Editorial

Dublă lansare Editura Paralela 45 – Cosmin Perța și Sorin Delaskela la Humanitas Kretzulescu

Într-un cadru intim, în prezența persoanelor care au participat sau au susținut și urmărit parcursul și succesul celor doi scriitori, a avut loc într-o după amiază de vineri tomnatică, pe data de 25 Octombrie 2019, lansarea romanelor Destrămare (Sorin Delaskela), respectiv Arșița (Cosmin Perța).

Lansat în cadrul Colecției Avanpost de la Editura Paralela 45 și redactat de către Alexandra Turcu, romanul Destrămare prezintă criza existențială a unui bărbat trecut de vârsta mijlocie, bărbat care consideră că și-a ratat viața. Acesta este un personaj nesuferit (misogin, plin de obsesii, cu o luciditate lipsită de empatie), deși este privit de către narator cu înțelegere, într-un mod compătimitor. Însăși redactorul romanului a menționat că tema romanului (evocarea divorțului) este una foarte ofertantă, menționând în acest sens Femeile lui Bukowski.

Vorbind despre scriitură, aceasta a precizat că romanul nu are un fir narativ, este un roman care se dezice de narațiune, un roman foarte senzorial nu doar prin imagine, dar și prin cantitatea de detalii oferite, precum o pictură flamandă; un roman de o onestitate copleșitoare, scriitura fiind elementul central al cărții, ceea ce duce mult spre poezie.  

Așadar, Destrămare este un roman foarte comprimat, a spus în continuare Alexandra Turcu, care nu are niciun cuvânt în plus sau în minus, un roman cu un puls propriu dat de un ritm stăpânit foarte bine de către autor, un ritm ce accelerează treptat, întipărind o intensitate aparte romanului.  

Sorin Delaskela (n. 1968) este licenţiat în filosofie şi sociologie. În 2007, a publicat romanul Abisex (Editura Brumar), reeditat trei ani mai târziu (Editura Herg Benet), urmat de volumul de proze Noaptea pisicilor lungi (Editura Brumar, 2011). Fragmente din cartea de față au apărut în revistele Poesis International și Lettre Internationale.

Despre romanul lui Cosmin Perța, a vorbit Adina Dinițoiu, editor și critic literar, care a urmărit îndeaproape nașterea trilogiei care se finalizează o dată cu lansarea ultimului roman, Arșița, volum care încheie în mod apocaliptic, distopic, trilogia. Adina Dinițoiu consideră că romanul lasă impresia unei poezii puternice care se naște dintr-o perioadă de furie, de revoltă, condiții de bază până la urmă pentru o scriitură puternică, de impact.

O trăsătură caracteristică scriiturii lui Cosmin Perța constă în proza parabolică, de filieră central-europeană și rusească, o orientare puțin prezentă în scriitura românească. Așadar, avem de-a face cu o proză mistică, o proză care aduce în prim plan condiția umană (discuții existențiale într-o stare de asediu), într-o formă foarte poetică (autorul a și debutat ca poet, motiv pentru care conotațiile poetice sunt des întâlnite în proza acestuia).

Adina Dinițoiu a încheiat prezentarea ultimului roman scris de către Cosmin Perța prin plasarea autorului în vârful generației de tineri scriitori, afirmând, de asemenea, că avem de-a face cu o carte foarte densă, cu o satiră socială în care psihopații conduc lumea.

Cosmin Perța (n.1982, Maramureș) este un eseist, poet și prozator român. A absolvit Facultatea de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Și-a continuat studiile în literatură la Universitatea din București, cu un master în literatura contemporană, obținând titlul de doctor cu o lucrare referitoare la literatura fantastică europeană. A publicat volume de eseuri, romane, povestiri și poezie. În 2012 a obținut premiul Cel mai bun romancier tânăr din România. Fragmente din opera sa au fost traduse în 11 limbi. În prezent este lector de literatură comparată la Universitatea Hyperion din București.

Lansarea celor  două romane s-a încheiat într-un ton melancolic indus de întrebarea adresată de către moderatoarea evenimentului, Diana Iepure (PR & Comunicare Editura Paralela 45) și anume: ”Ce soartă credeți că vor avea cele două cărți proaspăt lansate?” Optimismul vine, în schimb, de la autori! Citându-l pe Pleșu (care spune că e bine să te desparți de produsul creației tale), Sorin Delaskela consideră că odată cartea publicată, autorul trebuie să se retragă din ecuație, deoarece aceasta are un destin propriu. Cosmin Perța i s-a alăturat, precizând că odată finalizată, cartea nu mai face parte din tine.

Articole similare

Top 3 cărți despre oameni de succes

Corina Moisei-Dabija

Muzica și cărțile. Top 5 cărți despre muzică

Tudor-Costin Sicomas

NexT 2013 – ziua a 4-a – câştigătorii

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult