Am fost de două ori la Godot Café-Teatru. Şi voi mai merge. Pentru cafea, dar mai ales pentru teatru. Şi pentru atmosferă.
Aflat în Centrul Vechi, pe Strada Blănari, Godot este un spaţiu civilizat, prietenos şi relaxant, chiar şi când devine arhiplin. Adică aproape in fiecare seară! În timp ce îţi sorbi cafeaua, berea, ceaiul sau pinacolada, aşezat la o masuţă rotunda de 4 sau 6 persoane, poţi să urmăreşti secvenţe savuroase de teatru contemporan, bogat în replici mustind de umor. Actorii tineri care dau viaţă acestor piese scurte şi vioaie îşi interpretează partiturile cu o plăcere care se transmite aproape instantaneu şi publicului.
Atât “Cada cu picioare”, cât şi “Cupluri”, piesele pe care le-am vizionat la Godot, sunt fermecător de neconvenţionale, dar au cap şi coadă, ba chiar şi forţa de a te pune un pic pe gânduri, după ce îţi revii din hohotele de râs. Comicul involuntar al unor relaţii interumane mai mult sau mai puţin întâmplătoare, dar distorsionate de nenumărate şabloane de gândire şi bariere psihologice ori sociale, este exploatat cu remarcabilă măiestrie.
Protagoniştii din “Cada cu picioare”, Ştefana Samfira şi Cristi Balint, creează fiecare cu aplomb câte 5 portrete de personaje diferite, angrenate în tratativele aparent banale presupuse de vânzarea-cumpărarea unei căzi, care constituie însă doar un pretext pentru a fugi de singurătate sau de rutină. În “Cupluri”, spectacol alcătuit din 3 scenete distincte, toţi cei cinci actori (se) joacă admirabil, cu o menţiune specială pentru Tudor Aaron Istudor, care dă măsura talentului său mai ales în rolul poliţistului dur, dar îndrăgostit, şi pentru Diana Cavallioti, care reuşeşte să plaseze replici de un haz nebun cu multă naturaleţe, conferind totodată plauzibilitate şi nuanţe subtile celor 3 personaje pe care le interpretează succesiv.
Piesele fac parte din aceeaşi familie a comediilor americane contemporane (în genul lui Woody Allen) şi sunt regizate de doi membri ai aceleiaşi familii de artişti: Florin Zamfirescu, respectiv, Vlad Zamfirescu. Scenografiile sunt minimaliste, isteţimea textului şi prospeţimea interpretărilor fiind puse în primplan. Se cunoaşte că regizorii sunt, înainte de orice altceva, doi actori de marcă.
Nu-l mai aşteptaţi pe Godot! A sosit şi vă aşteaptă de ceva vreme, cu o cafea bună şi cu un umor de-a dreptul irezistibil, pe Strada Blănari, la nr. 14! Şi nu uitaţi să vă rezervaţi din timp locuri la mese, căci nu sunteţi singurul cititor al acestui blog…
5 comments
Este o fericire sa ai in orasul tau un „cuib cultural”. Am avut si in Beius asa ceva (poezie, teatru scurt, etc) dar fara sponsori a cam inghetat.Sper sa se reaactiveze-dezghete.
Acelasi lucru se intampla si in Campina.
Cinematograful nu mai exista de 10 ani, la Casa de Cultura vin, sa spunem, lunar piese de teatru din Bucuresti sau Ploiesti, dar manifestarile culturale sunt tot mai rare (cercurile restranse de cultura, adeseori formate numai din „monstri sacri”, le-am exclus din aceasta insiruire).
Din fericire pentru Beius, la Oradea exista o viata culturala bine inchegata…
Beius – Oradea=60km = 1 ora si ceva ca sa ajungi la un spectacol, si inapoi la fel.Vin diverse spectacole si in Beius, dar publicitatea este inexistenta sau aproape si, ca atare, nu stiu nimic despre ce apare pe mai nou renovata scena a Casei de Cultura (fosta sala a armatei). Aflu abia dupa ce au trecut despre spectacole
Ex:Luni 26 decembrie 2011, începând cu ora 18ºº, va avea loc un Concert de Crăciun la Casa de Cultura Beius.
Se promite o seară magică în compania filarmonicii Mihail Jora din Bacău (dirijor Robert Gutter – SUA) şi a soliştilor Florina Mariş Hinsu (soprană), Florin Mariş Hinsu (bariton) şi Theodore Coresi (bas) din Viena.
Biletele se găsesc la Casa de Cultură Beius (fostul Teatru al Armatei, la Unitatea Militară) sau puteţi lua legătura telefonic cu Lucian Soran (0768676953 sau 0755639978). De altfel, biletele se găsesc şi în ziua spectacolului la intrare, preţul unui bilet fiind de 25 lei.
A fost cred frumos dar am aflat taeziu.
http://beius-alexlsu.blogspot.com/2011/11/casa-de-cultura-ioan-ciordas-beius.html
Avem un sediu-cultural nou in fosta sala a armatei (la marginea orasului), dar din pacate spectacolele care vin aici nu beneficiaza de o publicitate corespunzatoare si ca atare am ratat multe ocazii. Am fost la cateva spectacole si am ramas impresionat de numarul spectatorilor. In vechiul sediu al casei de cultura (era in centrul orasului)se organizau diverse evenimente saptamanale si publicitatea (Langa un supermarket) era de asa natura ca nu puteai sa nu afli despre acest eveniment.
Solutia, practicata in multe comunitati lipsite de formatii de profesionisti, este sa initieze cineva constituirea unei trupe de teatru de amatori. Trebuie un spirit intreprinzator, cativa oameni cu suflet, talente printre cei de toate varstele … si … la treaba! Cred ca rezultatul va fi de suuces local!