Anul acesta se implinesc 100 de ani de la Marea Unire, iar Sergiu Celibidache a fost, fara doar si poate, unul dintre cei mai de succes romani in toata lumea. Nu a renuntat la pasaportul romanesc niciodata, si-a ajutat familia si prietenii intotdeauna, si, desi s-a intors in Romania de doua ori sub regimul comunist pentru a dirija in concerte, nu i-a mai fost permis sa se reintoarca. Dupa Revolutie, insa, a venit cu ajutoare si a sperat intr-o noua Romanie, libera si democratica.
„Reorganizarea muzicala a Romaniei imi sta pe inima. Toti romanii importanti din strainatate ma sfatuiesc, roaga, implora chiar, sa nu ma duc nici macar in vizita. Eu o sa vin totusi si, cand voi veni, voi veni cu o mare incredere pe care am sa le-o cer. Nu stiu, inca, cand. (…) Tin sa vin numai atunci cand oamenii de care depinde viitorul cultural al tarii vor avea timp… sa ma asculte si posibilitati de decizii… ferite de conservatorismul si apatia clasica a vietii noastre artistice. Eu am sa le aduc bisturiul, de taiat trebuie sa taie ei”, se confesa mare dirijor roman surorii sale, Magda, printr-o scrisoare trimisa de la Berlin, in data de 13.09.1965*
Sergiu Celibidache s-a stins din viata in 1996, dar toata lumea si-l aminteste ca pe un mare roman si un aparator al neamului nostru. Iar pe fiul sau l-a educat fiul in acelasi spirit. Serge Ioan, desi a fost nascut si crescut in Paris, s-a mutat in Romania de cativa ani, a regizat filmul „Octav” (cu Marcel Iures si Victor Rebengiuc) si s-a casatorit cu o romanca (producatoarea filmului Octav, Adela Vrinceanu Celebidachi), cu care are o fetita.
Despre fiul sau, Maestrul vorbea mereu cu mare entuziasm. Intr-una dintre scrisorile trimise catre Trancu- Iasi, Sergiu ii spunea: „Baiatul meu este o minune de personalitate. Imi pare foarte rau ca-s prea batran pentru el, ma pot juca zile intregi dar viata nu imi lasa nici macar o jumatate de ora pe zi. Il iau peste tot cu noi si doica. Are un an si jumatate si intelege tot. I-am telefonat de la Madrid la Paris si Ioana l-a pus la telefon si mi-a zis: «Lalo, lalo papa!» M-am lichefiat complect, iti inchipui.” *
Serge Celebidachi spera la o Romanie mai buna, acesta fiind si motivul pentru care s-a mutat la Bucuresti.
„Tata si mama mi-au insuflat dragostea pentru Romania, pe care poate nu am inteles-o la inceput, tinand cont de faptul ca Romania nu are cea mai fericita imagine in strainatate. Dupa ce m-am mutat aici am inteles de ce o iubeau atat de mult. Avem o tara minunata si sunt fericit ca viata m-a adus aici”, completeaza regizorul filmului care a avut cei mai multi spectator in cinema in 2017.
Filmul „Octav” prezinta o poveste universala, in el fiind cooptati nume mari ai cinematografiei, care au un palmares extrem de bogat in domeniu: Blasco Giurato, Director de imagine (care a lucrat la peste 100 de filme premiate la multe festivaluri internationale, printre care „Cinema Paradiso”, film care are Oscar pentru cel mai bun film strain) si Vladimir Cosma, care are in palmares sute de filme in Europa.
Serge, ca si tatal sau, isi doreste ca Romania sa fie privita intr-o lumina pozitiva in strainatate: „am suferit toata viata mea de imaginea pe care o are tara noastra peste hotare si am luptat cum am putut, la fel cum au facut si parintii mei, sa schimb perceptia pe care o au strainii despre acest popor frumos, talentat si generos. Vreau sa onorez educatia primita si principiile familiei mele si sa fac cat mai multe pentru Romania.”
Filmul „Octav” reprezinta, de fapt, o dovada vie a educatiei pe care marele dirijor Sergiu Celibidache i-a dat-o fiului sau, acesta realizand o pelicula cinematografica ce prezinta o Romanie frumoasa. Filmul a avut deja proiectii internationale in India, in Canada, Statele Unite ale Americii, Egipt si multe alte tari.
Iar anul acesta filmul va aparea si in format DVD, in Romania.
Sursa citate: *Sergiu Celibidache privit prin cortina de fier, de Ioana Raluca Voicu-Arnautoiu