În data de 12 iunie 2018, ora 19, la Librăria Humanitas la Cișmigiu, a avut loc o dezbatere prilejuită de publicarea volumului Oamenii epocii fanariote. Chipuri din bisericile Țării Românești și Moldovei, scris de Tudor Dinu, conferențiar la Universitatea din București, unde predă limba, literatura și civilizația greacă. Despre fascinanta istorie vizuală a oamenilor din țările române în veacul al XVIII-lea și în primele două decenii ale secolului al XIX-lea au vorbit, pe lângă autor, istoricul Georgeta Filitti, filologul și antropologul Cristina Bogdan și Radu Gârmacea, redactor-șef al Editurii Humanitas.
Monografia de chipuri și destine istorice subliniază un subiect de veșnic interes – epoca fanariotă; transferul civilizației grecești în țările române, surprinderea captării modei și a dinamismului unei societăți care trebuie cunoscută reprezintă câteva din problematicile pe care Tudor Dinu își asumă să le aducă în lumină. Prin elementele istorice și tablourile votive expuse în volum, observăm cum veacul fanariot defilează pe sub privirile noastre cu personaje care vorbesc despre așezarea în diverse clase sociale, despre moda și strălucirea epocii.
Iată modul în care Tudor Dinu, prin Oamenii epocii fanariote. Chipuri din bisericile Țării Românești și Moldovei, reconstruiește antropologic profilul unei lumi scufundate – prin acuratețea observației și simțul unei lumi care pare a fi uitată, reușește să reconstituie imaginea societății epocii fanariote. Nefăcând o apologie a fanarioților, ci prezentând societatea românească în vremea lor, volumul publicat la Editura Humanitas este un autentic document în combaterea acelor morți succesive ale patrimoniului prin uitare. Așa cum imaginea își trage sensul din privire, volumul își construiește sensul din nostalgia unei lumi scufundate în uitare și trebuie analizat ca o invitatie la a privi patrimoniul și epoca fanariotă ca pe un „dispozitiv de siguranță” – o istorie despre o lume care a fost.
Puteți urmări întreaga dezbatere pe pagina de facebook a Librăriei Humanitas de la Cișmigiu, aici.