Cea de-a cincea ediție a UrbanEye Film Festival este în desfăsurare până duminică, 11 noiembrie. UrbanEye Film Festival propune publicului filme ce au drept personaj principal orașul, dar și evenimente conexe despre viața urbană, tema centrală anul acesta fiind locuirea, explorată sub diversele ei forme.
O parte din filmele din program sunt însoțite de sesiuni de întrebări și răspunsuri cu invitați speciali din România sau din străinătate, la Cinema Elvire Popesco. Printre invitații speciali din străinătate ce vor participa la discuții cu publicul se numără: Karsten Michael Drohsel (Germania), game developer și urban artist, Krzysztof Ingarden (Polonia), arhitect și profesor universitar, precum și regizorul Klearjos Eduardo Papanicolaou (Mexic/Grecia).
Karsten Michael Drohsel este creatorul conceptului de „gamicipation” (dezvoltarea practicilor participative prin intermediul jocurilor). Acesta va fi prezent pentru o discuție cu publicul la finalul proiecției filmului ,,Jucând pentru lumea reală/Gaming the real world”, pe 9 noiembrie, de la ora 17:30 la Cinema Elvire Popesco. De asemenea, pe 10 noiembrie, ora 10:30, Karsten Michael Drohsel va susține atelierul Playing Bucharest – cu scopul de a descoperi zone din oraș prin intermediul jocurilor.
Tot pe 9 noiembrie, publicul va face cunoștință cu Krzysztof Ingarden, decan al Facultății de Arhitectură și Arte Frumoase (AFM) a Universității din Cracovia și producător al filmului ,,Ideea este esențială. Pasiunea pentru arhitectură a lui Andrzej Wajda/ The Idea is Paramount. The Architectural Passions of Andrzej Wajda.” Filmul, urmat de Q&A va fi prezentat pe 9 noiembire, la ora 19:30 la Cinema Elvire Popesco.
Klearjos Eduardo Papanicolaou, regizorul filmului ,,Dispariția lui Robin Hood/The Disappearance of Robin Hood”, despre Robin Hood Gardens, va fi prezent la proiecția filmului din data de 10 noiembrie, ora 18:30, la Cinema Elvire Popesco.
Alte vizionări urmate de Q&A-uri sunt ,,Malul Mării/Coastland”, ce prezintă o narațiune fictivă inspirată din documentarea istoriei arhitecturale a Coastei de Vest a Mării Negre, proiecție ce va fi urmată de o discuție cu regizoarea filmului, Miruna Dunu, dar și ,,No Man’s Land”, despre așezările informale din România, film urmat de o discuție cu Ana-Maria Elian, urbanist și Director de programe în MKBT: Make Better, o organizație care activează în dezvoltare locală și regenerare urbană și Ioana Petrache, Project Manager la Fundația PACT.
Pe lângă filme și atelierul Playing Bucharest, UrbanEye Film Festival propune și alte evenimente ce invită la descoperirea orașului: expoziția LO±VE. 100 de ani de locuire și vecinătate în România, și ARound: the City as canvas for digital AR art & stories.
În perioada 8 – 17 noiembrie, la Institutul Francez, va putea fi vizitată Expoziția “LO±VE. Locuire și vecinătate”, care vă propune o întâlnire cu momente importante din trecutul locuirii în România și o dezbatere în jurul semnului (+/-/=) pe care-l putem pune astăzi între locuire și vecinătate. Expoziția este organizată în parteneriat cu MKBT: Make Better.Pe 11 noiembrie, ora 11:30 are loc la Institutul Francez prezentarea aplicației “ARound the City”, ce face parte din proiectul omonim, inițiat de Goethe Institut București și Institutul Francez din București și un tur urban ghidat în cadrul festivalului UrbanEye 2018. Aplicația mobilă “ARound the City” cuprinde trei experiențe imersive care se concentrează pe diverse aspecte ale patrimoniului nostru cultural, urban și social din zona bulevardului Magheru, unul dintre cele mai importante exemple de dezvoltare urbanistică modernistă din București. Participanții la turul ghidat vor merge pe Bulevardul Magheru și vor încerca aplicația, în timp ce vor fi introduși în valorile arhitectonice ale orașului.
Pentru programul festivalului și pentru mai multe detalii, vizitați urbaneye.ro și pagina de Facebook UrbanEye Film Festival.
Festivalul de Film UrbanEye este un proiect al asociației ARTA în dialog, proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional și de Ordinul Arhitecților din România din timbrul arhitecturii.