Editorial

”Mi-ar plăcea ca oamenii să citească Ion Creangă” (Andrei Crăciun, FILIT 2018)

Evenimentele despre noua colecție de la Editura Muzeelor Literare Iași, ”Scriitori de poveste”, au continuat ieri, 4 octombrie 2018, cu lansarea cărții Povestea lui Ion Creangă, de Andrei Crăciun, în frumoasa ambianță de la Bojdeuca marelui povestitor. Amfitrion a fost Paul Cernat, iar lansarea și discuțiile de după au fost atât foarte descriptive și pline de informații, cât și amuzante și în legătură directă cu cei din sală. Desigur, un mare merit îl are aici Andrei Crăciun, un autor atent și polivalent, care folosește un limbaj direct și cu multe nuanțe de ironie, pe care le înțeleg cei care îl urmăresc în proză, publicistică sau emisiuni la radio.

Cel care a deschis seara a fost Paul Cernat, care a mărturisit că a citit cartea în tren și a avut câteva momente în care a simțit ”pielea găinii”, întrucât a simțit în mare parte cartea ca un discurs de îndrăgostit, autorul intrând foarte bine pe lungimea de undă a lui Ion Creangă. Problema este că auzim des că Ion Creangă este prea regional, că e greu de citit, de preferință trebuie să o facem cu dicționarul, Dar el era la fel și pentru junimiștii crescuți în școlile franceze. El nu a fost chiar așa de ruginit precum pare, ci este chiar friendly pentru cei de azi, se simte foarte bine în contemporaneitate.

Discutând despre ”cărticica” (o expresie care a stârnit oarece controverse), Paul Cernat consideră că aceasta este o contribuție demnă de luat în seamă, o carte aflată între proză și biografie, fiind o proză a unui om care încearcă să vorbească, să comunice cu omul despre care scrie. Volumul este un dialog foarte simpatic și foarte convingător, în care biograful a apelat la scriitor, la talentul lui, și o face foarte bine. Istoricul literar are totuși o rezervă, prin absența din cuprinsul cărții a Smărăndiței popii, care l-a vizitat pe Creangă la Iași mulți ani mai târziu și a lăsat chiar și o mărturie, într-un interviu târziu, acordat lui Mihail Sadoveanu, în anii 1918-1919.

Andrei Crăciun, în stilul său caracteristic, glumind, dar luându-se și în serios, a mărturisit că după propunerea venită de cei de la editură, s-a gândit că nu ar fi rău dacă ar mai citi și el un Creangă. Așa că l-a luat la mână pe scriitorul moldovean și a descoperit că nu se știe aproape nimic despre el. A citit cărțile lui, cărțile despre Ion Creangă și a încercat să recupereze tot mai mult, un autor mai uman (ba chiar l-a făcut să aibă ceva probleme cu prostata), ba chiar a plasat în volumul său și ceva semințe de scandal.

În privința receptării lui Creangă, Andrei Crăciun a spus că i-ar plăcea ca oamenii să-l citească pe Ion Creangă, pentru că vor descoperi că era bun, avea ritm, avea miză morală, avea un scop. Era un naiv, credea că lumea putea fi îndreptată. Adevărata natură a lui Ion Creangă este că a fost un învățător. În prezent, școala face un lucru rău în privința lui Creangă, dar el poate și trebuie să fie recuperat.

Pe scurt, Andrei Crăciun spune și chiar a spus în cadrul discuției: ”RECOMAND ION CREANGĂ”.

Iar noi vă spunem că abia așteptăm să citim tot volumul, din care autorul a citit o simpatică parte chiar în cadrul lansării, parte ce a dezvăluit și, în același timp, promite lucruri interesante în cărticica apărută.

Articole similare

Cărți în filme – leapșă cinefilo-literară

Jovi Ene

In the Name of the Father (1993)

Jovi Ene

Prin blogosfera literara (24 – 30 decembrie 2012)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult