Editorial

10 cărți (de la 10 edituri) de cumpărat de la Bookfest 2017

Astăzi începe Salonul Internațional de Carte Bookfest 2017 și sunt sigur că mulți cititori s-au pregătit pentru ceva reduceri sau, dacă nu sunt neapărat reduceri tentante, măcar să vadă ce apariții noi au editurile sau ce personalități ar putea să întâlnească la târg. Absenți o perioadă din peisaj, am reușit să publicăm o mare parte din comunicatele editurilor, pe care le puteți găsi aici.

Ca în fiecare an, voi ajunge și eu acolo și voi avea propria listă de achiziții (și sunt sigur că multe edituri vor avea grijă ca lista să dea pe dinafară), iar o parte din această listă va ajunge aici, pe blog, pentru prietenii care mai încă încredere în gusturile mele.

1. ”Fratricizii”, de  Nikos Kazantzakis, Editura Humanitas Fiction. Nici nu mai știu de când nu am mai citit Kazantzakis, așa că parcă mi-e dor de reîntoarcerea spre el și spre Grecia. O achiziție obligatorie!

”Martor la evenimentele dramatice care au zguduit țara sa din decembrie 1944 până în 1949, Kazantzakis începe să scrie Fratricizii în 1949, dându-i tușa finală în 1954. Temerea sa – „presimt că în Grecia nu se va publica decât mult mai târziu“ – s-a adeverit, ediția ateniană apărând abia în 1963. Tradus, cu multiple reeditări, în peste 20 de limbi, romanul păstrează același dramatism și aceeași vibrație specifice marilor opere ale titanului literaturii grecești, fiind cel mai aproape de lumea noastră, măcinată de lupte fratricide.

Săptămâna Mare, în vâltoarea războiului civil din Grecia izbucnit după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Patimile lui Hristos, retrăite aievea într-un sat din nordul Greciei, unde oamenii sunt nevoiți să îndure consecințele devastatoare ale conflictului dintre trupele guvernamentale și rebelii din munți. Părintele Iannaros, exasperat de confruntarea sângeroasă, se străduie din răsputeri să împace taberele adverse. Efort cu atât mai dificil din punct de vedere moral, cu cât în fruntea rebelilor se află chiar fiul său.”

Listă evenimente și noutăți Humanitas și Humanitas Fiction la Bookfest 2017.


2. ”Cel care cheamă câinii”, de Lucian Dan Teodorovici, Editura Polirom. Am citit cartea asta și m-a răscolit total (așa că nu am reușit să scriu până acum pe larg despre ea, sper să îmi fac timp zilele astea). Este în același timp o carte despre suferință și felul în care o putem birui, dar și carte despre bunătate și autoironie, despre modalitatea cea mai bună – veselia, seninătatea – în care putem înfrunta moartea.

La Bookfest, se va discuta despre carte sâmbătă 27 mai, ora 13,30, fiind prezenți, alături de autor, Simona Sora și Marius Chivu. Moderatoare: Ana-Maria Tăbârcă

”O poveste reală despre încercarea de a supraviețui prin ficțiune, o narațiune alertă și acaparantă despre lumi care se construiesc acolo unde limitele organismului nu te lasă să ajungi. Romanul autobiografic al lui Teodorovici este locul în care, rînd pe rînd, superstițiile se transformă în miracole, iar miracolele pot fi oricînd luate drept coincidențe, lăsîndu-i cititorului libertatea de a umple cu sens întîmplările.”

Listă evenimente și noutăți Polirom la Bookfest 2017.


3. ”În spatele blocului”, de Mara Wagner, Editura Nemira. Am mai recomandat această carte pe Facebook, am primit la rândul meu recomandări în privința ei și pare a fi o carte neașteptat de interesantă. Lansarea a avut loc deja prin București și prin țară, dar vineri, 26 mai, la ora 19.00, vă așteaptă la Bookfest și o sesiune de autografe.

”Pentru toti copiii din anii ’80, in spatele blocului incepea o lume in sine, cu jocuri, prietenii, cutume si reguli proprii. In spatele blocului iti dadeai intalnire prin biletele trimise „cu posta“ prin prieteni si „ti se cerea prietenia“, tot acolo sareai coarda, jucai elasticul, leapsa, hotii si vardistii. Pentru multi dintre adultii de azi, mare parte din copilaria si adolescenta in comunism s-a petrecut in spatele blocului, nu doar la cozi pentru alimente pe cartela si invatat pentru examenul de treapta. In spatele blocului nu erau parcarile pline de masini de azi, erau comunitati de copii mai mari si mai mici, de adulti si batrani, o lume a socializarii greu de inteles pentru indivizii solitari ce am ajuns douazeci si ceva de ani mai tarziu.

In romanul Marei Wagner imaginile gri ale ultimei perioade comuniste, cea tinuta minte mai ales pentru lipsa de alimente, caldura si curent, sunt strabatute de culori vii si o doza sanatoasa de optimism. Un roman pentru tinerii de atunci si pentru tinerii de azi, pentru reamintire si pentru tinere de minte, despre viata obisnuita a unei adolescente ce se descopera pe sine intr-un univers care pare sa-i scape de sub control.”

Listă evenimente și noutăți Nemira la Bookfest 2017.


4. ”Drumul spre iad”, de Ian Kershaw, Editura Litera. Nu pot rata în niciun an câteva recomandări din categoria istorie. Prima dintre ele este o călătorie prin infernul secolului 20, din 1914 (începutul primului război mondial) și 1949 (când o parte din urmările celui de-al doilea se estompează, măcar în unele părți ale Europei).

”În vara anului 1914, cea mai mare parte a Europei s-a prăbușit într-un război atât de catastrofal încât a zdruncinat politica și însuşi sistemul de credinţe al continentului într-un mod fundamental. Dezastrul i-a înspăimântat pe supraviețuitori și a șocat o civilizație care își asumase total rolul de model pentru restul lumii. Totul s-a prăbușit într-un haos de o sălbăticie aflată dincolo de orice termen de comparație. În 1939, europenii aveau să înceapă un al doilea conflict care a reușit să fie chiar și mai teribil – un război în care uciderea civililor a ocupat scena centrală și care a culminat cu Holocaustul.

Drumul spre iad ne spune această poveste cu înțelegere, fler și originalitate. Kershaw reia evenimentele într-o narațiune fascinantă, dar abordeaz și problemele cele mai dificile pe care le ridică aceste întâmplări din trecut – ce au însemnat ele pentru europenii care le-au declanșat și care le-au trăit și ce înseamnă pentru noi.”

Listă evenimente și noutăți Litera la Bookfest 2017.


5. ”Autobiografie”, de Rod Laver, Ed. Publica. Nu puteam lăsa la o parte colecția mea preferată de biografii, Victoria Books, și sportul pe care îl urmăresc cel mai des acum, tenisul. Aici, despre Rod Laver, un sportiv de talie mondială, pe care nu l-am prins jucând, dar despre care auzim mereu vorbe frumoase.

”Autobiografia lui Rod Laver spune povestea înălțătoare a felului în care un băiat de la țară, din Rockhampton, Australia, scund, stângaci și cu părul roșu, a devenit unul dintre cei mai mari campioni ai tenisului. Rod a dominat tenisul mondial timp de aproape două decenii, jucând împotriva unora dintre cei mai buni jucători din secolul XX și învingându-i.

În 1962, Rod Laver a devenit al doilea jucător care a cucerit un Mare Șlem Complet, câștigând Wimbledonul și titlurile Australiei, Franței și Statelor Unite în același an calendaristic. În 1969, a reușit din nou această performanță, devenind singurul jucător din istoria tenisului care a câștigat de două ori Marele Șlem Complet.

Cartea lui Laver este o călătorie minunată și plină de nostalgie, care descrie drumul său către celebritate, de la copilăria petrecută într-un orășel din Queensland, în anii 1950, la reușitele din circuitul de amatori și culminând cu înălțimile amețitoare ale victoriilor din turneele de Mare Șlem. Pe lângă victoriile de pe teren, Rod scrie și despre accidentul vascular cerebral suferit în 1998 și felul în care i s-a schimbat viața după acest eveniment, dar și despre Mary, cea care i-a fost soție mai bine de 40 de ani.”

Listă evenimente și noutăți Publica la Bookfest 2017.


6. ”Începuturile unui exil îndelungat (1940-1945)”, vol. 1, de Ion Rațiu, Editura Corint. Ion Rațiu a fost o mare personalitate, care a fost cunoscută la noi mai mult după 1990. Dar nici atunci nu a fost apreciat la adevărata valoare, mai ales de către marea masă a votanților. Știam și atunci prea puține despre el, am aflat câte ceva de-a lungul timpului, dar m-ar interesa să îl cunosc îndeaproape, prin intermediul jurnalului său, apărut acum la Corint. Una dintre aparițiile neapărat de citit de la acest Bookfest!

„La începutul anilor 1960 un informator aflat la Londra comunica ofițerilor de securitate din ambasadă că Ion Rațiu avea un jurnal în care consemna, printre altele, detalii despre întâlnirile cu diplomații români. Securitatea și-a dorit mult să-l obțină. S-au făcut planuri pentru a subtiliza măcar o parte din arhiva lui Rațiu și jurnalul său, ordinul de la București fiind «anchetați posibilit(atea) obținerii acestor mat(eriale) și faceți propuneri». După câteva zile, rezidența DIE din Londra a revenit cu un material amplu despre biroul lui Rațiu, «în spatele căruia își ascunde adevărata lui ocupație la Londra». De-a lungul anilor au fost sustrase documente, spre disperarea lui Ion Rațiu care nu înțelegea nici cum dispăreau, nici cine era implicat. Însă jurnalul, bine ascuns, a scăpat intact.”

Listă evenimente și noutăți Corint la Bookfest 2017.


7. ”Comploturile pentru asasinarea lui Hitler”, de Roger Moorhouse, Editura Meteor Press. O carte recomandată de Filme-cărți.ro. M-au interesat mereu cărțile despre al doilea război mondial, așa că volumul acesta trebuie să se regăsească în biblioteca mea și a iubitorilor de istorie.

”Complotul lui Stauffenberg pentru asasinarea lui Hitler este destul de bine cunoscut, dar mai puţin se ştie că acesta se înscrie într-un lung şir de tentative de eliminare a Führerului – ale germanilor, sovieticilor, polonezilor și britanicilor. Pistolari singuratici, ofițeri germani în rezervă, Rezistența poloneză, NKVD-ul sovietic și SOE-ul britanic au fost cu toții implicați. Metodele lor au diferit în ingeniozitate: s-au folosit bombe, otravă, lunetişti, s-a încercat infiltrarea în cadrul SS-ului şi a existat chiar ideea de a-l trimite înapoi în Germania pe Rudolf Hess, sub hipnoză. Multe dintre aceste planuri nu au trecut de faza de proiect, altora li s-a dat curs. Toate au eșuat.

De-a lungul poveștilor dramatice și în mare parte necunoscute ale numeroșilor atentatori, această carte prezintă o investigație fascinantă a unor probleme mai ample, ca de exemplu motivele complexe ale Rezistenței germane, capriciile britanicilor și eficacitatea aparatului de securitate nazist. Bazată pe memorii și surse de arhivă din Polonia, Germania, Rusia și Marea Britanie, lucrarea oferă o perspectivă unică cu privire la istoria celui de al Treilea Reich.”

Listă evenimente și noutăți Meteor Press la Bookfest 2017.


8. ”Spovedania unui preot ateu”, de Ion Aion, Curtea Veche Publishing. Eee, nu putea să lipsească o carte religioasă, nu? Glumesc, dar confesiunea asta mi se pare foarte interesantă, mai ales când este vorba de un om care a renunțat la preoție, scârbit, oare de ce?

”Spovedania unui preot ateu este o meditaţie provocatoare pe tema condiţiei umane, dar şi o căutare a divinului, a credinţei, dincolo de superstiţii, dincolo de dogme, dincolo de orice religie instituţionalizată. Născută dintr-o experienţă directă de viață, tragică şi tulburătoare, cartea refuză resemnarea şi postulează o încredere reînnoită în umanitate.

De mulți ani port haina preoției. Am slujit atâtea Învieri, an de an, și atâtea morți, mult mai multe, ori de câte ori s‑a ivit prilejul. Am văzut atâtea nașteri și decese, atâtea vieți… atâtea suflete pe dinăuntru, din scaunul spovedaniei, acolo unde mii de oameni, de‑a lungul vremii, mi‑au arătat gândurile lor, îndoielile, neputințele, durerile, dar mai ales toate mizeriile ascunse în viscerele lumii. Când m‑am hirotonit eram doar un copil. După primele spovedanii, m‑am maturizat. După primele înmormântări, m‑am abrutizat. După atâtea slujbe, m‑am plictisit… de moarte… M‑am săturat de studiul ăsta antropologic al omului religios. Cândva m‑a fascinat, dar acum, că am văzut prea mult…”


9. ”Diavoli fragili”, de Radu Găvan, Editura Pandora M. Radu Găvan este unul dintre romancierii contemporani cei mai activi în spațiul public, așa am ajuns mulți dintre bloggeri în fața cărților lui, care ne-au încântat. Am primit deja această carte cu autograf, dar vi-o recomand cu drag mai departe.

„Diavoli fragili este, în opinia mea, cea mai bună carte de până acum semnată de Radu Găvan. Ingredientele care l-au făcut pe autor o voce aparte în literatura română contemporană se regăsesc și în acest roman, într-o altă combinație: violența, macabrul, accentele psihologice și de thriller, limbajul neîngrădit, pasajele șocante, suspansul bine strunit, ritmul alert, atmosfera apăsătoare, sumbră, caruselul de personaje, povești și emoții. Lor li se adaugă o pendulare perpetuă între onirism și realism, între naratori, între scriitori și scriituri, între ficțiuni și metanarațiuni. 

Cred că cel mai important aspect care transpare din Diavoli fragili este tocmai dragostea pentru literatură, o literatură care te obsedează, absoarbe și consumă, o literatură prin și pentru care trăiești. Cartea lui Radu Găvan e o lentilă tulburătoare prin care poți privi lumea.” Eli Bădică


10. ”Originea speciilor”, de Charles Darwin, Editura Herald. Uite o carte despre care vorbim mai mereu și pe care aproape nimeni nu a citit-o. Nici eu, de altfel, deși cred mai degrabă în evoluționism decât în alte chestii mai… miraculoase. Dar poate acest Bookfest e un prilej să trecem peste această lacună.

In data de 27 decembrie 1831, tanarul naturalist Charles Darwin parasea portul Plymouth la bordul corabiei Beagle. In urmatorii cinci ani, Darwin a cercetat plante si animale de pe cuprinsul lumii, adunand o serie de dovezi ce vor culmina intr-una dintre cele mai mari descoperiri din istoria omenirii: teoria evolutiei prin selectie naturala.

In cartea Originea speciilor, aparuta dupa 28 de ani, in 1859, Darwin prezinta descoperirea sa epocala, care avea sa schimbe pentru totdeauna felul in care oamenii se vad pe ei insisi si lumea in care traiesc. Aici, el demonstreaza intr-un mod convingator realitatea evolutiei, si anume faptul ca nu este posibil ca animalele si plantele existente sa fi aparut in mod separat, ci trebuie sa se fi transformat cu incetul din stramosi comuni. Cel mai important element din carte este acela ca explica in detaliu mecanismul care duce la o astfel de transformare: selectia naturala – ideea care a dat pentru prima data inteligibilitate stiintifica evolutiei ca fenomen.

Fiind una dintre putinele opere stiintifice paradigmatice accesibile publicului larg, Originea speciilor nu numai ca a lansat stiinta biologiei moderne, ci totodata a influentat practic intreaga gandire literara, filosofica si religioasa.”

Listă evenimente și noutăți Herald la Bookfest 2017.

Articole similare

FILIT 2017 Ziua 2: Între foști și viitori câștigători ai Nobelului pentru Literatură

Jovi Ene

Editura Litera la Bookfest 2018!

Jovi Ene

Scheletele din dulapul familiei sau despre moravurile societății victoriene

Tudor-Costin Sicomas

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult