descoperit autori si filme-cult despre care nu auzisem pana atunci. Fiecare articol citit in acesti 10 ani mi-a reconfirmat nevoia de apartenta – acel tip de apartenenta la o comunitate de oameni pentru care a urma o pasiune este un lucru vital. Au fost 10 ani in care am simtit ca nu tot ce vad in jur inseamna regres ori stagnare si in care mi-am recapatat speranta in relatia omului modern cu preocuparile ce ii pastreaza conditia de fiinta curioasa. Una dintre aceste preocupari il conduce spre lectura, spre vizualul incarcat de sens ori pur si simplu scufundat in stranietate pura. Filme-carti.ro mai inseamna si prietenie, rezistenta si acea rara solidaritate intre oameni care nu s-au intalnit, dar care au impresia ca se stiu de-o viata.
Adriana Gionea, Redactor la PostModern.ro
La multi ani, filme-carti.ro! Sa ramaneti la fel de naturali, amuzanti si sinceri cu cititorii vostri ca si pana acum! Ma bucur mult ca existati si ca ati reusit sa faceti lumea cartilor mult mai accesibila si prietenoasa pentru multi cititori, ajutandu-i sa navigheze prin bogata si variata lume a editurilor romanesti. Va doresc inspiratie si timp pentru a citi cat mai mult, pentru a vedea filme de festival si de cinematograf, pentru a gasi mereu noi momente fascinante pe care sa le impartasiti cu citiorii. Keep up the good work!
Diana Cuzic, colaborator Liternet.ro
Lectura a ocupat mereu un loc de frunte în existența mea și o spun fără pic de emfază. Am iubit și iubesc cititul cu ardoarea unui copil care își așteaptă cadoul de Crăciun. Mi-am colorat copilăria și adolescența cu o cantitate bună de cărți calitative. Prima motivare a fost mama. Mai bine zis biblioteca pe care o construise de-a lungul studenției sale. Imaginați-vă un copil care dă târcoale unor rafturi încărcate cu volume în grafie chirilică sau latină sau o adolescentă care involuntar descoperă volumul interzis „Amantul doamnei Chatterley”. Da, sunt doar puținele mele experiențe în materie cititorească.
Așa se face însă că de-a lungul timpului mi-am dezvoltat pasiunea într-o muncă de alternativă. Este anume acel gen de activitate cu care vrei să-ți începi și termini ziua. Dar de ce scriu această introducere? Pentru că astăzi vreau să îi felicit pe cei care fac parte din echipa filme-cărți.ro. Au împlinit, nici mai mult, nici mai puțin de zece ani de activitate! Practic o mică viață de cititor.
Ce este de apreciat într-un astfel de proiect? În primul rând, deschiderea, franchețea cu care propagă cititul, fără însă a pierde din calitatea experienței. Anume acest lucru face diferența, într-o lume în care volumul poate să conteze mai mult decât calitatea în sine. Un al doilea moment, pe care nu îl pot trece cu vederea, este energia de care debordează echipa. Coordonatorul Jovi Ene este prolific în feed-ul meu de pe Facebook, așa că îmi ghidează multe din alegerile cititorești. Este suficient să deschid pagina lor ca să îmi schițez o listă bună de viitoare lecturi.
Când prima dată am accesat pagina lor, aveam anumite reticențe. Mi se părea că ar completa lista fabricilor de recenzii române. M-am înșelat amarnic. Se simte obiectivitatea în recenzie, calculul la rece și constructivismul. Recenziile lor nu sunt băgate cu de-a sila, nu sunt forțate, ci se încadrează de minune în nișa recomandărilor pe care cu drag le poți răsfoi dimineața la cafea sau în week-end, când îți încarci bateriile inspiraționale.
Ah da, ar fi greșit să trec cu vederea naturalețea cu care își asumă rolul de recenzori. Faptul că nu aruncă la greu cu gunoi și netezesc asperitățile, m-a cucerit iremediabil, mai ales pentru că sunt o adeptă a mesajelor pozitive, a promovării culturii de calitate. Intuiesc că în timp, echipa condusă de Jovi Ene va ajunge să dezvolte un portal cultural de referință în spațiul românesc.
De aici, din Chișinău, eu le urez un succes care să le depășească așteptările, dar mai ales multă inspirație fără de care misiunea noastră ar fi imposibilă. La mai mult și la mai mare!
Corina Moisei-Dabija, blogger de carte
Când mă gândesc la echipa filme-cărți, îmi vin în minte șase cuvinte: Grecia, festivaluri, istorie, diversitate, (o listă infinită de) recomandări și bere. Mai multe informații ar fi de prisos.
Simona (Foxy) de la Pălărisme
10 ani pentru un blog care scrie despre filme și cărți nu e puțin. Au trecut vreo 15 ani de când sunt la curent cu tot ce mișcă în zona asta. Am văzut o mulțime de bloguri apărând, având în spate oameni cu mult entuziasm și pasiune. Însă, entuziasmul dispare rapid. Iar pasiunea, cu timpul, lasă loc grijilor cotidiene din viața de adult. Prioritățile se schimbă. Apar alte responsabilități. Ceea ce înainte părea cool și șmecher, devine doar o activitate consumatoare de timp. Iar cei din industrie, care ar beneficia cel mai mult de pe urma existenței unor publicații specializate pe zona asta, fac prea puțin pentru a le sprijini. Astfel, am văzut și cum multe bloguri au dispărut.
Dar Jovi și echipa de la filme-cărți continuă cu încăpățânare să scrie. Și sper să aibă timp, inspirație și motivație să o mai facă pentru încă un deceniu (cel puțin).
Marin Apostol de la Blogdecinema.ro
În ceea ce mă privește, portalul cultural ‘filme-cărți.ro’ a însemnat (cu o definiție a norocului dată de Aristotel, o definiție pe care-mi place să folosesc întotdeauna când e vorba de o coregrafie astrală) ”întâlnirea fericită”. Mi-e cu neputință să disociez entitatea asta livrescă (promotoare a culturii în lumea virtuală) de numele lui Jovi Ene și de numele lui Codruț Constantinescu, ambii, câmpineni, luptându-se pentru promovarea culturii și respirând (la unison) același aer domestic-urban cu al meu. Și nu e vorba aici numai de o uniune geografică, de o solidaritate citadină, ci – mai cu seamă – de o uniune ideatică: iubirea iremediabilă pentru cuvântul scris, pentru cărți și pentru artele vizuale.
Aduc, astăzi, la aniversară, o reverență acestui proiect admirabil care promovează cultura. Cum ar spune regele (Hagi): ‘Cine promovează cărțile, filmele și e decar (în această amplitudine a anilor adunați, la ceas de sărbătoare), lumea te vede!’ Ani mulți, luminoși și rodnici, Filme-Cărți.ro!
Sabin Dăniță, EBS Radio Cluj