ONE WORLD ROMANIA 2011 / editia 4-a / 16-21 martie 2011
In data de 14 martie, am participat la Conferinta de Presa organizata la Centrul Cultural Ceh.
Intr-o atmosfera calda, gazdele / organizatorii ne-au pus la curent – atat prin materiale scrise – cat si prin luari de cuvant – cu sectiunile Festivalului, cu filmele ce se vor proiecta, cu invitatii internationali – regizori, producatori si protagonisti ai peliculelor din selectia oficiala, dar si cu alti invitati care vor participa la evenimentele conexe.
Un program dens si iti trebuie mult dicernamant atunci cand te hotarasti asupra filmelor pe care iti propui sa le vezi. Eu una am un sentiment de sfasiere, stiind ca nu voi reusi sa ma impart in paispe J.
Extrem de interesante se anunta evenimentele reprezentate de dezbaterile speciale organizate in colaborare cu ActiveWarch – Agentia de Monitorizare a Presei (prezent la Conferinta Mircea Toma) si Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est al Fundatiei Konrad Adenauer (prezent la Conferinta Karel Schwartzenberg). Si va prezint in continuare, pentru a va starni interesul, lista acestor dezbateri speciale:
Buna guvernare in orase disperate.
17 martie /12:00/SMSPA, Sala 12/Str. Povernei nr. 6
Cum poate un primar cu o viziune revolutionara si cu metode neortodoxe sa salveze un oras aflat pe marginea prapastiei? Bogota, unul dintre cele mai periculoase orase ale lumii, este salvat de doi dintre primarii sai, dupa ce intreaga comunitate intelege cat de important este sa se implice activ in metamorfoza orasului. Cazul a fost documentat in imagini de regizorul Andreas Mol Dalsgaard, in cadrul filmului Bogota Change.
Invitati: Antanas Mockus, fostul primar al Bogotei si protagonistul documentarului, Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1, Cristian Pirvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia si Paul Chioveanu, militant pentru buna guvernare ActiveWatch.
Avocatul eroilor sau al diavolului
18 Martie / 12:00 / Facultatea de Drept, Aula Magna / Bd. M. Kogalniceanu 36-46
Proiectia speciala a filmului William Kinstler – Tulburand Universul este dedicata studentilor Facultatii de Drept si tuturor celor interesati de justitie. Filmul prezinta vita unuia dintre cei mai celebri si controversati avocati americani si constituie un bun prilej de dezbatere asupra rolului profesiei de avocat si a eticii, responsabilitatii si provocarilor pe care le implica aceasta.
Invitati: Emily Kunstler, regizoarea filmului si fiica protagonistului, Georgiana Iorgulescu, director executiv al Centrului de Resurse Juridice, Thorsten Geissler, director al Programului Statul de Drept Europa de Sud-Est si Prof. Univ. Simina Tanasescu, Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti.
Orasele disperate au nevoie de imagini
18 Martie / 13:00 / UNATC, Sala de proiectii / Str. Matei Voievod 75-77
Putem sa intelegem evolutia unui oras in lipsa documentarii in imagini a acestuia? Kievul, unul dintre orasele importante pe harta mafiei imobiliare, ofera un caz de gospodarie traditionala pastrata in mijlocul unui cartier de blocuri inalte, in filmul Pit Hole. O dezbatere despre cum putem documenta Bucurestiul, inainte ca identitatea lui urbana sa dispara si despre cum viitorii cineasti se pot implica in salvarea memoriei orasului.
Invitati: Alec Balasescu, antropolog si militant Platforma pentru Bucuresti, Irina Zamfirescu, militant pentru pastrarea identitatii urbane a Bucurestiului (ActiveWatch), Teodor Frolu, arhitect, militant Platforma pentru Bucuresti
Televiziunea, puterea si poporul
19 Martie / 14:00 / Teatrul Arca, Club La Scena / Calea Calarasilor nr. 55
Ne place sa ne uitam la televizor chiar daca stim ca in spatele unora dintre programe se afla poli ai politicii? Stim sa receptam mesajele pe care le primim din mass media? Documentarul Videocacy urmareste fenomenul televiziunilor italiene, patronate de Silvio Berlusconi inca de acum 30 ani. Telespectatoriii sunt subiectii unui experiment media fara precedent, o combinatie de politica si divertisment, cu rating de invidiat. Difuzarea filmului regizat de Erik Gandini a fost interzisa la televiziunile italiene. O dezbatere despre cum putem deveni receptori critici al mesajelor mass media, intr-o tara in care asa-zisii „moguli” si-au impartit frecventele TV.
Invitati: Erik Gandini, regizorul Videocracy, Matthew Torne (producatorul Enemies of the People / Frontline) si Mircea Toma, militant pentru drepturile omului (ActiveWatch).
Documentaristul, intre ciocanul intolerantei si nicovala obiectivitatii
20 Martie / 12:00 / Centrul Ceh / Str. Ion Ghica nr. 11
Documentaristii stau in spatele camerei, dar camera nu le serveste de pavaza, ba din contra, functioneaza ca paratraznet: pozitia lor e mult mai expusa decat cea a realizatorului de fictiune. Cand au de-a face cu personaje inversunate, situate pe pozitii dogmatice ireconciliabile, documentaristii trebuie sa le castige increderea, sa ii asculte fara sa ii aprobe, sa ii condamne fatis sau sa incerce sa medieze intre inamici? O discutie despre film si intoleranra cu cativa dintre realizatorii invitati la One World Romania.
Invitati: Stephen Marshall, regizorul Holy Wars si Kristof Bilsen, regizorul The Perfect Belgian.
Pe masura ce vom participa la aceste evenimente si pe masura ce vom vedea filmele Festivalului, va vom tine la curent cu impresiile noastre, dar si cu problematica dezbaterilor ce vor avea lor dupa aprinderea luminilor in Sali, dezbateri la care vor participa realizatorii peliculelor prezentate.