Editorial

Cum se nimicește un demon și cum înving religiile. Cătălin Striblea în dialog cu Catherine Nixey

În perioada 18-20 mai 2024, a avut loc la Ateneul Român din București a șaptea ediție a festivalului de conferințe și dialoguri Despre lumea în care trăim,  susţinute de specialiști și oameni de cultură, organizată de Fundaţia Humanitas Aqua Forte în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu“, Editura Humanitas și Asociația ARCCA a continuat și în 2024, iar gazda acestei ediții a fost Marius Constantinescu, jurnalist cultural şi realizator TV.

Creștinii din vechime nu credeau doar că religia lor era cea mai bună și cea corectă, ci și că toate celelalte religii erau greșite, chiar demonice. Pentru a se asigura că mesajul lor va domina Imperiul Roman, primii creștini au distrus statui, au nimicit temple și chiar au ars biblioteci întregi. Creștinismul a preluat puterea, iar împărații creștini au dat lege după lege prin care i-au înfierat pe adepții religiilor păgâne. Conferința susținută de jurnalista Catherine Nixey a fost despre unele dintre lucrurile petrecute atunci, despre distrugere și intoleranță, despre demistificarea unor adevăruri pe care credeam că le cunoaștem.

„Cum se nimicește un demon și cum înving religiile“ a fost despre cum realitatea cu privire la răspândirea creștinismului în Imperiul Roman este mult mai complexă față de cum ne-a fost înfățișată în texte, filme și documentare. Catherine Nixey a susținut că demersul său din volumul Epoca întunecării a fost esențial pentru a înțelege originile acestei ideologii și mentalități și a oferit o perspectivă diferită asupra ascensiunii creștinismului și a costurilor devastatoare asociate. Conferința a fost urmată de un dialog cu Cătălin Striblea, jurnalist, realizator de emisiuni de radio și co-host al podcastului Vorbitorincii.

Nixey a fost deschisă publicului privind educația sa catolică destul de neobișnuită, ea provenind dintr-o familie cu un tată cândva călugăr catolic și o mamă fostă călugăriță catolică, practicanți devotați ai credinței, o credință însă niciodată dogmatică. La întâlnirea de la Ateneul Român, prin intermediul câtorva exemple edificatoare: mutilarea statuilor, dărâmarea Templului lui Serapis din Alexandria, distrugerea Palmyrei, uciderea Hypatiei, arderea unor cărți de filosofie și chiar interzicerea filosofiei, Catherine Nixey a încercat să facă lumină perioada primelor secole de creștinism, în care intoleranța, vandalismul și ura au jucat un rol crucial și să demonteze o tradiție care îi prezintă pe creștini drept victime ale persecuțiilor păgâne.

Dialogul cu jurnalistul Cătălin Striblea a revelat publicului român prezent în sală și online că autoarea Epocii întunecării a susținut o muncă de documentare laborioasă, că discursul său nu se bazează pe intoleranță și stigmatizare, ci pe construirea unei perspective diferite, pe apelul la știință, diversitate și cercetare, mai degrabă decât pe mărturii stranii ale călugărilor, asceților, adepților religioși ale căror texte, de multe ori, sunt pline de revelații și halucinații așternute pe hârtie în momente în care analiza descoperă propriile temeri și dorințe puse într-un joc ciudat al minții. Jurnalista a adus exemple care vizează în special relatările privitoare la demoni, pe care le găsește deopotrivă fascinante și desigur, departe de orice adevăr. Mizele principale ale demersului său au fost prezentarea unei istorii nespuse, evidențierea suferințelor celor pe care creștinismul i-a învins și anihilat, încercarea de a gândi o parte dintre evenimentele pe care istoria le-a consemnat părtinitor.

(foto. humanitas.ro)

Articole similare

De dragoste… pentru Dragobete

Hristina Frangos

Emisie sau absorbție? – „Chimie”, de Weike Wang

Carmen Florea

Călătorii literare cu Oana David: „Am văzut toată lumea cu ochii minții”

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult