Editorial

“M-am născut singur, am rămas singur… Sunt Singular”: AG Weinberger, The Jewish Troubadour

In anul 2017, Editura Libris Editorial (respect pentru oameni si carti) a lansat volumul semnat AG Weinberger, cu titlul SINGULAR si subtitlul “Lamentari, observatii, studii, poezii si alte texte”. Volum pe care l-am lansat si la Centrul Comunitar Evreiesc din Bucuresti (JCC), prilej cu care am obtinut autograful autorului, supranumit “Mr. Blues al Romaniei”. Evenimentul a fost gustat de un public numeros, alaturi de autor (care a vorbit captivant si a cantat voce si chitara si la alte cateva instrumente din arsenalul sau) evoluand actrita Maia Morgenstern si Zoltan Octavian Butuc – actor si cantautor. Un eveniment de neuitat!

Eu sunt o mare admiratoare a personalitatii artistice WG Weinberger si incerc sa ajung la toate concertele sale din Bucuresti… cam rare, dar cu atat mai dorite. Astfel incat, la lansarea Teatrului Evreiesc de Stat (TES) privind spectacolul in premiera – The Jewish Troubadour, mi-am notat in calendar data de 8 decembrie, intamplarea aceasta artistica fiind numita pe afis “o incursiune subiectivă în spiritul secolului XX, prin muzică și imagine. THE JEWISH TROUBADOUR propune o sinteză subiectivă și o introspecție personală a muzicianului și observatorului evreu, el însuși un produs al epocii moderne. Concept, scenariu, muzică și regie: AG Weinberger si Visual, foto, film, procesare digitală: Daniel Munteanu”.

Spectacolul a fost o surpriza mare, pentru ca nu l-am descoperit numai pe obisnuitul AG, a fost vorba despre ceva mult mai mult, a fost vorba despre o emotionanta confesiune de credinta. Crezul complex artistic, uman si identitar al unei personalitati devoalata in volumul Singular, despre care v-am vorbit mai sus. “Singular” fiind vâna care a alimentat conceptual acest spectacol-eveniment.

Cu o profunda stiinta a impartasirii actului artistic, cuvantul rostit, imaginea, muzica s-au impletit la AG Weinberger intr-o profunda marturie “Asta sunt eu”, cel pornit prin nastere din Oradea:

Toata atmosfera si spiritualitatea din Oradea mea au facut din mine un locuitor demn al propriului meu corp si un ganditor etern cu intrebarea indoielii prin lupa covingerilor traite”.

Cutremuratoare momentele in care AG – singur si singular pe scena, avand imagini reprezentative pe fundalul spatiului, evoca rolul focului in viata sa, pornind de la “acel foc” in care a pierit in cuptoarele holocaustului bunicul sau, continuand cu “asa spunea mama”- si anume ca flacara unui singur chibrit in bezna unui incaperi – poate lumina o lume intreaga… si continuand cu interpretarea subtil-interiorizata a psalmului 133 al regelui David,  “hine matov uma naim shevet ahim gam yahad” – imn al unitatii si universalitatii.

O lectie de viata… despre tinerete… despre cautarea iubirii… despre frica si frici… despre muzica… mentori… singuratate… singularitate… imaginatie…putere… credinta…suferinta…nelinisti… pretul greu platit al succesului…speranta… HATIKWA

AG Weinberger – un artist, un ganditor, un universal si nu in cele din urma, un veritabil actor – pe care l-am redescoperit cu emotie. Stiinta rostirii cuvantului, pauzele… repetitivitatea ritmata interior… jocul participativ corporal in delimitarea secventelor… linistea deplina-atenta a salii… aplauzele finale… o seara de exceptie.

Daniel Munteanu, realizatorul  vizualului, foto, film si  procesare digitala – pereche perfecta pentru AG Weinberger, intru intelegerea si transmiterea mesajului acestei intamplari artistice.

M-am nascut singur, am ramas singur… Sunt Singular”, spune AG Weinberger. Da, Singular, dar nu singur! Publicul ii este alaturi lui AG!

Urmariti programul TES pentru programarea acestui spectacol. Musai sa il gustati. Face bine la suflet si la minte. 

(Sursă fotografii: TES, Libris.ro)

Articole similare

Fragment în avanpremieră: ”Sărbătoarea Corturilor”, de Ioan T. Morar

Jovi Ene

Prin blogosfera literara (25 – 31 iulie 2011)

Dan Romascanu

Sykt lykkelig (2010) – Happy Happy

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult