Încheiem prima săptămână a anului, una care pe site-ul nostru a fost consacrată listelor și topurilor de început de an 2017/sfârșit de an 2016, cu lista celor mai bune 3 filme văzute în 2016 de câțiva dintre editorii noștri. Așa cum v-am spus de mai multe ori, Filme-cărți.ro a devenit în ultimul timp în mai mare măsură un blog de cărți decât un blog de filme, lucru care se vede chiar din această listă, de vreme ce la ea au participat doar trei editori (dar putem adăuga, desigur, și topul lui Ionuț de acum câteva zile, cu cele mai bune seriale văzute în 2016).
Așadar, în cele ce urmează, vom descoperi ce filme faine au văzut Delia, Dan și Jovi în 2016 (cu mențiunea că Jovi va reveni zilele următoare cu Top 10 cele mai bune filme văzute în 2016):
Delia:
1. Youth (2015) – Tinerețe
Regia: Paolo Sorrentino
Un audio vizual de mare frumusete plastic-poetica a trei vrajitori din capul listei: Paolo Sorrentino (scenario/regie), David Lang (muzica) si Luca Bigazzi (cinematografia). Pentru ca “emotiile sunt tot ce ne-a ramas” dupa o viata traita intru arta si ajunsa in linistea stralucitoare a crepusculului. Moment in care, introspectiv, tai cu lama ascutita, dar cu autoblandete in melancolia dramatica a vietii din urma.
2. Wolf Totem (2015) – Ultimul lup
Regia: Jean-Jaques Annaud
O poveste emotionanta despre “oameni si lupi”, despre sufletele oamenilor adeseori impovarate de prostie, de rautate, de preconcepte si despre sufletele lupilor care merg catre Tengger (zeitate suprema) si care suflete nu accepta – zei fiind, sa traiasca ca sclavi. In mijlocul naturii aspre, care respira o frumusete, o maretie si un mister ancestral, figurile de emblema nobila a lupilor de munte reprezinta simbolul luptei pentru viata si a căilor de adaptare la mediu. Si mai reprezinta, din pacate si ideea ca adesea, omul e mai lup decat lupul, ca seful oamenilor – recte tovarasul activist trimis de forurile superioare de partid, e cu mult mai lipsit de suflet, decat seful haitei de lupi.
3. Son of Saul (2015)
Regia: László Nemes
In inima terorii Holocaustului, cea mai puternica si emotionala introspectie a umanitatii la granita dintre viata si moarte.
Dan:
1. Julieta (2016)
Regia: Pedro Almodovar
Primul si singurul 10 pe care l-am acordat in acest an – un film in care maiestria punerii pe ecran a povestii se imbina cu sinceritatea emotiilor, impecabil realizat si jucat.
2. Bacalaureat (2016)
Regia: Cristian Mungiu
Mungiu trece cu brio ‘Bacalaureatul’ intr-un film matur despre generatia pierduta a celor care au crezut in schimbare dar au fost obligati sa se resemneze cu compromisul, despre o Romanie incerta in legatura cu prezentul si mai ales cu viitorul sau.
3. Arrival (2016)
Regia: Dennis Villneuve
Regizorul din Quebec abordeaza dintr-o noua perspectiva tema de science-fiction a ‘intalnirilor de gradul trei’ intr-un film inteligent si excelent realizat vizual.
Jovi:
1. Children of Heaven (1997)
Regia: Majid Majidi
Simplitatea este câteodată cheia spre un film perfect. Pentru mine, această dramă tulburătoare despre sărăcie și inocență, despre copilărie și responsabilitate, a fost aproape de perfecțiune. O lume dezvăluită sensibil și complet, emoțiile reale, muzica aleasă inspirat, adulții nu sunt eludați, totul impresionează.
2. Amy (2015)
Regia: Asif Kapadia
Am pornit la vizionarea acestui documentar cu puține cunoștințe despre Amy (care n-a fost până atunci una dintre preferatele mele) și m-a izbit total: am descoperit o mare-mare voce, deși nu sunt ascultător de balade sau de jazz, am descoperit cât de ușor ne batem joc de viață atunci când nu avem prietenii cei ”buni” în preajmă, am înțeles cât de grea e viața de vedetă în alte țări atunci când am văzut paparazzi cum o vânau și declanșau non-stop aparatele foto. O fată ce și-a dorit doar să cânte, să fie acceptată cu propriile probleme, dar care a clacat când s-a văzut înconjurată, urmărită și dorită de prea mulți.
3. Spotlight (2015)
Regia: Tom McCarthy
Erau vremuri în care se făcea jurnalism de investigație adevărat. Nu au apus cu totul, dar astfel de anchete se fac din ce în ce mai puțin și mai neprofesionist. De aceea poate, actorii din echipa de la Spotlight sunt cei care ies în față, dar totul este aproape de perfecțiune, regia, scenariul, subiectul, munca din spate.