Editorial

„Educația începe în cartier” – un proiect marca Arte dell’Anima, sponsorizat de ARCUB

În februarie 2014, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a mandatat ARCUB – Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucureşti să coordoneze candidatura orașului în competiția pentru Capitala Europeană a Culturii 2021, care presupune și adoptarea unei strategii culturale a orașului – un proces complementar, dar distinct, de identificare a unor principii și direcții strategice de dezvoltare a orașului prin cultură, ne informează site-ul ARCUB.

Drept urmare, ARCUB a lansat procesul formulării primei strategii pe termen lung în domeniul culturii din București, care se vrea armonizată cu planul de dezvoltare al Bucureștiului. Rezultatul este Strategia Culturală a Municipiului București 2016-2026 adoptată de către Consiliul General al Municipiului București în data de 1 august 2016. Principiile strategice propuse au primit deja o confirmare prin selectarea Bucureștiului, în decembrie 2015, printre cele 4 orașe care continuă competiția pentru Capitala Europeană a Culturii 2021.

În corelare cu Strategia Culturală a Municipiului București 2016-2026 a fost anunțarea direcțiilor prioritare ale programului de finanțare nerambursabilă pentru anul 2017, programul de finanțare din 2017 desfășurîndu-se sub denumirea: București – Oraș participativ.  Proiectul „Educația începe în cartier” a fost aprobat în sesiunea actuală a programului de finanțare nerambursabilă, un proiect marca Arte dell’Anima, realizat de către președintele asociației, Crina Lință. Astfel, asociația Arte dell’Anima își propune inițierea unui demers educativ interactiv, având ca obiective promovarea teatrului ca metodă de educație non-formală, prin includerea ca beneficiari sau ca participanți a persoanelor care fac parte din grupuri defavorizate, copii, tineri și persoane în vârstă, precum și locuitori ai sectorului 4, București.

Înființată în iulie 2015, Asociația Arte dell’Anima este o instituție independentă care vine în sprijinul tinerilor artiști. În decursul celor doi ani de activitate, Asociația Arte dell’Anima a produs cinci spectacole proprii, este teatru gazdă pentru alte douăzeci de spectacole, a înființat „Școala de actorie” la care până în prezent s-au înscris peste o sută de cursanți, s-a implicat în activități de caritate și participă la festivaluri naționale și internaționale în fiecare an.

În cadrul proiectului „Educația începe în cartier”, s-a jucat spectacolul „Copii răi”, ce a fost inclus în proiectul Școala Altfel. Acest spectacol a avut mai multe reprezentații pe scena Teatrului Arte dell’Anima, unde am și avut ocazia să-l văd pentru prima dată. Am observat o diferență între cele două reprezentații la nivel de joc actoricesc. Dacă la prima reprezentare mi-a plăcut cum actorii au reușit să se îndepărteze de public în ciuda lipsei de distanță între scenă și public (personajele erau într-un spațiu al lor, îndepărtat de public), de data aceasta actorii au fost apropiați de public, eliminând acea distanță invizibilă între scenă și restul sălii. E posibil ca această apropiere să se fi dorit de către actori ținând cont că publicul a fost format în majoritate de către elevi, iar anumite întrebări din spectacol au căutat răspunsuri în rândul tânărului public.

Spectacolul tratează o temă foarte actuală, aceea a violenței tot mai răspândite în sistemul de învățământ la nivel mondial și pentru ca proiectul să aibă efectul scontat, reprezentația a fost urmată de o dezbatere pe tema violenței cu teatrologul Ana-Maria Nistor.

Ana-Maria Nistor este lector universitar doctor la Facultatea de Teatru din cadrul UNATC I.L. Caragiale unde predă Istoria teatrului universal şi un curs unic în ţară de playwriting şi analiza textului dramatic. Este critic de teatru, scenarist, autorul unor studii de specialitate, al unei cărţi despre public şi receptare –Teatrokratia – şi al alteia despre Povestea celor mai frumoase piese de teatru. A colaborat cu ziare şi reviste importante, a fost redactor şef adjunct a două publicaţii, a scris scenarii TV, dramatizări, a lucrat cu cei mai importanţi actori şi regizori ai momentului, a organizat evenimente culturale şi nu numai, a participat la cele mai importante festivaluri de teatru şi este membru în diverse jurii. Printre alte distincţii, a primit Premiul Studenţilor ANOSR – Profesor Bologna – Marii profesori care ne inspiră.

Pe principiul să oferim fiecăruia dintre spectatori ceea ce fiecare dintre ei are nevoie, Ana-Maria Nistor a cucerit și a emoționat publicul. Cu siguranță spectacolul a atins puternic micile ființe prezente în sală (am văzut multe reacții de nemulțumire și răzvrătire la adresa acțiunilor de violență prezente în spectacol; am observat publicul tânăr din sală și am fost încântată de ceea ce am văzut: copii frumoși și deștepți care nu au nevoie decât de înțelegere și susținere pentru a excela!), dar la sfârșit profesoara Ana-Maria Nistor a știut să atingă acele corzi care au declanșat emoția publicului, inspirând speranță și putere vis-a-vis de îndeplinirea propriului vis; primul pas în această direcție și cel mai important este acceptarea ideii că suntem diferiți. Aceste diferențe reprezintă cheia succesului! Vocea și privirea dânsei ar fi fost de ajuns; împreună cu cuvintele, Ana-Maria a realizat un spectacol cu un singur personaj: ființa umană care poate avea dubii, care își pierde speranța, care se abate de la propriul vis sau nu știe care îi este visul, dar care revine pe calea cea bună și anume, asumarea faptului că fiecare dintre noi este diferit și suficient de puternic pentru a se regăsi de fiecare dată și pentru a parcurge drumul vieții conform propriei sale structuri, idealuri și vise.

Combinația dintre spectacol și comentariul pe text, realizat de către Ana-Maria Nistor, reprezintă un succes de care merită să se bucure cât mai mulți tineri. Așadar, lăsați copiii să meargă la teatru!

Spectacolul „Copii răi” a fost jucat în datele de 18, 25, 26, 27 septembrie, precum și pe 2 și 3 octombrie, la Centrul European Cultural și de Tineret pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” din strada 11 iunie, nr. 41, sector 4.

Articole similare

Simona Halep – calul negru al sportului alb

Victor Alartes

Top 5 cărți citite în 2019 (de Tudor-Costin Sicomas)

Tudor-Costin Sicomas

Evenimentul de deschidere One World Romania 2012

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult