Mă întreb, nu de puține ori, cum ar fi dacă pasiunea pentru carte și literatură ar reînvia sub forma cenaclurilor care au lăsat atât de multă istorie și care au ajutat atât de mulți artiști să se afirme. Într-adevăr, acum tehnologia face parte din viața noastră și nu este sănătos să luptăm împotriva ei, dar o asociere a ei cu tehnici mai “primitive”, dar cu mai mult efect asupra eului uman și a interacțiunii acestuia cu un altul, precum și asupra comunicării în sine, cred că este imperativă. Nu de puțin timp, se atrage atenția prin studii sau doar prin imagini foarte inteligente cum rețelele de socializare ne aduc aproape de cei de departe, dar ne îndepărtează de cei care sunt lângă noi. Eu aș merge și mai departe cu analiza și aș afirma cu toată convingerea că rețelele de socializare ne înstrăinează de cei de langă noi și de noi înșine, creându-ne falsa impresie că avem prieteni și suntem înțeleși. La o analiză mai profundă, situația este mult mai complicată! Ea a fost mereu destul de întortocheată, nu are rost să atac doar societatea actuală, dar după secole de lipsă de comunicare, efectele cred că se fac din ce în ce mai simțite. Un videoclip interesant în acest sens este cel al melodiei Carmen a lui Stromae, cu mesaj dublu și referințe puternice.
Acesta este contextul în care simt că poate fi încadrat evenimentul realizat de către realizatorii emisiunii Cartea de la ora „5”. Mi-ar plăcea să-l identific ca pe un eveniment recurent, cu public din ce în ce mai mare și mai prezent în dialog.
Pentru cei care nu știu deja, după o prezență îndelungată în televiziune, începând cu 1 februarie 2016, Dan C. Mihăilescu s-a îndreptat spre mediul online, fiind gazda emisiunii „Cartea de la ora 5”, difuzată începând cu ora 17:00, de luni până vineri. Titluri variate, idei de lectură şi opinii valoroase sunt lansate pasionaţilor de lectură în cadrul acestui proiect. Emisiunea este acum accesibilă unui public variat, în special segmentului de public tânăr, foarte prezent în mediul online. Fiecare emisiune are propriul topic, o listă a acestor emisiuni fiind disponibilă pe site-ul emisiunii sau direct, în format video, pe pagina de Facebook.
Criticul Dan C. Mihăilescu a sesizat predispoziția publicului din online de a împărtăși idei și opinii. Prin urmare, pentru prima dată, emisiunea a ieșit din mediul virtual în cel real, mai exact în showroom-ul eMAG din Crângași.
Un lucru e sigur: în trecerea de la TV pe Internet a scăzut sensibil vârsta celor care mă abordează pe stradă, în metrou, la librărie etc. În plus, de unde înainte primeam exclusiv aprecieri, acum predomină indicațiile de lectură. Dacă telespectatorul este îndeobște un receptacol pasiv, neutru, cititorul online este infinit mai predispus la interacțiune (Dan C. Mihăilescu pe site-ul emisiunii).
Probabil că după acest prim eveniment, realizatorii emisiunii vor considera că pentru a avea un dialog mai fructuos cu publicul, o ieșire recurentă de pe scena online va fi necesară. Subiectul evenimentului a fost legat de călătorie, corelat cu contextul evenimentului: călătoria de la spațiul virtual în cel real. Criticul a pornit de la tema călătoriei, în special de la premisa că naşterea, nunta, educaţia, viaţa întreagă, ca şi moartea, reprezintă călătorii de iniţiere. Dar cred că am observat cu toții că în orice carte găsim o destinație de vizitat sau ori o sugestie asupra ideii de călătorie, metaforică sau nu fiind ea. De asemenea, o comparație între literatura românească și cea universală nu putea să lipsească. Dacă perioada comunistă a fost o piedică pentru utilizarea ideii de călătorie în literatura noastră, viitorul sună bine, căci din ce în ce mai mulți scriitori aleg acest topos: Ștefan Agopian, Mircea Cărtărescu, Raluca Feher, Sabina Fati, Ana Hogaș și Ionuț Florea.
Din literatura universală nu putea să lipsească romanul Pe drum, al lui Jack Kerouac, cunoscut reprezentant al generației beat, scriitorii Jules Vernes sau Melville.
Așa cum emisiunea este un proiect binevenit pe piața culturală a României, consider că și evenimentele de acest gen creează spațiul adecvat discuțiilor literare, socializării, dezvoltării personale. Așadar, salutăm ideea realizatorilor și le dorim la cât mai multe evenimente de acest fel! Cât despre gazda evenimentului, criticul literar va încânta mereu publicul prin carisma și adevărul vorbelor sale.