Editorial Recomandat

NexT 2013 – A doua zi – Competiție II

NexT_IFF_2013După ce ieri v-am prezentat filmele din prima zi a Festivalului Internațional de Film NexT 2013, care fac parte din competiția oficială și a căror premieră a avut loc miercuri, 10 aprilie 2013, astăzi a venit rândul celor două calupuri ale competiției de ieri, 11 aprilie 2013.

Competiție II:

1. Night Shift (2012) – Tura de noapte. Regia: Zia Madviwalla. Noua Zeelandă. Poate cel mai bun film al zilei. Aceasta drama statica, care se petrece intr-un aeroport din Noua Zeelanda, este in mod sigur un film care impresioneaza. Imaginati-va ca sunteti in pielea unei femei a carei singura dorinta e supravietuirea. Ca nimic si nimeni nu va mai starneste emotiile, cu exceptia propriei persoane si a celor apropiati. Cele doua exemple din film sunt elocvente in acest sens: o familie care nu are ce manca ravneste la o pizza pe jumatate mancata – eroina noastra o ascunde pentru ea; o fetita plangacioasa isi uita papusa de carpe sub o banca – eroina noastra, femeie de serviciu la aeroport, o ascunde. Nota mea: 9/10. Foarte bun.

TURA DE NOAPTE

2. Ovo (2013). Regia: Eva Pervolovici. Franța. Un film ciudat. Si, pentru ca nu ma impac bine cu acest gen de filme, aproape deloc pe gustul meu. Cum altfel sa mi para un film despre un copil nenascut, in varsta de 5 ani, pe care surioara lui are obsesia (normala) sa il vada nascut si obsesia (anormala) sa vorbeasca aproape maladiv cu el si sa il numeasca Ovo. Sau despre o mama care isi tine fiul in burta dorind sa fie mereu insarcinata. Si mai e si nebunia cu oul. Muzica exceptionala, dar nota mea este 5/10.

OVO

3. The Girl with the Mechanical Maiden (2012) – Fetița cu dădaca mecanică. Regia: Andrew Legge. Irlanda. Acest scurtmetraj cu alura gotica este poate cel mai potrivit pentru transformarea in lungmetraj si pariez ca in acest fel va avea si destul de mult succes la public. Mi-a adus aminte mult de Edward Omul-foarfece si este destul de probabil ca regizorul Andrew Legge (nu cunosc numele scenaristului) sa se fi inspirat de acolo, desi nu s-a dorit ca personajele sa aiba alura celui interpretat de Johnny Depp. Scenarul e asemanator: un experiment ce esueaza, o casa inchisa de autoritati, un copil crescut de o dadaca robot. Ce se va intampla cand copilul va creste? Din nou, o alegere inspirata a NexT 2013. Nota 8,5/10, dupa parerea mea.

FETITA CU DADACA MECANICA

4. Betoniera (2012). Regia: Liviu Săndulescu. România. Despre ”Betoniera”, am scris pe blog acum câteva săptămâni. Mi s-a părut o reliefare perfectă a realităților de azi, perfect cuplat pe ceea ce românii înțeleg că se întâmplă în viața lor. Nota mea de atunci și de acum: 9/10.

BETONIERA

5. Misterio (2012) – Mister. Regia: Chema Garcia Ibarra. Spania. Eroina noastra nu si-a dorit decat doua lucruri in viata: sa aiba o pisica si sa calatoreasca pe alta planeta. Pentru a-si indeplini dorintele, trebuie sa treaca usor, fara rasplata, printr-o existenta extrem de monotona: sot bolnav, copil cu disabilități, slujba intr-o croitorie zgomotoasa, imbracaminte identica, ”de la turci”, pentru toate femeile din localitate. Totul pana intr-o zi, cand vocea Misterului (unii spun ca e vocea Fecioarei Maria) se aude prin imprejurimi. Mi-a adus aminte de un Almodovar tanar, asadar merita o nota de 8/10.

MISTER

6. Os Vivos Tambem Choram (2012) – Și viii plâng. Regia: Basil Da Cunha. Elveția/Portugalia. O amestecatura intre realitate si fictiune, suprapusa pe drama personajului principal, acel visator care vrea sa plece peste mari si tari, fara sa cunoasca nimic despre acel loc, despre care crede ca este plin de caini cu covrigi in coada. Pentru el, un muncitor bețiv dintr-un port din Portugalia, acest tărâm al visului este Suedia și, de ceva vreme, păstrează bani pentru a reuși să fugă peste mări, urmându-și chemarea. Numai că nimeni nu îl ia în seamă și îl tachinează: prietenii râd, soția îi caută banii ascunși și cumpără mașină de spălat. Numai că ficțiunea, fantezia îl poate purta unde își dorește. Cum spuneam, un mix care mi-ar fi plăcut să rămână pe planul realității. Așadar, nota mea: 7,5/10.

S╠žI VIII PLA╠éNG

7. Ja sam svoj zivot poslozila (2012) – Sunt o femeie independentă. Regia: Sonja Tarokic. Croația. Numai independente nu sunt fetele astea, dar vor să pară, ceea ce poate fi considerat normal la vârsta lor. Una dintre ele are blog și tocmai a postat acolo că fumează iarbă și că o suge :D. Si, normal, că toată independența ei se duce de râpă, pentru că acest blog este citit nu numai de prieteni, cât și de mamă sau sora mai mare. Așa că decide să fugă o noapte de acasă, împreună cu cea mai bună prietenă. Petrec și cer ajutoul, beau și vomează, fumează și se hlizesc. La final, se împacă. O dramă a vârstei adolescenței, plină de teribilism, mult mai mare decât în vremea când eram eu la această vârstă. Nota mea: 7/10.

SUNT O FEMEIE INDEPENDENTA╠ć

Filmele vor fi prezentate în reluare azi, la ora 12.00, la Cinema Corso.

Programul complet de azi:

Cinema Corso
12.00: Competiţie II (Reluare)
14.30: Competiţie III (Reluare)
17.00: Short Matters! European Film Academy Nominees on Tour I
19.30: Short Matters! European Film Academy Nominees on Tour II

Cinema Studio
17.30: Competiţie IV + Q & A
20.30: Focus: Aubagne International Film Festival

Cinema Patria
20.00: Oscars Night

Panic! Club
22.30: Oscars Party

Articole similare

Fragment: ”Jimmy”, de Mihai Buzea

Jovi Ene

Top 3 producții cinematografice din Republica Moldova pe care trebuie să le vezi

Corina Moisei-Dabija

Prin blogosfera cinefilă (13 – 19 august 2018)

Jovi Ene

1 comment

delia 26 octombrie 2015 at 17:19

n-am gasit niciunul dintre filme pe net asa ca ….

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult