Editorial

Orlando Trip sau demolarea granițelor

După prezența în cadrul festivalului „Anotimpurile FEST-FDR” al Teatrului Național din Timișoara, spectacolul-concert cinematografic ORLANDO TRIP al duo-ul austriac „Fox on Ice” a avut o reprezentație unică la Teatrul Odeon din București, în data de 11 aprilie, la Sala Studio. Un mix reușit între eleganță și opulență, spectacolul operează cu granițe fluide și poartă publicul în zone și registre diferite atât stilistic, cât și conceptual și deschide o cale intimă spre spre metamorfoză și transgresarea limitelor. Anna Luca Poloni și Christian Mair au realizat on stage un veritabil tur de forță și prin abordarea unor stiluri muzicale diferite, prin suișuri și coborâșuri ample de la un capitol la altul al poveștii.

Scriitoarea și performera Anna Luca Poloni, alături de muzicianul și artistul video Christian Mair, plasează în prezent povestea unui personaj istoric și literar legendar care vorbește despre una dintre cele mai mari temeri ale omului: schimbarea și abandonul stabilității. O istorie despre mare într-un sens diferit, o explorare a adâncurilor minții umane și a fluidității.

Imaginați-vă că aveți posibilitatea să vă schimbați radical, așa cum vă doriți – ați avea curajul să o faceți cu adevărat? Spectacolul pornește de la mitul lui Orlando (Orlando Furioso al lui Ariosto și Orlando al Virginiei Woolf fiind sursele de inspirație) și călătoria inițiatică a unui tânăr. Numit ambasador în Imperiul Otoman, el traversează Marea Mediterană de două ori și revine ca femeie în patria natală.

Schimbarea mării, cum o numește William Shakespeare, o transformare profundă, în antiteză cu ordinea aparent de neschimbat a mării și a uscatului, a artelor și a naturii, a lui „acasă” și a străinătății, a conceptelor de „bărbat” și „femeie”, a conștientului și a inconștientului, a vieții și a morții. Toate sunt abolite în acest performance-concert, care reprezintă un contrapunct poetic al unei epoci în care granițele rigide duc la anularea sinelui în accepțiune tradițională.

Poate puțin prea eclectic pentru unii dintre spectatori, cu mize clare în zona identității de gen, extrem de bine organizat în capitole și subteme (Sasha, Jour de ma vie, If this is sleep, Rabbits and birds, Free when you travel, Metamorphosis, Trust a gipsy, Dimmi` Capitano!, Mister Greene, Life and a Lover, Shel, Ecstasy), Orlando Trip a fost cu siguranță ceva inedit pentru scena românească. Foarte interesantă și combinația de structuri pentru fiecare parte, metamorfozele (con)textului și faptul că descoperi straturi noi pe măsură spectacolul avansează.  Dincolo de punctele forte și cele slabe însă, partea grozavă este că publicul nu mi s-a părut pregătit pentru un astfel de act artistic, complex, straniu, cu mix de medii multiple și registre diferite. Cu siguranță însă avem nevoie de astfel de manifestări culturale, există o cerere în creștere, și, din punctul meu de vedere, este și un bun prilej pentru exersarea empatiei.

Anna Luca Poloni este numele de scenă al Annei Maria Krassnigg, care este actriță, scriitoare și una dintre cele mai apreciate regizoare austriece ale momentului. Cercetătoare și profesoară de artele spectacolului, Anna Maria Krassnigg predă la faimosul Max Reinhardt Seminar din Viena.

Christian Mair este muzician, compozitor și producător de film/teatru. Cei doi artiști sunt creatorii companiei Wortwiege (Wiener Neustadt) specializată în cercetare și producție de formate teatrale și de dezbatere internaționale.

Turneul a fost realizat la invitația Teatrului Odeon și a Forumului Cultural Austriac și a fost realizat sub egida programului „Calliope. Join the Dots” şi a aniversării a 50 de ani a Departamentului pentru Afaceri Culturale al Ministerul austriac de Externe.

(Sursă fotografii: https://orlandotrip.eu/)

Articole similare

Avanpremieră editorială: ”Nisipurile arabe”, de Wilfred Thesiger

Jovi Ene

Ante Ciliga – Zece ani în Uniunea Sovietică (I)

Codrut

Filme, carţi şi câteodată fotbal: 19 iunie 2012

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult