Bucuresti – Portret in acuarela, de Gheorghe Leahu
Editura VREMEA – 2011
Colectia PLANETA BUCURESTI
Intr-o zi rece, mohorata si ploioasa de noiembrie, Dumnezeu mi-a zambit!
Si mi-a insorit mintea si sufletul!
Pentru ca am dat curs invitatiei primita de la Editura Vremea, dimpreuna cu Libraria Eminescu, la lansarea acestui volum, “Cel mai frumos cadou pentru oricare bucureştean, care mai locuieşte încă în Bucureşti sau a plecat de mult pe îndepărtate meleaguri, albumul arhitectului Gh. Leahu înmănunchează splendide acuarele înfăţişând clădiri pitoreşti din Capitală, unele, din păcate, dispărute” (Textele din album sunt traduse în engleză, franceză şi germană).
Bucuresteanca, cunoscatoare si iremediabil iubitoare a orasului, nu puteam sa nu dau curs acestei invitatii, la care se anuntau vorbirile lui Gheorghe Patrascu – Arhitectul Sef al Capitalei, Silvia Colfescu – Director Editura Vremea si autorul – Gheorghe Leahu.
Si l-am descoperit/redescoperit, intr-o atmosfera plina de caldura, intelegere si elevatie intelectuala, pe Gheorghe Leahu in multiplele sale fatete pe care cu bunavointa si inteligenta ni le-a impartasit: arhitect care si-a iubit si respectat profesiunea, fin cunoscator al urbei si indragostit pe viata de valorile sale arhitectonice, talentat acuarelist care s-a hotarat intr-un moment al vietii sale sa isi marturiseasca hotarat si tenace iubirea prin trasaturile penelului. Si nu in cele din urma, am descoperit un personaj cu un imens si suculent simt al umorului, calitate care mai mult ca sigur, i-a fost un important sprijin psihic in incercarile vietii si ma refer aici mai ales la acele incercari reprezentate de “indicatiile pretioase” ale lui Ceausescu & Comp, carora le-a rezistat prin iubire pentru oras.
Arhitectul Gheorghe Leahu si-a dat si luat doctoratul prin cele 12 carti si albume publicate (de ex: O VIATA PRINTRE CASE SI CULORI – 2010, Sibiu: capitala culturala europeana – 2007, Bucureștiul dispărut – 1995, Lipscanii, centrul istoric al Bucureștilor – 1993, București. Arhitectură și culoare – 1989, etc).
Aceasta noua aparitie in constelatia PLANETA BUCURESTI a Editurii Vremea reprezinta fara doar si poate un dar de suflet si pentru bucurestenii traitori in afara tarii, pe toate meridianele lumii si atat de iremediabili si ei indragostiti de acest oras si plini de nostalgia strazilor si caselor copilariei, adolescentei si tineretii lor.
Chiar autorul ne spune: „Bucureşti. Portret în acuarelă e darul pe care-l fac eu celor ce mai iubesc Bucureştiul, celor care s-au născut, au copilărit şi s-au format aici ca oameni, dar mai ales sutelor de mii de bucureşteni care plecaţi şi înainte de 1989 şi după, spre toate colţurile lumii. Pentru ei, albumul meu e o casetă fermecată de amintiri, prin care vor revedea străzi şi case pe care le-au cunoscut, pe care le-au admirat, sau în preajma cărora au trăit.”
In prefata acestui album, Gheorghe Leahu spune: „Am avut sansa sa fiu invitat in comunitatile de romani stabiliti peste hotare, sa organizez dupa 1989 expozitii personale (si cu o parte din acuarele reproduse in acest album). Pretutindeni, la New-York, Ankara, Leipzig, Cleveland, Chicago, Tel Aviv, Miami sau Venetia, Viena sau Paris, numerosi vizitatori plecati din Bucuresti au fost incantati sa regaseasca acuarelele mele:
– casa si strada in care s-au nascut sau au locuit;
– scoala sau liceul unde au invatat;
– biserica in care au fost botezati sau cununati.
Lor, tuturor celor plecati din Bucuresti, le inchin cu dragoste acest album si aceste acuarele adunate de mine in decursul anilor. Ca sa inlesnesc fostilor bucuresteni stabiliti pe alte meleaguri sa arate vecinilor si prietenilor pe care si i-au facut acolo imagini ale orasului din care au plecat, am tradus textul si explicatiile tuturor acuarelelor in engleza, franceza si germana. Albumul e darul pe care-l fac eu celor ce mai iubesc inca Bucurestiul, celor care s-au nascut, au copilarit, au studiat si s-au format aici ca oameni.
Noi, cei care suntem inca aici, ramanem alaturi de tot ce ne inconjoara… amestec de bune si de rele.”
Bucuresti – orasul peren, pe care suntem datori nu numai sa il cunoastem si sa il iubim, dar si sa il aparam de prostul gust si de mitocania care il pandeste.
Albumul „Bucuresti – portet in acuarela”, prin imaginile sale imortalizate de Gheorghe Leahu in lumina calda a culorilor izvorate din sufletul si mintea autorului si din dragostea sa plina de intelepciune, este cea mai potrivita carte de vizita a noastra peste hotare!
Si cum spuneam: Intr-o zi rece, mohorata si ploioasa de noiembrie, Dumnezeu mi-a zambit! Si mi-a insorit mintea si sufletul!