Editorial

Bucurestiul turismului cultural

Cu cateva saptamani in urma am pus la cale la JCC Bucuresti (Centrul Cultural Evreiesc) o serie de evenimente numite generic “My Jewish Bucharest”, evenimente menite sa faca cunoscute unui grup cat mai mare de interesati, comorile culturale ale orasului. Comori arhitectonice edificate de profesionisti din comunitatea evreiasca, case memoriale sau pur si simplu imobile pe care le-au ridicat sau in care au locuit membrii marcanti ai comunitatii, constructii industriale  sau sedii de banci, magazine, temple si sinagogi, monumente tombale remarcabile din cimitirele orasului. Amprenta bunului gust,  a unei vieti asezate a evreilor in istoria Bucurestiului si nu in cele din urma, contributia lor la dezvoltarea si modernizarea urbei.

Iar in ceea ce il priveste pe Marcel Iancu, pictor, arhitect si unul dintre fondatorii miscarii avangardiste Dada, Bucurestiul este singurul oras care se poate mandri cu un numar atat de mare de lucrari arhitectonice lasate mostenire generatiilor noastre si prin grija si respectul nostru – generatiilor viitoare.

Pregatind in acest sens primul tur dedicat cladirilor proiectate de catre Marcel Iancu in calitate de arhitect,  in sectorul 2 al Bucurestiului, am stabilit impreuna cu colega mea arhitecta traseul, am pregatit documentatia si am batut strazile la pas, luand instantanee fotografice obiectivelor vizate. Uneori am reusit chiar sa patrundem in interiorul acestor imobile, ba chiar – am avut beneficiul sa obtinem acceptul de a vizita un apartament din imobilul Frida Cohen, de pe strada Stelea Spatarul nr. 17 (1935) si acceptul Fundatiei Calea Victoriei de a vizita un apartament si mansarda din imobilul Clara Iancu din strada Caimatei nr. 20. Pentru a observa  asupra faptului, care a fost viziunea arhitectului asupra organizarii cat mai avantajoase a spatiului ambiental, care au fost rezolvarile arhitectonice privind vitrarea interioarelor,  implementarea golurilor scarilor si perfectiunea desfasurarii lor, originalitatea si simplitatea eleganta a orientarii catre lumina si  elementele constructive caracteristice conceptiei acestui mare artist.

Am purces la drum in prima duminica de primavara a acestui an, pe 18 martie 2012 si strabatand strazile vechiului cartier asezat de o parte si de alta a bulevardului Carol I si cu intindere inspre Calea Calarasilor, am descoperit la fiecare pas minunatele cladiri de valoare ale orasului. De necontestat este si faptul ca am avut alaturi de noi o arhitecta cu solida pregatire si experienta profesionala, care ne-a semnalat detalii legate de stiluri, maniere, viziuni, decoratii, incadrare ambientala. Comori! Unele dintre ele, din fericire, perfect conservate, alte restaurate cu mult bun simt si gust, altele insa, purtand amprenta unor interventii dezastruoase (fatade rosii, roz, verzi, termopane albe si inchideri de balcoane asisderea). Multe interventii denota orgolii penibile ale actualilor proprietari si o lipsa de profesionalism sinistra a meseriasilor care au pus mana la edificarea dezastrului :). Am intalnit multe imobile in care au locuit sau au activat personalitati de seama ale stiintei si culturii romanesti si mai presus de orice, trebuie sa remarc ca am intalnit oameni cu suflet si cu mintea deschisa, care ne-au permis sa intram in curtile lor, pentru a putea observa in detaliu cate un imobil alaturat lor.

Concluzia tuturor participantilor la acest tur cultural este ca orasul nostru  detine (inca) comori arhitectonice de mare frumusete si valoare artistica si memorialistica si ca Bucurestiul ar putea beneficia de serioase resurse financiare ca urmare a organizarii unor trasee turistice tematice. Si din fericire avem multi profesionisti care ar putea ghida aceste evenimente: istorici, arhitecti, constructori, scriitori – indragostiti de  Bucuresti si dedicati scopului de a-l face cunoscut si iubit de catre locuitorii lui si de catre oaspeti de pretutindeni.

Iata un mic montaj al fotografiilor primului nostru tut cultural, cu scuzele de rigoare pentru faptul ca nu am corectat inca greseala privind anul nasterii lui Marcel Iancu (1885):

Pe internet aveti la dispozitie nenumarate situri referitoare la activitatea artistica a lui Marcel Iancu din Romania si din Israel: Adevarul.ro, Acum.tv, Ein-Hod.org.

Articole similare

Fragment în avanpremieră: ”Visul numărul 9”, de David Mitchell

Jovi Ene

Israel Philarmonic Orchestra, sub bagheta lui Zubin Mehta, și Kathia Buniatishvili la Festivalul George Enescu – 16 septembrie 2017

Jovi Ene

Un film, două păreri: L’Atelier (2017) – Atelierul

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult