Editorial Recomandat

Clasici vs contemporani

clasici vs contemporaniGuest post by Andreea-Movies as Mentors.

Cărțile sunt prietenii noștri. Le iubim, urâm, acceptăm sau refuzăm în funcție de tema cărții sau în funcție de starea noastră. Vrem să citim cărți de calitate, dar cum le alegem? Dacă autorul cărții este clasic, acest criteriu este definitoriu pentru o carte de calitate?

Bazar Literar a încercat să răspundă la aceste întrebări în cadrul evenimentului Clasici vs Contemporani, găzduit de Bohemia Tea House și moderat de Mihaela Ivan, avându-l ca invitat special pe directorul editorial All, domnul Viorel Zaicu.

Concluzia era evidentă încă de la începutul discuției căci „nu există o instanță supremă care să dea verdictul în această confruntare”, ne spune Viorel Zaicu. Atât clasicii, cât și contemporanii sunt autori ce merită a fi citiți și, în cele din urmă, preferința personală este cea care hotărăște. Dacă ar fi totuși necesar să stabilim cărțile obligatorii a fi citite de fiecare dintre noi, Viorel Zaicu consideră că e destul de greu să stabilești o astfel de listă într-o lume în care marile publicații editează anual liste de sute și mii de cărți a fi citite într-o viață. Nu putem vorbi despre cărți comune ce au darul de a clădi baza pentru toți cititorii. Baza este dată, pentru fiecare cititor în parte, de acea carte sau acele cărți care le-au deschis apetitul pentru lectură. Aceste cărți vor fi de referință în lista fiecărui cititor.

Dar, totuși, ce alegem? Clasici sau contemporani?

Părerile sunt împărțite: unii preferă clasicii, alții contemporanii, însă nimeni nu se poate decide între cele două tabere, căci, de cele mai multe ori, pasionații de literatură încep cu clasicii, în timpul școlii, și sfârșesc cu contemporanii, deoarece poveștile lor sunt mai aproape de societatea actuală.

De la Virginia Woolf, Lewis Caroll (Alice în țara minunilor) la autori de Science Fiction, de la José Saramago la Muntele Vrăjit al lui Thomas Mann sau The Tipping Point de Malcolm Gladwell. Nu s-a omis nici poezia, Mihai Eminescu ocupând un loc important în lecturile pasionatului de literatură. Iar de la geniul neînțeles nu e decât un pas până în lumea filosofiei, unde autori precum Platon sau Hegel constituie inspirație pentru multe opere literare.

Indiferent dacă vorbim de clasici sau contemporani, cărțile merită a fi citite deoarece ele ne oferă posibilitatea să ne cunoaștem și să ne dezvoltăm. Citim pentru că ne-a fost recomandată o carte, pentru că am vizitat o țară și vrem să aflăm mai multe despre cultura și oamenii ei sau, invers, cartea este cea care ne poartă spre o anumită locație.

Analizând opiniile participanților la acest eveniment, concluzia este că o diferență rezidă între clasici, cei care analizează individul, societatea și lipsurile ei și, în același timp, sunt fideli propriei filosofii (mulți dintre scriitorii clasici fiind fondatori ai unor curente literare sau participanți la evenimente de mare importanță națională), și contemporani, cei care relatează povești de viață sub forma unor metafore, care încearcă să îndrume individul în vâltoarea societății contemporane.

În cele din urmă, operele autorilor contemporani trebuie să se muleze pe cerințele cititorilor. Societatea nu se mai axează pe ideea de popor, cât pe cea de individ. Individul este dornic de unicitate  și dă dovadă de excentricitate în alegerile făcute. El are o dorință nestăvilită de creație, iar libertatea de exprimare de care se bucură astăzi reprezintă un mediu propice literaturii. În aceste condiții, este normal ca numărul de autori să crească și ca fiecare să se adreseze unui anumit tip de cititor.

Totuși, clasicii au rămas și vor rămâne în memoria cititorilor, deoarece au fost personalități puternice ce au găsit un mediu prielnic de afirmare și un public dornic de cunoaștere. În schimb, scriitorii contemporani trebuie apreciați pentru puterea lor de creație și modalitățile diverse de reinterpretare a realității. În cele din urmă, atât timp cât cartea citită scoate cititorul din propria găoace și îl îndeamnă spre drumul cercetării și al căutării lăuntrice (regizor Jacques Rivette), atunci cartea este una de calitate, indiferent dacă facem referire la clasici sau contemporani.

Multumiri Editurii All pentru invitație și pentru cărțile distribuite participanților.

Articole similare

10 cărți noi de citit în februarie

Jovi Ene

Fragment în avanpremieră: Măritata cu forța, de Leila, împreună cu Marie-Thérèse Cuny

Jovi Ene

Editura All: Cele mai vândute cărți la Gaudeamus 2014

Jovi Ene

1 comment

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult