Editorial Recomandat

Festivitatea de deschidere Anim’est 2013

animest-2013-festivalȘi iată că a început și Anim’est. Cu mic, cu mare, ne-am adunat vineri, 4 Octombrie, la cinematograful Patria pentru a lua parte la deschiderea festivalului, în prezența directorului executiv, Vlad Ilicevici, și a Ligiei Soare. Invitat a fost și Mihai Mitrică, directorul și selecționerul festivalului, precum și echipa de tineri viitori animatori, participanți ai Workshop-ului organizat de festival – platforma educaţională Animation Worksheep. Cu această ocazie realizatorii festivalului și tinerii învățăcei ne-au arătat și roadele muncii lor, un colaj animat în care ni s-a făcut cunoștință cu unele dintre personajele create în cadrul workshopului, precum și cu atmosfera și impresiile participanților. A fost o adevărată plăcere să ni se aducă la cunoștință că din 36 de absolvenţi ai Animation Worksheep, mai mult de jumătate lucrează deja în studiouri de animaţie. Nu putem decât să-i felicităm și să le urăm multă creativitate în continuare!

Prezentatorii au ținut să mulțumească și directorului CNC, Mihai Kogălniceanu, care a acordat o finanțare nesperată festivalului, demonstrându-și în acest fel susținerea unei arte în care România este mai puțin activă în ultima vreme.

Festivalul de anul acesta este unul imens, cu numeroase lung metraje, scurt metraje, workshop-uri și invitați surpriză, publicul având posibilitatea să fie la curent cu tot ce se întâmplă prin accesarea programului online.

În deschiderea festivalului, publicul a vizionat filmul animat Ernest & Celestine, 2012, un film despre neobișnuita prietenie dintre Ernest, marele și înfricoșătorul urs, și Celestine, un șoarece curajos, ce rupe orice bariere pentru îndeplinirea viselor, dintre care cel mai mare pare să fie prietenia.  Filmul a fost premiat în 2013 cu un Cesar, pentru cel mai bun film de animație.

ernest_et_celestine

În week-end publicul a avut parte de o noapte a animațiilor stânjenitoare, șocante și perverse sub emblema The Night of The Trash Bin Treasures. Tot din seria proiecțiilor nerecomandate minorilor face parte și After School Midnighters (r Hitoshi Takekiyo), o poveste despre recuperarea unor medalii ce au darul de a îndeplini dorințe (în genul Dragon Balls).

after school midnighters

În cadrul secțiunii Animash publicul a urmărit cel mai nou film al lui Ari Folman, The Congress. Proiecția l-a avut drept invitat pe Sefi Gayego, animation supervisor al filmului, animator la Waltz with Bashir și fost student al prestigioasei Academii de Artă și Design Bezalel din Israel. Dacă nu ați avut ocazia să vedeți acest film, vă recomand să recuperați!

Și anul acesta cei mici au parte de o selecție gustoasă de filme în cadrul  Minimest, proiecții setate de obicei pentru orele 10, respectiv 12.

The Pirates! Band of Misfits, 2012 este un alt desen animat, special creat pentru voie bună și mult umor. Căpitanul Pirat dorește să-și învingă rivalii, pe Black Bellamy şi Cutlass Liz în competiţia ce are drept recompensă atribuirea titlului de Piratul Anului. Filmul a rulat în cadrul zilei dedicate studioului invitat de anul acesta, Aardman Animations. Un film nominalizat la Oscar, avându-i în distribuție pe Hugh Grant și Salma Hayek.

Ca în cazul oricărui festival, cineva trebuie să ia decizii și să numească câștigătorii. Cei trei membri ai juriului pentru lungmetraj si scurtmetraj internațional sunt: Ron Diamond, care aduce la Anim’est programul special ‘Think Oscar!’, Jean-Luc Slock, fondator al studioului Caméra. care va participa la festival și în calitate de evaluator Project Worksheep și Theodore Ushev, animator, graphic designer, artist multimedia, pe care îl veți putea cunoaște mai bine in cadrul unei proiecții dedicat filmelor sale.

Juriul pentru film studențesc, film românesc și Balkanimation este compus din Otto Alder, decanul Hochschule Luzern, curator si co-fondator al festivalului de animație Fantoche, Anja Struck, animator, absolventă a Academiei de Arte Media Cologne, Germania și Joni Männistö, animator, câștigător al premiului pentru cel mai bun film studențesc la Anim’est 2012.

Iar jurizarea competiției Music Video & Advertising va fi realizată de Carmen Tiderle, owner & creative la Papaya/Direcția Creativă, Anton Groves, regizor și co-fondator al studioului Studioset și Dragoș Ștefan, producător și regizor la studioul DSG, trainer Animation Worksheep.

Anim’est continuă și săptămâna aceasta, vineri, 11 octombrie, ora 20, Cinema Studio – ne vom delecta la proiecția de gală a filmului Azur et Asmar al animatorului invitat de anul acesta Michel Ocelot.

Proiecțiile speciale Think Oscar! readuc pe ecranele Anim’est un preferat dintotdeauna al publicului,  cu scurtmetrajul Skhizein. Acesta  a fost vizionat de membrii Academiei, dar nu a fost inclus în nominalizări. Vom afla din ce cauză în cadrul masterclas-ului susținut de Ron Diamond, vineri, 11 octombrie, de la ora 15, la Cinema Elvira Popescu.

SHORTSTV aduce la Anim’est cele cinci filme nominalizate în 2013 la Premiul Oscar pentru Cel mai bun scurtmetraj de animație.  David Silverman, regizorul filmului The Longest Daycare, aflat printre filmele nominalizate la Oscar-ul pentru cel mai bun scurtmetraj de animație, are un scurt mesaj in versuri pentru publicul Anim’est!

Se anunță o săptămână spectaculară!

Articole similare

Fascinație și teroare în alb-negru. Top 5 filme horror din perioada veche hollywoodiană

Tudor-Costin Sicomas

Doua vizite (Ursul si Cerere in casatorie)

Delia Marc

Brian Boru

Codrut

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult