Editura Polirom revine cu un nou concurs:
În această săptămână, puteți câștiga una dintre cele trei cărți puse la dispoziție de editură: ”Lunetistul”, de Marin-Mălaicu-Hondrari, carte ce apare în această săptămână, în cadrul Colecției ”Ego-Proză”.
Bonus Polirom: autorul va răspunde live la întrebările dvs. și tot el va alege cele mai pertinente și inspirate întrebări drept câștigătoare.
Despre carte:
Apariţia unei familii misterioase în oraş schimbă ireversibil destinul Cristinei şi al lui Constantin, doi tineri pasionaţi de literatură care trăiesc o frumoasă poveste de dragoste. Ea se căsătoreşte cu Jim, fiul nou-veniţilor, iar Constantin începe o carieră de mercenar. Însă relaţia din tinereţe îi urmăreşte pe amândoi şi, deşi porniţi pe drumuri diferite, se reîntâlnesc graţie lui Carlos, un orfan sărac adoptat de Cristina la distanţă. Peste ani, orfanul ajuns scriitor celebru devine o ţintă pentru Constantin, mercenarului oferindu-i-se foarte mulţi bani pentru a-l ucide. Protejat de anonimat şi de dragul Cristinei, Constantin îl avertizează pe Carlos de pericol şi îl salvează. Citindu-i cărţile, mercenarul începe să bănuiască motivul solicitării crimei, iar bănuielile sale îi sunt confirmate de organizaţia pentru care lucrează şi de un e-mail în care Cristina i se confesează.
O altfel de biografie a lui Marin Mălaicu-Hondrari
Nu mai ştiu cum a început. Dintr-odată mă văd paznic de noapte în Spania, într-un loc plin de maşini strălucitoare. Córdoba: flamenco şi bijutieri, femei cu trăsături maure. 300 de nopţi nedormite. Sondarea sinelui până la epuizare. Un ventilator poartă prin rulotă aerul încins şi un gând obsesiv: imaginaţia e memoria în extaz. Peste zi mă mişc ca în vis, urmat peste tot de patru câini fantomatici, care nu latră niciodată. Singurul exces: literatura. Alte slujbe: şoferul unui avocat, o doamnă în vârstă, care avea un Opel Corsa şi uneori îmi spunea că o să mergem în Portugalia, ca în tinereţile ei; ajutor de grădinar în superbele grădini cordobeze; o după-amiază ploioasă sub o remorcă, fumând o ţigară umedă, clănţănind din dinţi alături de alţi emigranţi, muncitori la vie; o primăvară neagră, alături de o femeie cu tendinţe sinucigaşe, într-o casă luxoasă, transformată treptat în adăpost pentru 35 de câini. Şapte ani, acelaşi stilou, trei cărţi: Zborul femeii pe deasupra bărbatului, Cartea tuturor intenţiilor, Apropierea. O Românie cu patru locuitori, prietenii mei, tot mai iluzorie. Un vis de un milion de dolari, o iubită, o maşină puternică şi un deşert plin cu literatură. Din toate astea s-a născut Lunetistul, un roman care renunţă la prudenţă.
Despre autor:
Poet, prozator, traducător. Născut la 29 ianuarie 1971, în Sîngeorz-Băi.
A publicat cărţile:
- Zborul femeii pe deasupra bărbatului , poeme, ed. Eikon, 2004, premiul Uniunii Scriitorilor, filiala Cluj
- Cartea tuturor intenţiilor, roman, ed. Vinea, 2006, ed. Cartea Romanească, 2008, ediţia a II-a
- Apropierea, roman, ed. Cartea Românească, 2010
- La două zile distanţă, poeme, ed. Charmides, Bistriţa, 2011, premiul revistelor Poesis Internaţional şi Transilvania
Prezent în antologiile de poezie Camera , La Neagra, Jazz şi poezie, Cele mai frumoase poeme ale anului 2011 şi în antologia de proză Prima dată, editura ART, 2013. A susţinut mai multe lecturi în ţară şi în străinătate (Novi Sad, Veneţia, Viena, Leipzig). Poeme şi fragmente de proză apărute în reviste şi antologii din străinătate, în limbile sârbă, maghiară, franceză, spaniolă, germană, engleză, olandeză.
Traduceri:
- Luis Landero – Portretul unui bărbat imatur (editura All)
- Dragostea în spaniolă – Antologie de povestiri de clasici ai literaturii spaniole (Editura All)
- Mario Vargas Llosa – Visul celtului (editura Humanitas)
- Mario Vargas Llosa – Călătoria către ficţiune – Lumea lui Juan Carlos Onetti (editura Humanitas)
- Enrique Nogueras – Ore la Mogoşoaia/Horas de Mogoşoaia, ediţie bilingvă, editura Charmides, 2013
- Mario Vargas Llosa – Arme şi utopii, editura Humanitas
- Care Santos – Încăperi ferecate, editura Humanitas
- Mario Vargas Llosa – Eroul discret (în curs de traducere pentru editura Humanitas)
- Julio Cortázar – Autonauţii de pe cosmopistă (în curs de traducere pentru editura ART)
A tradus poezie de autori hispanici, cum ar fi: Alejandra Pizarnik, Roberto Bolaño, Nicanor Parra şi povestiri semnate de Pablo D´Ors şi Miguel Ángel Cáliz. A scris, în colaborare cu regizorul Tudor Giurgiu, scenariul după romanul Apropierea.
Pentru a câștiga una dintre cărțile oferite, va rugăm sa răspundeţi la următoarea întrebare:
Ce întrebare ați adresa autorului acestei cărți? (despre această nouă apariție, despre cărțile precedente, despre omul de cultură Marin Mălaicu-Hondrari etc.)
Condiţii de participare :
- folosiţi o adresă de e-mail validă;
- lasati un SINGUR comentariu (de pe aceeași adresă de e-mail, de pe același IP, etc.);
- cele mai pertinente/inspirate trei întrebări vor fi desemnate câștigătoare direct de către Marin Mălaicu-Hondrari (care va răspunde, de asemenea, la întrebările formulate).
Asteptam comentariile dvs. pana duminică, 15 septembrie 2013, inclusiv, iar câștigătorii vor fi anuntați pe această pagina si pe adresa de e-mail pentru comunicarea datelor personale, respectiv nume si adresa postala, unde vor primi cartea ”Lunetistul”, de Marin-Mălaicu-Hondrari.
Succes!
Later edit (16 septembrie 2013): Marin Mălaicu-Hondrari a ales câștigătorii celor trei cărți. Așadar, cele mai inspirate întrebări sunt:
– Călinescu cu întrebarea: ”Ce aţi schimba la acest roman acum? Vă mulţumesc!:)”
– Camelia cu întrebarea: ”Scriitorul MM-H pare a fi un lunetist. Orb şi/sau orbit?”
– Ale Te cu întrebarea:
”la festivalul nosa de la bistritz,
dan coman şi-a pus ochelari
şi a mărturisit că el e de fapt şi mm-h
şi că scrie cu 2 nume,
ca să nu fie acuzat de prea multă hărnicie.
a povestit despre spania, despre apropierea,
despre cum scrisul poate fi o metodă
de a te distanţa de tine
şi a citit immigrant song din
cele două zile distanţă.
la final, a promis că apare curând
cu altă carte.
cine a scris lunetistul?”
Felicitări!
74 comments
Exista o muza de la care a inceput totul, caruia sa-i puteti multumi? Sau un gand, o idee care v-a inspirat spre „Lunetistul”?
Întotdeauna e o idee de la care pleci. La Lunetistul a fost ideea unui interviu şi a unei vile cu maimuţe.
multumesc mult!!! Suna foarte interesant 😀
Credeti ca la baza crearii romanului a stat setea de concret? Gandul sublim de a recrea ceva demult pierdut, ceva ce doar prin scris poate fi relevat asa cum trebuie??
Nu. Eu sufăr de foame de irealitate, nu de sete de concret. Iar literatura nu ştiu dacă e capabilă să recreeze ceva, poate, cel mult (!) să creeze.
Care a fost primul lucru, mic sau mare, primul gand, prima viziune ca trebuie scrisa o astfel de poveste? Care apropo, pare chiar interesanta.
Vezi răspunsul de la userul Roxana. Mulţumesc.
Buna ziua, care sunt autorii dumneavoastra preferati si de ce?
Îţi sriu câţiva şi dacă ai să-i citeşti, vei înţelege de ce:
Thomas Bernhard, Roberto Bolano, Julio Cortazar, Saul Bellow, John Berryman, Fernando Pessoa. Despre autorii români, voi răspunde unei întrebări de mai jos.
cat de mare a fost efortul pentru a scrie aceasta carte
Oare în ce să-l măsurăm? În cafele, în ţigări, în rezerve de cerneală, în pagini distruse?
Ati avut vreun scriitor model in viata dumneavoastra?
Scriitori care îmi plac nu prea i-aş vrea de model, pentru că au sfârşit cam prost 🙂 Modelul meu e din fotbal şi se numeşte Alex Ferguson, ex antrenor la Manchester United.
Ce credeti ca veti lasa in urma dumneavoastra posteritatii?
Întrebarea asta m-a înspăimântat. Ce să las posterităţii? Totul va dispărea într-o bună zi, doamnă.
Literatura romana mai are repere in zilele de azi si care ar fi acestea?
Fiecare scriitor îşi are propriile repere. Cred că pe măsură ce un scriitor se impune, odată cu el se impun şi reperele sale. E valabil şi dacă aţi vrut să mă întrebaţi care ar fi modelele din literatura română. Pot să vă spun ce autori sunt reper pentru mine în literatura română: în poezie Angela Marinescu şi Dan Coman, în proză Mircea Cărtărescu, Ştefan Bănulescu, Camil Petrescu, Radu Cosaşu. Desigur, mai sunt câţiva prozatori şi poeţi români contemporani foarte buni, dar nu aş putea spune că sunt repere pentru mine.
Care a fost momentul de inspiratie cand ati scris pentru prima data?
Nu mai ştiu, e mult de atunci. Iar când încep un text nou, de multe ori am impresia că abia am învăţat să scriu.
Ce aţi schimba la acest roman acum? Vă mulţumesc!:)
Întotdeauna vrei să schimbi ceva după ce apare cartea, dar asta nu înseamnă că acea carte nu e completă, nu e încheiată la toţi nasturii, ci înseamnă doar că orice carte e perfectibilă. De la oricare autor, mai ales de la monştrii sacri, poţi tăia zeci de pagini.
Este al patrulea prieten al cincelea element?
Asta era înainte sau după Matrix?
Ce sursa de inspiratie ati avut?
Vezi, te rog, răspunsurile de mai sus. Te-ai logat cam târziu, ţi-au luat-o alţii înainte 🙂
Cum aţi reuşit să reliefaţi în carte lupta continuă dintre conştiinţă şi inimă a principalului actor… pe această scenă creată de mintea dumneavoastră ???? …. personajele au un tumult necotenit pe parcursul cărţii???
aţi căutat să ilustraţi cât mai bine lupta interioară din fiecare personaj pentru acceptarea realităţii şi aplicarea ei….
dacă este cum banuiesc chiar îmi doresc să citesc cartea dumneavoastră!
Da, e exact cum spuneţi.
filmul cu acelasi nume..a avut vreo contributie ?
Pot să te asigur că nu. Vreau să spun că nu l-am văzut. Merită văzut?
Care sunt cartile din adolescenta care v-au influentat cel mai mult?
Cărţile poliţiste care pe atunci apăreau în colecţia Enigma, cele scrise de Raymond Chandler, de ex. Şi cărţile semnate de Leonida Neamţu. Şi cele scrise de Paul Feval. Şi Stanţe burgheze de Bacovia.
Daca in viitorul apropiat s-ar face un film inspirat dupa cartea ,,Lunetistul”, a-ti fi de acord sa se faca acest film si de ce?
De ce să nu fiu de acord? Un film e altceva, nu mai are nimic de a face cu cartea, e cu totul altceva şi aşa şi trebuie să fie. Ar fi o provocare.
Domnule Marin-Mălaicu-Hondrari, am o întrebare pentru dumneavoastră și aș aprecia enorm un răspuns. Ce părere aveți despre șansele operelor literare, indiferent de gen, de a supraviețui într-o lumea a secolului 21, când mai toți oamenii sunt pe fugă, când adolescenții sunt atrași mai mult de rețelele de socializare și de alte activități ce exclud cititul? Mai are un scriitor șansa de a atrage un public numeros asupra muncii lui?
Cred cu tărie că da. Cunosc mulţi tineri care citesc şi sunt copii extraordinari, iar la Cluj, am văzut câtă lume s-a adunat pentru Vargas Llosa. A fost incredibil. Nu e totul pierdut, staţi liniştită, doamnă.
Atunci mă bucur nespus. Nimic nu se compară cu a citi o carte alături de o cană de ciocolată caldă.
Buna ziua. Intrebarea este: ce carte urmeaza sa scrie dansul.
Multumesc!
Dânsul 🙂 urmează să scrie o ficţiune politică, aşadar tot un roman.
Buna ziua. Intrebarea este: ce carte urmeaza sa scrie dansul.
Multumesc!
vezi mai sus
Buna ziua.
Cum a inceput pasiunea dumneavoastra pentru literatura si cum ati ajuns sa scrieti ?
De la citit, totul mi se trage de acolo, cu bune, cu rele.
Care a fost personajul cu care v-ati identificat vreodata?
Athos, muşchetarul. Şi Citrine, personajul lui Bellow, dar asta mult mai târziu, de altfel şi Citrine e apă de ploaie pe lângă Athos.
Ati avut ca inspiratie vreun moment trist din Romania?
Da, mai multe.
Literatura romana mai are sanse sa reziste in Romania? Depre ce autor roman ati vrea sa vorbiti si de ce?
Literatura română are exact aceleaşi şanse ca literatura boliviană, sau cehă, sau engleză. Sunt mai mulţi autori români despre care vorbesc cu plăcere, mai ales despre poeţi. Şi asta pentru că îmi plac cărţile lor, pur şi simplu. Am dat câteva nume mai sus, sunt valabile şi aici, mai jos 🙂
Care este cartea preferata ce v-a inspirat si de ce? Pe ce drum se afla cultura romaneasca?
Pentru Lunetistul? Dacă citiţi romanul, veţi găsi acolo ce cărţi m-au inspirat. La întrebarea cu cultura română nu pot răspunde, îmi pare rău. Dacă e pe un drum, e bine, cred.
are aceasta carte si pasaje inspirate din fapte reale?
Da.
In ce masura a fost influentata maniera d-voastra de a scrie de experienta pe care ati avut-o in Spania? Ce vi se pare mai dificil de scris acum, in prezent : poezie sau proza(poematica)?
Cred că într-o foarte mare măsură. Orice mi se pare acum dificil de scris. Chiar şi răspunsurile la întrebările dumneavoastră 🙂
Scriitorul MM-H pare a fi un lunetist. Orb şi/sau orbit?
Mă tot întreb şi eu. Dar asta cu Lunetistul orb sună bine.
Din cate observ sunteti foarte apropiat de literatura hispanica, in ce masura v-a influentat aceasta stilul literar?
Nu ştiu în ce măsură, însă ştiu sigur că anii petrecuţi în Spania m-au influenţat decisiv. Sunt apropiat doar de câţiva autori de limbă spaniolă, foarte puţini, cei de limbă engleză sau germană îmi plac mult mai mult, de fapt.
Îmi puteți spune prețul cărții?
Bineînţeles că e de nepreţuit:),ca toate cărţile.
la festivalul nosa de la bistritz,
dan coman şi-a pus ochelari
şi a mărturisit că el e de fapt şi mm-h
şi că scrie cu 2 nume,
ca să nu fie acuzat de prea multă hărnicie.
a povestit despre spania, despre apropierea,
despre cum scrisul poate fi o metodă
de a te distanţa de tine
şi a citit immigrant song din
cele două zile distanţă.
la final, a promis că apare curând
cu altă carte.
cine a scris lunetistul?
Din câte ştiu eu (care eu?), e scrisă de Nina Coman, pe când se visa Magistrul Ursachi, care se visa Pelican. E tot ce am reuşit să aflu pe când încercam să aflu câte ceva despre Thomas Pynchon, după ce acesta a părăsit Gersa. Dacă e să-l credem pe Enrique Vila-Matas.
Ce il inspira in scrierile sale, experienta proprie sau povestiri ale unor alti oameni pe care i-a cunoscut?
Mi-ar face deosebita placere sa -i citesc cartea mai ales ca are un subiect atat de deosebit iar daca ma convinge ca merita voi cumpara si citi si celelalte carti si voi scrie despre el si despre cartile sale ca sa il cunoasca si alti oameni si sa ii citeasca cartile , dar in primul rand trebuie ca aceasta carte sa ma convinga ca este bun in cea ce face .
Mă inspiră atât poveştile altor oameni, cât şi experienţa proprie. Uneori, în scris, ajungi să nu mai ştii care e una şi care e alta.
Mi-ar placea sa aflu ce proiecte de viitor are.
Ca până acum: să citesc, să scriu şi să traduc. Şi să mă bucur de viaţă.