Editorial Recomandat

NexT 2013 – A doua zi – Competiție III

NexT_IFF_2013După primele două ore și jumătate din Competiția II, după o bere rece binevenită de la Grolsh, au urmat încă două ore și jumătate de filme, nu șapte ca în prima parte a zilei, ci doar cinci. Ca de obicei, am plecat pe undeva pe la jumătatea timpului, după ce vizionasem primele două filme, lăsând ”O Que Arde Cura” și ”Kaiser & Konig” pentru altădată (”În acvariu”, scurtmetrajul lui Tudor Cristian Jurgiu, îl văzusem în perioada anterioară).

Competiție III:

1. Marion (2012). Regia: Julian Zuazo. Spania. Un film experimental splendid. Dacă putem să îl asemănăm cu ceva, mi se pare că filmele cu persoanele cu dizabilități, aflate în situația de a nu-și mai putea mișca deloc corpul, cu excepția ochilor, sunt cele mai potrivite în acest sens (”Scafandrul și fluturele” este primul care îmi vine în minte). Un bărbat își alege o femeie, Marion, pentru a face tot ceea ce el îi spune: camera se mișcă la lungimea pe care el o dorește, ea face mișcările și acțiunile comandate de el, de la dans și cântat până la a se juca inteligent sau a se dezbrăca pe ritmul muzicii. Totul impersonal, totul cu o voce de gheață. Iar ea, dacă la început pare distantă, pe măsură ce filmul evoluează, devine din ce în ce mai atrăgătoare. Spre final, îl cunoaștem și pe el și asistăm la mai multe surprize. Bun, foarte bun. Nota mea: 9/10.

MARION

2.La Bifle (2012) – Pălmuiala. Regia: Jean-Baptiste Saurel. Franța. ”La bifle”, așa cum am citit și înainte să văd filmul la NexT, nu este tradus tocmai corect în limba română în forma ”Pălmuiala”. Dar, să recunoaștem, nu putea fi tradus altfel, pentru că acțiunea ce o reprezintă nu prea are corespondență la noi: semnifică acțiunea de a fi lovit peste față sau peste gât cu organul sexual masculin. Și cam despre asta este vorba, în principiu, iar toată această tevatură de a o arăta a determinat izbucnirea în râs de mai multe ori pe parcursul vizionării. S-a râs cel mai mult din competiție, o ”isterie” care nu poate rivaliza, poate, decât cu ”Șanțul” (se pare că românilor le place nu neapărat comedia autentică, ci mai mult limbajul ”colorat”). În spatele acestei comedii (cu accente de ”kung fu porno”, poate există și această categorisire în genurile cinematografiei), stă însă și un film romantic cuminte, despre un tânăr complexat ce nu are curaj să îi spună angajatei sale cât de mult o iubește. Și că mărimea nu contează :). Nice, nota mea: 8/10.

A002_C023_0305BY

În final, după plecarea mea :D, au fost prezentate filmele:

”O Que Arde Cura” (2012) – În timp ce flăcările se înălțau. Regia: Joao Rui Guerra da Mata. Portugalia.

-”În acvariu” (2012). Regia: Tudor Cristian Jurgiu. România – despre care am scris aici. Nota mea: 6/10.

-”Kaiser & Konig” (2012). Regia: Timon Modersohn. Germania.

Filmele vor fi prezentate în reluare azi, la ora 14.30, la Cinema Corso.

Programul complet de azi:

Cinema Corso
12.00: Competiţie II (Reluare)
14.30: Competiţie III (Reluare)
17.00: Short Matters! European Film Academy Nominees on Tour I
19.30: Short Matters! European Film Academy Nominees on Tour II

Cinema Studio
17.30: Competiţie IV + Q & A
20.30: Focus: Aubagne International Film Festival

Cinema Patria
20.00: Oscars Night

Panic! Club
22.30: Oscars Party

Articole similare

Dacă tot investigăm, să și învățăm cum se face: „Manualul detectivului”

Jovi Ene

Un american la Paris

Cristina-Ionela Grigore

Două cărți ”cu istorie”. Autori: Ion Cucu, Constantin Piștea

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult