Editorial

Eveniment: ”Femeia din Orient Express”, romanul de la Clubul de Lectură Damen Tango din martie

Dacă ești pasionat de lectură, la curent cu ultimele aparții editoriale, simți nevoia unui club de lectură. Simți nevoia unui cadru în care să discuți sau să dezbați și să împărtășești cu cineva, care are aceleași ritualuri ca tine, diverse aspecte din carte, abordări ale autorului, modul în care construiește personaje sau, pur și simplu, cum descrie orașe în care poate doar prin lectură poți ajunge, miresme pe care poți să ți le imaginezi sau călătorii culinare pantagruelice. Și mai ales, simți nevoia să te oprești un pic din alergat, respectat deadline-uri și rutina zilnică, să-ți dai timp pentru aspecte de genul acesta și poate altele identificate de fiecare dintre noi.

Editura Nemira, revista Marie Claire și Oriflame pun la dispoziție un astfel de cadru, prin intermediul Clubului Damen Tango, care a marcat miercuri, 28 martie, a treia ediție. Cartea aleasă pentru ediția aceasta a fost „Femeia din Orient Express, scrisă de Lindsay Jayne Ashford. Alegerea a fost una foarte plăcută, mai ales pentru o persoană care citește cu pasiune Agatha Christie, tocmai pentru că fanii genului au ocazia să identifice în acest volum foarte multe elemente din cărțile ei.

Personal, nu sunt pasionată de cărțile Agathei Christie, dar mi-a plăcut subiectul, faptul că este (poate fi privit ca) un roman de călătorie, dar, și mai interesant, că, în ciuda rigorilor vremurilor, Christie își acordă timp să pornească într-o călătorie, în încercarea de a depăși o căsnicie eșuată. Călătoria cu Orient Express-ul aduce în fața cititorului foarte multe culturi, civilizații, experiențe interculturale, experiențe personale ale călătorilor din tren, iar peste toate presară și puțin mister.

Câteva intervenții ale persoanelor care au luat cuvântul la clubul din martie și pe care le-aș aminti aici:

O să încep cu Laura Frunză, care a fost invitata specială a acestei ediții. Laura a afirmat despre carte că este una în care Agatha devine foarte umană prin prisma vulnerabilității pe care și-o expune sau care este expusă – aceea a depresiei, a momentului unui divorț, care nu poate fi unul foarte plăcut. Totodată, este foarte important de semnalat că ea ia atitudine și face ceva pentru a depăși această stare – se urcă în Orient Express, cu destinația Bagdad. Experiențele culinare foarte intens descrise de Lindsay Jayne Ashford sunt cele care i-au atras atenția și Laurei, prin faptul că sunt foarte pline de detalii, au culoare, au gust și pur și simplu te transpun în piețele, magazinele sau locurile unde se află personajele.

Andreea Leța, redactor modă Marie Claire, a vorbit în intervenția sa despre cele trei personaje din carte, cu care Agatha interacționează în tren și a remarcat faptul că descrierile sunt foarte vizuale și te fac să-ți dorești să pornești într-o călătorie, chiar și cu destinația Bagdad, poate mai mult Bagdadul acelor ani, mai puțin cel actual.

Alexandra Florescu, PR Nemira, afirma despre „Femeia din Orient Express” că este un roman destul de complex prin prisma faptul că, pe de o parte, poate fi citit ca roman de travel, prin peisajele prin care suntem purtați, iar pe de altă parte este și un roman de atmosferă, o carte în care relația personajelor este bine conturată, personajele sunt bine construite, deși poate fi considerat că are un final ușor previzibil.   

„Femeia din Orient Express” este o carte care se citește rapid, este descriptivă, plină de imagini, te intrigă la urmărirea traseului pe care personajele îl urmează, la călătorie, dar mai ales te îndrumă să-ți dai timp, să te oprești și să aprofundezi fiecare dintre aspectele vieții, unele mai grele, altele mai ușor de depășit. Aș zice că te duce cu gândul la „Mănâncă, Roagă-te, Iubește” – care nu are partea de “roagă-te” accentuată, fiind adaptat unei alte perioade.

Clubul Damen Tango este o inițiativă a editurii Nemira, revistei Marie Claire și Oriflame și este deschis cititoarelor pasionate.

„Femeia din Orient Express”, de Lindsay Jayne Ashford, a fost publicată de Editura Nemira și poate fi achiziționată din librării sau de pe site-urile de specialitate.

Articole similare

Aparitie noua la Ed. Herald: Filosofia pentadica – Problema transcendentei, de Alexandru Surdu

Jovi Ene

Lansare de carte „Ministerul Lucrarilor Publice 150 de ani”

Delia Marc

Autismul – între mit şi realitate – eveniment la Ceainăria Cărturești Verona

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult