Editorial Recomandat

Lansare de carte: Scrisori din Cipangu. Povestiri japoneze de autori români

Scrisori din Cipangu_coperta_net-2Sâmbătă seara, spațiul primitor al Librăriei Humanitas Cişmigiu a împrumutat pentru ceva vreme aromă de ceai și șoapte de petale de flori de cireș. Timp de trei ore a avut loc o lansare deosebită, Una dintre cele mai reușite la care-am avut ocazia să particip.

Întrucât m-am lungit la amicul Chilian cu chițibușăreli legate de viitorul lui album am reușit să întârzii 15 minute față de ora extrem de britanică (five o’clock tea 😉 ) a lansării Scrisorilor din Cipangu. Spre marea mea surpriză am constatat nu numai că lansarea chiar a început la ora stabilită – ceea ce înseamnă că am început să ne normalizăm și în balcanismul temporal  –, dar și că librăria era PLINĂ, PLINĂ CU VÂRF. Și îndesată bine de tot. Atât de aglomerată încât librarii și o parte a organizatorilor preferaseră să iasă și să picheteze intrarea unde se adunase deja un mic grup dornic să pătrundă cu orice chip înăuntru. Nu numai că cele 100 de locuri pe scaune fuseseră epuizate, dar plin era și tot spațiul dintre rafturile librăriei.

Eu m-am folosit de aparatul foto troian și-am depășit vigilenții ad portas. Înăuntru, ce să vezi?, o parte dintre semnatarele Scrisorilor povesteau deja despre experiențele nipone când, intempestiv, o treime din prezența masculină din sumarul antologiei, George Moise, întârziat ca și mine, s-a apucat să ofere buchete superbe de flori copleșitoarei prezențe autoriale feminine.

Cipangu e prima denumire sub care Japonia a fost cunoscută în Europa. Niciunul dintre autorii acestei antologii nu este primul român în Japonia, dar fiecare dintre ei a trăit emoţia explorării şi a simţit nevoia să o transmită cumva, cuiva. Astfel au luat naştere Scrisorile din Cipangu: povestiri japoneze scrise de autori români, nu despre o Japonie reală, prinsă în tuşa strâmtă a însemnărilor de călătorie, ci despre una cât se poate de personală. Cele 21 de povestiri sunt acompaniate de ilustraţiile lui Dan Perjovschi, realizate în timpul Trienalei de la Aichi.

La eveniment au fost prezenţi opt din cei paisprezece autori, care trăiesc şi muncesc în Ţara Soarelui Răsare: Alexandra Mustăţea, Carmen Tămaş, Raluca Nagy, George Moise, Monica Tamaş, Mirona Bengescu, Horea Sibişteanu şi Irina Holca. Au lipsit motivați: Maria Grăjdian, Elena Lulea Kase, Roman Paşca, Sabina Yamamoto, Deea AvramRadu Leca.

Au mai luat cuvântul Lect. drd. Angela Drăgan, profesorul Şerban Georgescu şi redactorul cărţii, Domnica Drumea. Lansarea s-a terminat cu un zguduitor recital de taiko, tobele sacre japoneze.

Articole similare

Conferinta de presa ONE WORLD ROMANIA 2011

Delia Marc

De ce iubirea toxică este sortită eșecului? „Șapte minciuni”, de Elizabeth Key

Corina Moisei-Dabija

Nou la Editura Meteor Press: Esenţa vitalităţii, de Anat Baniel

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult