Târgul Internaţional GAUDEAMUS – Carte de învăţătură 2015, ediţia a XXII-a, va avea loc în perioada 18 – 22 noiembrie 2015 în Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti. Deschiderea oficială a ediţiei va avea loc miercuri, 18 noiembrie, la ora 12.00.
De aproximativ o săptămână, v-am prezentat pe blog ce noutăți vor pregăti editurile și la ce lansări de carte puteți avea prilejul să participați. Dacă este să faci doar o mică listă de cumpărături, e aproape imposibil. De fiecare dată, încerc să mă setez și eu pe vreo 10-12 cărți, dar ofertele editurilor mă copleșesc și, de exemplu, de la Bookfest m-am întors cu aproximativ 60 de cărți.
Așadar, va fi dificil, dar să încerc să vă recomand doar 10 cărți de la 10 edituri pe care sper că le voi achiziționa de la Gaudeamus 2015 + un bonus:
1. ”Doi ani, opt luni și douăzeci și opt de zile”, de Salman Rushdie, Editura Polirom. Dacă este să fac un top al autorilor străini preferați ai ultimilor, să zicem!, cinci-zece ani, Salman Rushdie, alături de Ismail Kadare și J.M. Coetzee, ar fi cu siguranță în primii trei. Așadar, am așteptat cu nerăbdare o nouă carte a sa, stilul său se pliază perfect pe dorința mea de a citi povești fantastice și cu imaginație, iar romanul de față este, așa cum spune Ursula K. Le Guin, ”o fantezie, un basm strălucitor”. Om vedea, voi citi și revin cu o părere sinceră, as usual.
2. ”Mihai Eminescu, românul absolut”, de Lucian Boia, Editura Humanitas. Nu sunt neapărat un fan al ultimelor cărți ale lui Lucian Boia, deși am scris aici despre câteva dintre ele. Cu toate acestea, atunci când atinge un subiect mai sensibil sau mai apropiat sufletului meu, îl citesc cu plăcere (exemplul cel mai apropiat fiind cartea despre Balcic). Iar cartea despre Mihai Eminescu este cu atât mai interesantă, mai ales că viața lui suscită încă multe semne de întrebare. De altfel, interesul vine încă de la subtitlul ”Facerea și desfacerea unui mit”. O voi citi cu nerăbdare.
3. ”Eric Clapton-biografia completă. Copilul nimănui”, de Paul Scott, Editura Publica. Sunt un fan al colecției Victoria Books de la Publica, probabil am citit și am recenzat până acum, aici, aproximtiv 90% din aparițiile acestei colecții, deci nu îmi poate lipsi o nouă apariție, mai ales că este unul dintre muzicienii mei preferați. De altfel, alături de cărțile despre tenis, cele despre starurile muzicale sunt cele mai bune din colecție. Iar eu trebuie să îmi fac timp pentru o nouă apariție, despre Eric Clapton, ascultând Layla în surdină.
4. ”Atlasul mondial al vinului”, de Hugh Johnson și Jancis Robinson, Editura Litera. Nu este vinul neapărat una dintre plăcerile mele în materie de băutură (a se vedea pagina de Facebook ”Bere și literatură”), dar un vin bun, de calitate, parcă aș gusta acum, pe sfârșit de toamnă. Iar un Atlas al vinului este cu atât mai incitant, cu cât orice enciclopedie te învață lucruri noi, lucruri interesante și inedite. Iar cele de la Editura Litera sunt o splendoare, pe cuvânt.
5. ”Neverland”, de Radu Găvan, Editura Herg Benet. Vă spuneam anul trecut că primul roman al lui Radu Găvan, Exorcizat, nu seamănă deloc cu un roman de debut, fiind suficient de legat stilistic pentru a afirma că autorul a reușit de la prima încercare. Dar haideți să o vedem și pe a doua, nu? Iar de Radu pot spune că este un scriitor care știe să-și promoveze produsul, fiind foarte implicat în online (unde acum sunt mulți pasionați de literatură), ceea ce nu se vede în cazul multor altor scriitori români.
6. ”Sculptând în timp”, de Andrei Tarkovski, Editura Nemira. Pentru un cititor iubitor de filme, orice carte despre filme vine cum nu se poate mai bine. A fost o perioadă în care am citit multe astfel de cărți și le-am semnalat aici, iar ele au loc bine stabilit în bibliotecă. La fel cum, de altfel, au și filmele lui Tarkovski, prezentate și ele pe Filme-cărți.ro. Iar această carte, care conține principalele idei și filosofii ale regizorului rus, nu poate lipsi din biblioteca oricărui om care se pretinde a fi cinefil.
7. ”Cu sânge rece”, de Truman Capote, Editura Art. Sunt mai multe lucruri pe care le apreciez la grupul de edituri Art: în primul rând, frumusețea cărților cartonate, în al doilea rând, câteva colecții cu adevărat importante. Printre ele, și aceasta la care a apărut cartea lui Truman Capote-Cărți cult. Nu am citit ”In Cold Blood” (da, știu, trebuia să o fac până acum!), dar am fost entuziasmat de filmul ”Capote” de acum câțiva ani, care avea și cercetarile despre ”Cu sânge rece” în fundal. Această nouă publicare este ocazia pe care nu trebuie să o ratez.
8. ”Istoria samurailor”, de Robert Calvet, Editura Herald. Când mă uit la această listă, îmi dau seama că a devenit o înșiruire a pasiunilor mele literare. Atât în privința cărților de ficțiune, cât și în cea a cărților de istorie. Dar nu-i nimic, să continuăm. Cartea de la Editura Herald dezvăluie o altă pasiune, istoria Japoniei cu tot ce presupune ea. Iar samuraii reprezintă o parte dintre cele mai importante ale ei. Așa că putem citi peste 300 de pagini despre ei, cu ușurință, s-ar putea să vă placă.
9. ”Visătorii picați din lună. Patru genii care au schimbat istoria”, de Cedric Villani și Baudoin, Editura Trei. O carte destul de inedită, care împletește exactitatea unui matematician cu talentul unui desenator, ca să iasă o carte despre patru genii. Nu îi cunoșteam pe toți, dar Alan Turing este proaspăt în memorie din filmul care a participat la Premiile Oscar în acest an, The Immitation Game. Iar orice carte despre genii, orice biografie îmi suscită interesul. Oare cum au lucrat ei în al doilea război mondial?
10. ”Turcia și fantoma armeană. Pe urmele genocidului”, de Laure Marchand și Guillaume Perrier, Editura Corint (scuze pentru calitatea copertei, dar nu am găsit ceva mai bun, pe site încă nu e nicio urmă de carte). Am fost mereu interesat de problema armeană, am citit câteva cărți pe acest subiect și sper ca acest studiu să aibă baze istorice corecte și să aducă și mai multă lumină unei tragedii de proporții, pe care nici acum Turcia nu o recunoaște.
Bonus: ”Drumul către libertate. Autobiografia unei refugiate din Coreea de Nord”, de Yeonmi Park. Așa cum spuneam și în cazul cărții despre Armenia, când este vorba de istoria recentă, un alt studiu de caz pe care îl citesc și tot recitesc este Coreea de Nord. Cărți de istorii orale, de ficțiune sau de istorie pură, documentare, toate trec prin filtrul meu, pentru că mă interesează cu adevărat. Și trișez aici, adăugând a doua carte de la Polirom, pentru că nu mă pot abține: Yeonmi Park este una dintre tinerele care au supraviețuit după fuga din această țară blestemată și care au avut curajul și puterea să scrie povestea acestei evadări.
Cam atât, vă voi ține la curent pe Facebook cu achizițiile! Voi ce recomandări aveți?