Mă bucur că am încă prieteni care țin cont de recomandările mele și, în lunile ce au trecut, mi-am dat seama că mulți dintre cunoscuți au aceleași preferințe. Voi continua cu aceste recomandări așadar, deși, mărturisesc, îmi este tot mai greu să aleg doar zece cărți, sunt alte zeci care îmi fac cu ochiul, dar sunt conștient că este aproape imposibil (măcar pentru mine) să citesc mai mult de zece cărți într-o lună, suficient de atent încât câteva dintre informații să îmi rămână și să realizez o recenzie cât de cât coerentă. Vor fi în continuare câțiva autori preferați și ceva cărți de istorie, de cultură generală, dar reamintesc că nu e vorba de un top, ci doar de simple preferințe, într-o ordine aleatorie.
10 cărți noi de citit în aprilie 2016
1. -”Noapte de sărbătoare și alte povestiri”, de Cesare Pavese, Editura Polirom, o carte recomandată de Filme-cărți.ro: E noaptea Sfintului Rocco, o noapte fierbinte, senzuala, cu povesti amare si triste, in care spiritele se dezlantuie. Muzica sarbatorii strabate intunericul, ii face pe oameni sa danseze si sa cinte. Undeva, acordurile rasunatoare tin treaz un preot care blestema ispitele noptii, dar le supravietuieste, un profesor care descopera binecuvintata liniste a beznei pe cale sa se stinga si un tinar care e gata sa-si uite orice farima de umanitate si sa omoare pentru iluzia libertatii.
Publicate dupa moartea autorului lor, povestirile si nuvelele lui Pavese contin toate subiectele regasite in romane: singuratatea amara a detinutului, farmecul primitiv al vietii de la tara si un intreg univers pigmentat de detaliile periferiei orasului, aspiratiile esuate ale intelectualilor si angoasele lumii burgheze. Fundalul acestor proze poate deveni realitatea dureroasa a conditiei umane, lasind in acelasi timp loc naivitatii si sperantelor iluzorii.
2. -”Quaresma, descifrator”, de Fernando Pessoa, Editura Humanitas Fiction: „Sunt doar câțiva ani de când editorii portughezi au reușit să descifreze, să grupeze și să publice majoritatea scrierilor polițiste ale lui Fernando Pessoa. Căci Pessoa a scris toată viața lui și proză polițistă. Iar apoi a creat un personaj demn de Panteonul unde și-au găsit locul detectivi celebri precum Sherlock Holmes, Hercule Poirot și Jules Maigret. E vorba despre doctorul portughez Abílio Fernandes Quaresma, un fel de întrupare a rațiunii pure rămas, evident, necunoscut, dar cu toate șansele de a face o strălucită carieră internațională postumă, ca mai toate scrierile din celebrul cufăr pessoan. El nu este «detectiv», este «descifrator», adică un raționalist spărgător de enigme din viața reală, care deslușește în faptele banale grupate în jurul unei crime tot ceea ce nimeni altcineva nu reușește să vadă. Simfonia deducțiilor sale este adevăratul suspans al acestor nuvele polițiste, pline de sugestii și de false piste prin care cititorul, antrenat și el în exercițiul descifrărilor, e invitat să se rătăcească. I s-a spus detectiv metafizic, și nu doar fiindcă, la un moment dat, recurge la Platon pentru lămurirea unei crime. Dar Quaresma este și un alter ego al lui Pessoa însuși, așa cum se voia sau se percepea el pe sine: un logician trist și destul de asocial, rece și mai degrabă placid, alcoolic timid, victorios numai asupra unei vieți fictive din care el reușește să extragă palpitul viu al dezordinii.“ (Dinu FLĂMÂND)
3. -”Marele Gatsby”, de F. Scott Fitzgerald , repovestire de Sean Connolly, Curtea Veche Publishing: Gatsby, misteriosul vecin al lui Nick Carraway, priveşte către o îndepărtată lumină verde, dincolo de golful scufundat în întuneric. Într-o vară, Nick este atras în lumea lui Gatsby, o lume a maşinilor de lux, a iahturilor şi a petrecerilor extravagante. Dar cu cât aude mai multe lucruri despre Gatsby – chiar din ceea ce îi spune însuşi Gatsby – cu atât devine mai puţin sigur de adevăr. A studiat într-adevăr Gatsby la Universitatea Oxford? A fost erou de război? A ucis oare cândva un om? Nick îşi aminteşte cum a ajuns să-l cunoască pe Gatsby şi povesteşte cum a intrat în lumea verişoarei sale, Daisy, şi a bogatului ei soţ, Tom. Dar banii pe care-i au îi fac mai fericiţi? Cum se leagă poveştile tuturor personajelor? Veţi ajunge să-l cunoaşteţi pe adevăratul Gatsby după ce veţi fi citit istorisirea lui Nick despre vara aceea fatidică?
4. -”Furia roșie”, de Pierce Brown, Editura Paladin: În viitor, populaţia lumii e împărţită în clase având funcţii strict și clar definite, iar fiecărei clase îi corespunde câte o culoare. Darrow e un Roşu şi un Sondor al Iadului care lucrează în adâncul minelor de pe Marte pentru a face suprafaţa planetei locuibilă. La fel ca toţi cei din neamul lui, trudeşte din greu pentru a oferi un viitor mai bun generaţiilor următoare. Darrow va descoperi însă destul de repede că umanitatea ajunsese demult să populeze planeta Marte, iar cei ca el sunt ţinuţi drept sclavi de o clasă conducătoare decadentă, cea Aurie. Singurul mod în care se poate face dreptate în această societate abuzivă este ca Darrow să se infiltreze în mijlocul Auriilor, devenind unul dintre ei.
5. – ”Zona zero”, de Lavinia Călina, Editura Herg Benet: Lovită de un virus necunoscut, omenirea se află în pragul extincției. Paraziții, cei atinși de boală, sunt ei înșiși cea mai mare primejdie față de puținii care au reușit să supraviețuiască. Iar lupta este aprigă. Pentru Elena, pierderea soțului la atât de scurt timp după ce s-a căsătorit din dragoste a însemnat punctul de pornire pentru o transformare care ar fi părut fără închipuire până atunci: salvarea grupului pe care va ajunge să îl conducă refugiată într-unul dintre ultimele bastioane ale umanității presupune sacrificii extreme și o voință de fier dincolo de limitele de care credea că nu este capabilă să treacă. Întâlnirea cu doi frați, tânărul Vlad și adolescenta Vanessa, va fi punctul de cotitură înspre decizia ultimă. Pe cine mai poate salva? Ce forță îi poate da dreptul să se joace cu vieți inocente? Poate să își regăsească sentimentele de iubire în pofida apocalipsei care pare să fi distrus totul în calea ei? Care este soluția pentru Zona Zero?
Răspunsul este un roman în același ritm alert și imprevizibil cu care Lavinia Călina ne-a obișnuit din primele sale cărți. Aventura vieții și a morții este doar un pretext pentru o poveste care te va zdruncina din temelii și care te va captiva pe de-a întregul.
6. – ”Marea sansa (Trilogia Balcanica, partea I)”, de Tinerii Guy si Harriet Pringle, care traiesc si lucreaza in Romania, trebuie sa plece in Grecia, caci armata germana avanseaza. Europa e in razboi si lupta se da pe toate fronturile – in viata publica si in viata privata. Amestec de balcanism si europenism, sufocat de saracie si coruptie, Bucurestiul anilor ’39–’40 se dezvaluie dintr-un unghi nemilos, celebru inca de la aparitia cartii.
Trilogia Balcanica, al carei prim volum este Marea sansa, face un portret remarcabil al unui cuplu, al unui stil de viata disparut si al unei lumi care sta sa se prabuseasca.
7. -”Animalul inimii”, de Herta Muller, Editura Humanitas Fiction: Patru tineri încearcă să supraviețuiască în universul totalitar românesc, cu regulile absurde, abuzurile și teroarea sa tacită. Naratoarea, Edgar, Kurt și Georg sunt în permanență hărțuiți de căpitanul Piele, supuși interogatoriilor umilitoare și împinși treptat spre un inevitabil sfârșit. În această lume, guvernată de figurile amenințătoare ale securiștilor și anchetatorilor și bântuită de siluetele fantomatice ale nebunilor orașului, cei patru tineri citesc pe ascuns literatură, se refugiază într-un limbaj cifrat, straniu ca o poezie suprarealistă, mereu cu iluzia evadării într-un Occident fantomatic. Doar trei dintre ei vor reuși să fugă, iar tentaculele Securității se vor dovedi suficient de lungi pentru a-i ajunge din urmã, cu consecințe dezastruoase pentru viețile lor.
8. -”Fetele ascunse din Kabul. O apărare secretă împotriva discriminării femeilor în Afganistan”, de Jenny Nordberg, Editura Meteor Press: În Afganistan, naşterea unui fiu reprezintă un motiv de sărbătoare, iar sosirea pe lume a unei fiice este adesea jelită ca o nenorocire. Astfel, a apărut şi un „al treilea tip” de copil: o fată crescută temporar ca băiat şi prezentată ca atare lumii exterioare.
Jenny Nordberg realizează un tablou impresionant al societății în care multe femei își trăiesc clandestin copilăria şi pubertatea întruchipând sexul favorizat social, pentru ca ulterior să fie silite să se mărite şi să aibă copii. Fetele ascunse din Kabul are în centru personaje remarcabile, care dau viaţă acestei cărţi: Azita, parlamentara care nu vede altă opţiune decât să-şi schimbe a patra fiică, Mehran, în băiat; Zahra, adolescenta băieţoasă care se luptă cu pubertatea şi refuză încercările părinţilor ei de a o transforma iarăşi în fată; Shukria, măritată şi mamă a trei copii după ce a trăit 20 de ani ca bărbat; şi Nader, care participă la rugăciuni alături de Shahed, poliţista sub acoperire, ambele rămânând deghizate ca bărbaţi şi la maturitate. Urmărind evoluţiile dramatice ale vieţii acestora, autoarea examinează în acelaşi timp propria noastră istorie şi trasează paralele cu opresiunile la care sunt supuse persoane din alte părţi ale lumii.
9. -”Ecaterina Teodoroiu. Viteaza de la Jiu”, de Ioan I. Manoliu, Editura Vremea: Ecaterina Teodoroiu (Cătălina V. Toderoiu) s-a născut la 14 ianuarie 1894 la Vădeni, sat care azi a devenit un cartier al orașului Târgu-Jiu. Înzestrată cu patriotism și un curaj exemplar, s-a înscris în rândurile cercetașilor, pentru a participa la lupta pentru aducerea Transilvaniei alături de trupul României. A murit (22 august 1917) în Primul Război Mondial, în bătălia de la Mărășești, luptând în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române.
Cartea profesorului Ioan I. Manoliu este reeditată din iniţiativa fraţilor gemeni Iacint Manoliu şi Arina Minei. Un al treilea copil al profesorilor Ioan şi Alexandra Manoliu a fost campioana olimpică la aruncarea discului şi Preşedinte al Comitetului Olimpic Român Lia Manoliu (1932-1998).
10. -”Grace: biografia”, de Thilo Wydra, Editura Rao: Acum mai bine de trei decenii, în 1982, murea prinţesa Grace de Monaco într-un accident care a stârnit multe controverse şi este şi astăzi comentat. Fusese o actriţă iubită care a trăit o viaţă ca în filme, a câştigat un premiu Oscar, a jucat în trei filme regizate de Hitchcock, devenind actriţa lui preferată pentru a se căsători apoi cu un prinţ şi a-şi dedica a doua jumătate a vieţii actelor de caritate şi micului ei principat. O viaţă „de film” în care evenimentele fericite şi cele tragice au avut un impact emoţional mondial, stabilind recorduri de audienţă mediatică. Deopotrivă o viaţă care, chiar dacă în lumina reflectoarelor, a avut totuşi umbrele ei. Thilo Wydra ne propune o biografie care ne reaminteşte că, dincolo de rafinamentul vieţii princiare, Grace Kelly a fost o actriţă cu o bogată viaţă sentimentală, un om fragil, dar extrem de dedicat şi hotărât. Pentru a scrie această carte, cercetătorul german a scos la iveală documente îngropate în arhivele familiei Kelly, dar şi în cele ale palatului princiar din Monaco, a luat legătura cu protagoniştii încă în viaţă ai poveştii, a străbătut traseele filmice şi biografice, deseori întrepătrunse, ale prinţesei Gracia.