Editorial Recomandat

Eveniment: Seară indiană la Librăria Humanitas Kretzulescu

valurile pamantuluiMarţi, 25 iunie, la ora 19.00, am participat la o seară indiană, inspirat numită astfel atât datorită temei evenimentului, cât și vremei, care a ținut să întregească atmosfera. Pe terasa Librăriei Humanitas Kretzulescu, Andreea Răsuceanu, critic literar şi redactor Humanitas Fiction, a moderat o seară indiană în care s-a discutat despre romanul Valurile pământului de Anuradha Roy, roman apărut în colecţia Raftul Denisei la editura Humanitas Fiction. Invitaţi la dezbatere au fost Alina Purcaru, jurnalist cultural, Sega, autorul bestsellerului Namaste, un roman de aventuri spirituale în India, și Irina Bojin, traducătoarea romanelor Anuradhei Roy.

Scriitoarea indiană Anuradha Roy, născută în 1967, a debutat cu romanul Un atlas al dorinţelor zadarnice (An Atlas of Impossible Longing; Humanitas Fiction, 2011), publicat simultan în anul 2008 în India şi Marea Britanie, fiind finalist la The Economist Crossword Prize. Revista World Literature Today l-a inclus între cele 60 de cărţi esenţiale despre India modernă. În 2011 vede lumina tiparului cel de-al doilea roman al autoarei, Valurile pământului (The Folded Earth), tradus deja în zece limbi şi încununat cu un important premiu literar. Ambele romane au apărut în colecţia Raftul Denisei la editura Humanitas Fiction.

Având drept cadru decorul feeric al munţilor himalayeni, Valurile pământului este un roman despre conflictul dintre tradiţie şi modernitate şi totodată despre puterea naturii de a vindeca răni sufleteşti. Când Maya îşi pierde soţul, pe Michael, într-una dintre expediţiile lui pe Himalaya, îşi dă seama că singurul loc de pe pământ în care ar putea să-şi continue viaţa este un orăşel din preajma lacului unde s-a petrecut tragedia. Confesiunea emoţionantă a Mayei e dublată de o radiografie a Indiei profunde, care dezvăluie o lume spectaculoasă, a tuturor contrastelor.

Intriga romanului este oferită de o călătorie a lui Michael la Roopkund, un lac aflat un munţii Himalaya. Lacul are o mare notorietate în India, fiind înconjurat de enigma încă din 1942, anul descoperirii. “În apă se află oase şi cranii, rămase intacte datorită gheţii. Cam şase sute de oameni au murit aici în secolul al nouălea, după unii, al şaselea după alţii. Multe dintre schelete erau împodobite cu brăţări la încheieturile mâinilor şi picioarelor, coliere şi inele. Şase sute de călători, la altitudinea aceea, în pustietate… unde se duceau oare? Nimeni nu are habar. Nu se ştie să fi existat un drum din Roopkund spre Tibet sau în altă direcţie. Atunci cum muriseră? Arheologii cred că au fost prinşi de o avalanşă sau o furtună cu piatră. Şi într-adevăr, multe din cranii au găuri de mărimea unei mingi de tenis.
Bijuteriile au fost luate, iar scheletele lăsate acolo unde fuseseră găsite. Acolo sunt şi acum, cu toate că turiştii au luat părţi din ele în chip de suveniruri. Chiar şi în zilele noastre, de fiecare dată când lacul se dezgheaţă, în perioada musonului, apa aduce la mal oase şi cranii.”
(fragment din romanul Valurile pământului)

Fragmentul citat mai sus are scopul de a arăta traducerea foarte melodioasă, oferită de traducătoarea Irina Bojin, mult apreciată de invitatul Sega pentru traducerea de calitate, exprimarea rafinată, cuvintele bine alese, care atrag cititorul spre lectură ca într-o mreajă.

Anuradha Roy
Anuradha Roy

Romanul are în prim plan dorința persoanei de a fugi de sau spre propriul Eu, după caz. Eroina romanului a trebuit să urmeze ambele căi pentru a reuși să treacă peste drama morții soțului. Sega, autorul romanului Namaste, pare să fi urmat aceeași cale în momentul în care a hotărât vizitarea Indiei, călătorie ce a dus la scrierea romanului aflat în Top 5, categoria vânzări, la Bookfesul de anul acesta. Sega consideră că nu se poate trage o linie de demarcație clară între dualitatea resimțită de om în momentele de criză și anume, dorința de a scăpa de propria persoană sau de a te afunda și mai tare în ceea ce reprezintă necunoscutul fiecărei ființe umane. Magia și spiritualitatea Indei pare să reprezinte un teren favorabil pentru meditație și cunoașterea propriei persoane, dar mai ales pentru tratarea sufletului și pentru salvare.

În continuare, atât Sega, cât și jurnalista Alina Purcaru, au vorbit despre călătoriile lor în India, despre impresiile lăsate de acest sub-continent, dar și despre romanul Valurile Pământului. Alina a avut ocazia să o întâlnească pe autoarea romanului de două ori, întâlniri concretizate în interviuri ce pot fi citite pe Observatorul Cultural și pe Bookaholic.

Alina Purcaru vede romanul ca o înlănțuire de microscenarii, cu teme diverse, de la zona feminismului la legătura dintre politică și religie. Chiar autoarea precizează la un moment dat pe blogul ei că politicienii folosesc religia pentru a-și justifica anumite acțiuni sau pentru a pune în aplicare planuri de natură economică sau personală. Între religie și politică a existat dintotdeauna o conexiune, oferită de începuturile civilizației, cand liderul religios se confunda cu cel politic. Societățile dezvoltate au reușit o segregare a celor două puteri, într-o anumită măsură, însă in multe societăți din Asia dualitatea religie-politic încă își face simțită prezența, acesta fiind și un motiv pentru nenumăratele conflicte din zonă.

Trebuie precizat că autoarea nu a urmărit să facă o teză din lucrarea ei, chiar dacă ne prezintă realitatea dură ce o înconjoară, ea reușind să atenueze impactul realității asupra cititorului prin expunerea umoristică, concretizată într-o caricatură a societății.

Ținând cont că autoarea face un salt stilistic considerabil de la un roman la altul, primul roman fiind unul al căutării, iar al doilea unul al speranței, cititorii trebuie să fie pregătiți pentru următorul proiect al scriitoarei, care va reuși cu siguranță să uimească. Căci, așa cum afirmă Irina Bojin, privilegiul unui traducător este să urmeze vocația autorului, iar al cititorilor să urmărească îndeaproape și să se bucure de roadele colaborării lor tacite.

Pentru a continua în același stil, organizatorii ne propun o nouă seară indiană, în aceeași locație, pe 27 Iunie, unde autorul Sega va vorbi despre călătoria în Nepal și despre romanul lui, Namaste. Invitat special va fi Dan C. Mihăilescu.

Invitatie Seara indiana

Articole similare

Fraier de București, de Florin Iaru

Andreea Andrusca

Trei romane care nu prea m-au impresionat. Autori: Arundhati Roy, Hanif Kureishi, Nikos Kazantzakis

Jovi Ene

În aerul rarefiat, de Jon Krakauer

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult