Stiri

Debut electrizant la ediţia aniversară TIFF

Spectacol, magie, emoţie…de asta au avut parte toţi cei ce au ales să sărbătorească în Piaţa Unirii din Cluj Napoca, Deschiderea Oficială a celei de-a zecea ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Peste 2000 de oameni au fost prezenţi la proiecţia care a inaugurat ediţia aniversară a festivalului, în cel mai spectaculos spaţiu de proiecţie din Cluj-Napoca: Ursus Open Air.

Gazda ceremoniei de deschidere, Tudor Giurgiu – preşedintele şi fondatorul TIFF, a ţinut să mulţumească tuturor celor ce au ajutat festivalul să ajungă la ediţia cu numărul zece, invitându-i pe scenă inclusiv pe cei mai fideli membri ai echipei TIFF, de la prima ediţie şi până în prezent, oameni ale căror devotament şi implicare de-a lungul celor nouă ani de până acum au fost recompensate cu Diploma pentru Susţinerea Festivalului Internaţional de Film Transilvania – 2002-2011.

Mihai Chirilov, Directorul Artistic al festivalului, a împărtăşit publicului din Piaţa Unirii un moment-cheie al genezei TIFF: modul în care o idee extrem de îndrăzneaţă s-a materializat în cel mai important eveniment cinematografic din România şi, deja, un festival respectat pe plan european şi mondial. „În septembrie 2001, Tudor Giurgiu m-a invitat să bem o bere pe terasa Everest din centrul Bucureştiului, unde mi-a povestit despre un proiect: TIFF. Nu mi-am imaginat atunci că, nouă ani mai târziu, TIFF va deveni un Everest al evenimentelor cinematografice din România”, a adăugat criticul de film.

Gala de Deschidere a celei de-a zecea ediţii TIFF a avut parte de un moment cu totul special, dedicat criticului de film Alex Leo Şerban. ALŞ a încetat din viaţă la începutul lunii aprilie. În această seară, echipa festivalului a simţit lipsa unuia dintre cei mai apropiaţi oameni ai festivalului, unul dintre prietenii de preţ ai TIFF-ului, încă de la prima ediţie. Alături de producătorul şi regizorul Bobby Păunescu, Preşedintele TIFF a anunţat lansarea unei burse care poartă numele lui Alex Leo Şerban. Astfel, proiectul în dezvoltare al unui tânăr cineast român va avea posibilitatea să fie îmbunătăţit şi susţinut printr-o bursă la Columbia University din New York. Alex Leo Şerban a fost unul dintre cei mai activi promotori ai reprezentanţilor Noului Cinema Românesc, în ţară şi peste hotare.

Visul lui Herbert

Un spectacol electrizant, plin de magie şi lumină, a completat perfect seara de deschidere a TIFF 2011. Visul lui Herbert, al renumitei trupe franceze de artă stradală Compagnie des Quidams, a tăiat respiraţia tuturor celor care au umplut până la refuz cea mai mare piaţă a Clujului. Ritualul interpretat de cele cinci personaje aparţinând spaţiului cosmic, în încercarea lor de a ajuta un astru să se ridice la cer, a impresionat audienţa, care a urmărit cu sufletul la gură întregul spectacol.

Gala de deschidere a putut fi urmărită în direct online pe www.tifftv.ro, platforma video a festivalului, unde toţi fanii TIFF pot găsi materiale reprezentative pentru programul festivalului din acest an, retrospective, spoturi oficiale sau making of-uri ale ediţiilor trecute, şi pot rămâne la curent cu cele mai importante evenimente marca TIFF 2011.

Evenimente de top în primul weekend la TIFF 2011

Primul weekend al ediţiei aniversare TIFF ofera publicului o varietate de evenimente speciale: proiecţii 3D, concerte, filme cu tematici diferite, întâlniri cu invitaţi de marcă.

Iata cateva dintre aceste evenimente:

Sâmbătă, 4 iunie, ora 19.00, la Muzeul Etnografic, SoNoRo dă startul concertelor din cadrul TIFF 2011 cu Songs and Dances of Life. Un proiect muzical inspirat chiar de rădăcinile zonei multiculturale a Transilvaniei, spaţiu de convieţuire pentru români, maghiari, germani, slovaci şi ucrainieni, Songs and Dances of Life este, după cum declară chiar muzicienii, „o îmbinare a cântecelor de recoltă şi dansurilor de cătănie cu colinde şi cântece religioase, a baladelor cu cântecele de dor”, care cuprinde şi rarităţi, cum ar fi piese de Franz Liszt, o melodie slovacă, un dans ruten ameţitor sau fragila melodie ungară a lui Franz Schubert.

Gândit şi creat ca o celebrare a identităţii culturale transilvănene, dedicate publicului clujean, spectacolul Songs and Dances of Life prezintă într-o lumină cu totul nouă creaţii ale unor personalităţi muzicale extrem de legate de istoria şi tradiţia Clujului, construind, astfel, un dialog muzical atemporal între curente, naţionalităţi şi stiluri.

Artiştii Mara Dobrescu (pian), Cristian Nas (violă), Răzvan Popovici (violă) şi Andu Dumitrescu (VJ) aşteaptă publicul cu piese de Béla Bartók, Franz Schubert, George Enescu, Franz Liszt, Léos Janacék, György Ligeti.

Pina

În weekend-ul de start al festivalului, Cinema Florin Piersic va găzdui primele proiecţii 3D din istoria TIFF, cu două documentare de artă-fenomen, semnate de monştri sacri ai filmului german: Pina (Germania-Franţa, 2011), filmul semnat Wim Wenders care a făcut senzaţie la ediţia din acest an a Festivalului de Film de la Berlin, programat pe 4 iunie, de la ora 20:30 şi Peştera viselor uitate (SUA-Franţa, 2010), care va rula duminică, 5 iunie, de la 22:30 – filmul colegului de generaţie al lui Wenders, Werner Herzog, căruia îi este dedicat, anul acesta, unul dintre portretele secţiunii 3×3.

Seria de spectacole din cadrul Teatru la TIFF, care debutează în prima seară a festivalului, continuă sâmbătă, 4 iunie, ora 20.00, la Fabrica Libertatea cu Shoah. Supravieţuirea, de Andreea Iacob – o instalaţie teatrală multimedia. Inspirat după „Depoziţii despre viaţă şi moarte. Holocaustul din Transilvania de Nord” şi „Shoah în Transilvania de Nord” de Ioana Cosman, Shoah. Supravieţuirea este un eseu vizual-teatral care se inspiră din poveştile supravieţuitorilor Holocaustului din Ardeal. Pornind de la aceste poveşti, regizoarea Andreea Iacob a creat o serie de instalaţii teatrale despre supravieţuire, despre noi, despre noi şi ceilalţi.

Duminică, 5 iunie, ora 20.00, la Teatrul Maghiar clujenii sunt invitaţi la piesa Savianei Stănescu, Polanski, Polanski, care atrage atenţia atât iubitorilor de teatru, cât şi cinefililor. Polanski, Polanski explorează turbulenţele psiho-emoţionale ale celebrului regizor Roman Polanski printr-o expunere fictivă a trei momente de răscruce din viaţa lui: dorinţă, evadare, pedeapsă. Această explorare multimedia super-corporală, realizată de apreciatul actor Grant Neale, înglobează forme atât din teatru cât şi din film şi combină genurile teatrului psihologic şi al monologului.

Pe 5 iunie, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, TIFF gândeşte verde, în cadrul proiectului ecoTIFF. Proiectul ecoTIFF cuprinde proiecţiile unor filme care trag un semnal de alarmă asupra cauzelor care contribuie la degradarea planetei şi pericolelor reale cu care se confruntă omenirea şi două seminarii care dezbat teme care ţin de mediul înconjurător.

De asemenea, 5 iunie este declarată la TIFF 2011 Ziua Diversităţii. O zi care aduce o serie de proiecţii şi evenimente pe cât de diferite ca tematici pe atât de interesante.

Articole similare

Semnal TV filme: weekend 15 – 17 iunie 2012

Delia Marc

Incepe PRIME Maraton!

Jovi Ene

Festivalul Cinemascop a început!

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult