Recomandat Stiri

Concurs: Câștigă una dintre cele două cărți semnate de Carl Sagan, oferite de Editura Herald! – ÎNCHEIAT!

lumea-si-demonii-ei-stiinta-ca-lumina-in-intuneric_1_produsConcursul nostru din această săptămână pune la bătaie trei cărți de la Editura Herald:

Două persoane norocoase și inspirate vor câștiga una dintre cele două cărți semnate de Carl Sagan puse ca premiu, respectiv ”Lumea și demonii ei: știința ca lumină în întuneric” și ”Cosmos”.

Despre cărți:

-”Lumea și demonii ei: știința ca lumină în întuneric”-Cum putem lua decizii inteligente in vietile noastre tot mai influentate de tehnologie daca nu intelegem diferenta dintre miturile pseudostiintei si ipotezele testabile ale stiintei? Carl Sagan, castigator al premiului Pulitzer si renumit astronom, sustine ca gandirea stiintifica este vitala nu doar in cautarea adevarului, ci si pentru insasi integritatea institutiilor noastre democratice. Parcurgand zone cuprinzatoare ale istoriei si culturii, Sagan examineaza si demonteaza cu autoritate celebre deprinderi eronate ale gandirii umane precum vrajitoria, vindecarile prin rugaciune, demonii si OZN-urile. Si totusi, in mod ingrijorator, asa-numita epoca a informatiei in care ne aflam este inundata de pseudostiinta, povesti cu rapiri extraterestre, spiritism, amintiri din vieti trecute, superstitii de tot felul si halucinatii comune care se bucura de tot mai multa atentie si interes. Dupa cum Sagan demonstreaza cu o elocventa lucida, cantecul de sirena al irationalului nu are doar efecte culturale negative, ci este o cufundare periculoasa in intunericul care ameninta cele mai importante libertati ale noastre. „€žO carte stralucitoare . . . O aparare insufletita a stiintei . . . De la prima la ultima pagina, aceasta carte este un manifest al gandirii limpezi.” (Los Angeles Times)

cosmos_1_fullsize-”Cosmoseste una dintre cele mai bine vandute carti dedicate stiintei din toate timpurile. Folosind o proza clara, Sagan ne dezvaluie o lume albastra asemanatoare unei pietre pretioase locuita de o forma de viata care abia incepe sa-si descopere propria identitate si sa se aventureze in marele ocean al spatiului. Cu o noua introducere scrisa de colaboratoarea lui Sagan, Ann Druyan, ilustratii color si un nou Cuvant inainte de astrofizicianul Neil deGrasse Tyson, Cosmos retraseaza cei paisprezece miliarde de ani de evolutie cosmica care au transformat materia in constiinta, explorand subiecte precum originea vietii, creierul uman, hieroglifele egiptene, misiunile spatiale, moartea Soarelui, evolutia galaxiilor si totodata fortele si indivizii care au contribuit la nasterea stiintei moderne.

Pentru a castiga una dintre cele două cărți oferite, vă rugăm să răspundeţi la următoarea întrebare:

Ce importanță are știința pentru voi?

Condiţii de participare:

  • folosiţi o adresă de e-mail validă;
  • lasati un SINGUR comentariu (de pe aceeași adresă de e-mail, de pe același IP, etc.), pe platforma de comentarii de pe site sau pe cea via Facebook;
  • caştigătorii vor fi desemnați astfel: o carte va fi oferită celui care are cel mai inspirat/pertinent răspuns, iar a doua carte, prin tragere la sorti prin intermediul Random.org, dintre cei care respectă condițiile de participare și răspund la întrebarea formulată.

Asteptam comentariile dvs. pana duminică, 5 iulie 2015, inclusiv, iar castigatorii vor fi anunțați pe aceasta pagina si pe adresa de e-mail pentru comunicarea datelor personale, respectiv nume si adresa postala, unde vor primi una dintre cele două cărți semnate de Carl Sagan, respectiv ”Lumea și demonii ei: știința ca lumină în întuneric” sau ”Cosmos”.

Succes!

Concursuri Online

Later edit (8 iulie 2015):

Câștigătorul ales de echipa Filme-cărți.ro: Radu C.

Câștigătorul prin Random.org: Plesa Maria.

12Felicitări!

 

Articole similare

Semnal TV filme: weekend 23 – 25 decembrie 2011

Delia Marc

Festivalul Internațional de film KINOdiseea, ediția a XV-a, până pe 15 octombrie. Intrarea este liberă

Jovi Ene

Club de Carte, eveniment bilunar, joi de la 19:30

Jovi Ene

52 comments

vasile 30 iunie 2015 at 10:55

sa-mi dau seama ce se petrece in jurul meu…

Tudor 30 iunie 2015 at 11:52

Isi poate cineva imagina o lume fara stiinta? Totul in jurul nostru ar fi schimbat, totul ar fi rudimentar, chiar preistoric si nu am avea nimic din avantajele pe care ni le-a oferit stiinta, si pe care acum le consideram normale. Consideram firesc sa locuim in casa confortabile, sa avem televizor, internet, mancare semipreparata, spitale sau electricitate. Insa nimic nu ar fi existat fara stiinta si fara cele doua intrebari magice ale stiintei „De ce?” si „Cum”. Cand omenirea a inceput sa-si pune aceste intrebari, stiinta a inceput sa evolueze si odata cu ea si calitatea vietii umane.
Este absurd de dat un raspuns simplu la importanta stiintei pentru fiecare in parte, fiindca importanta este pur si simplu necuantificabila. Stiinta ne-a aratat ce s-a intamplat, cum s-a intamplat si de ce s-a intamplat. Ne arata ce se intampla, de ce se intampla si cum se intampla, iar in multe cazuri ne arata si ce se va intampla. Stiinta combate ipoteza „crede si nu cerceta” si propune o noua viziunea asupra lumii. Fara stiinta nu as fi aici, scriind acest comentariu, asadar importanta stiintei este incomensurabila. Stiinta este singurul lucru in care putem avea incredere deplina, si cred ca asta poate sa ne ofere o liniste. Personal, stiinta mi-a oferit satisfactia de a intelege majoritatea lucrurilor ce se intampla in jurul meu, si bucuria de a fi o coarda in vastitatea universului (string theory)

georgiana 30 iunie 2015 at 11:55

Stiinta e forta,putere, e libertate

Anton 30 iunie 2015 at 12:34

Stiinta e lumina,curiozitate satisfacuta,nefericire si pofta de nou.

Lazar Adrian 30 iunie 2015 at 12:36

Nu ca are importanta, este vitala 🙂 Fara stiinta nu se poate face nimic.

AlexF 30 iunie 2015 at 13:21

Știința este un mod de viață. Știința este o perspectivă. Stiinta este procesul care ne duce de la confuzie la înțelegere într-un mod care este precis, predictiv și de încredere – o transformare, pentru cei suficienti de norocoși să-l experimenteze.

Murarasu Oana-Nicoleta 30 iunie 2015 at 13:28

Pentru mine stiinta este vitala si ne este de folos deoarece principiile stiintei duc si la progresul tehnologic printre altele. Tehnologia pe mine ma incanta mai ales ca se descopera lucruri noi cu care ne facem viata mai usoara.

Bors Ioan 30 iunie 2015 at 13:28

Stiinta e in tot si toate !

Roxi 30 iunie 2015 at 13:31

Știința nu cunoaste țară, deoarece cunoașterea aparține umanității și este torța care luminează lumea. Știința este cea mai mare personificarea a națiunii pentru că națiunea va rămâne prima care poartă lucrările de gândire și inteligență

marin 30 iunie 2015 at 14:07

fara stiinta suntem terminati

Aurica Dvoracic 30 iunie 2015 at 14:28

Dupa Dumnezeu, in care am incredere deplina, stiinta este al doilea lucru in care pot avea incredere !

costas123 30 iunie 2015 at 14:47

sa ne fie tot mai bine, sa evoluam.

Balan Adrian 30 iunie 2015 at 15:36

Stiinta este cea care a asigurat progresul civilizatiei umane, raspandind lumina in intuneric si raspunzand, pas cu pas, la intrebarile pe care omul si le-a pus din cele mai vechi timpuri.

Evident, stiinta nu detine inca toate raspunsurile, insa, spre deosebire de adversarul sau primordial, religia, este intr-un proces continuu de perfectionare si inovare. Pentru mine adevarul nu se gaseste in cartile „sfinte”, pentru ca acel sistem nu indrazneste sa se puna vreodata la indoiala, spre deosebire de cel stiintific, care tot timpul face acest lucru. O descoperire sau o teorie noua, indiferent din ce domeniu, este supusa analizei si criticii specialistilor de pe intreg globul. Nimic nu este luat de-a gata, pe principiul „crede si nu cerceta”, ba din contra, insa tocmai de aceea stiinta are credibilitate.

Cu toate ca nu se va intampla peste noapte, incet-incet, superstitiile primitive care inca stapanesc o buna parte a populatiei si care sunt sursa atator probleme, vor fi disparea, fiind inlocuite de explicatiile rationale, care au permis omului sa exploreze spatiul, sa-si mareasca considerabil speranta de viata, sa-si usureze traiul zilnic si sa faciliteze comunicarea si cooperarea cu semenii sai.

Mara 30 iunie 2015 at 15:45

Pentru mine stiinta reprezinta toata aceasta tehnologie fabuloasa care imi face viata mai usoara. Realizez importanta stiintei de fiecare data cand utilizez smartphone-ul, cand inghit cate o pastila care „ia durerea cu mana”, cand afara ploua cu galeata, iar eu dispun de o masina calduroasa si practica si chiar si acum cand privesc monitorul calculatorului.
Nu astept ca stiinta sa dezlege misterele lumii, dar este cert ca evolutia stiintifica din ultimul timp ne-a imbunatatit traiul in mod semnificativ.

Claudia Lungu 30 iunie 2015 at 16:01

Stiinta este foarte importanta pentru a progresa si a ne usura existenta

STEFAN NADIA IRINA 30 iunie 2015 at 16:36

inseamna evolutie,cunoastere

Arabolu Raluca 30 iunie 2015 at 17:14

Stiinta e importanta pentru evolutia omenirii.

Virgil 30 iunie 2015 at 18:33

Intradevar este foarte importanta deoarece cu ajutorul ei cercetatorii au dezvoltat medicina, matematica si stiintele naturale,lucruri care sunt importante in ziua de astazi in societate!In zilele noastre stiinta este peste tot in jurul nostru.Viata moderna nu poate fi conceputa fara stiinta,inca de pe vremea cand s-au descoperit literele s-a folosit si stiinta.

POPA NICUSOR 30 iunie 2015 at 18:47

Imi place foarte mult stiinta aplicata! Vad, aplic, ma uimesc si raman mandru!

Ionitescu Gabriela 30 iunie 2015 at 18:55

Fără știinta am fi rămas aidoma animalelor.Emanciparea nu ar fi existat și viata ar fi fost searbăda,fara sens.Dacă facem o incursiune în trecut , ne putem da cel mai bun răspuns la această întrebare.

Klau 30 iunie 2015 at 19:46

Știința reprezintă adevăr.

Lazar Anca Iuliana 30 iunie 2015 at 20:48

Stiinta are rolul ei bine pus la punct inca din cele mai vechi timpuri. Cu ajutorul ei s-a evoluat.

lotusull 30 iunie 2015 at 21:06

Eu sunt din gașca celor care „știu că nu știu nimic”. Natura realității, natura umană – continuă să mă uimească. Sunt o curioasă. Nu mă mulțumește un singur răspuns, vreau să aflu mai mult. Tot, dacă s-ar putea – dar nu mă îmbăt cu iluzii. Știința îmi oferă acele dovezi, să le zicem cuantificabile/ palpabile de care mintea mea are nevoie pentru a-și continua demersul. Îndoiește-te și cercetează, pare să fie deviza mea:) Îmi plac oamenii curioși, jucăuși, creativi, spontani, capabili să admită că e posibil să existe si altceva/ sau altfel dincolo de ceea ce știu ei, flexibili si toleranți. În aceeași măsură evit să stau prea mult în preajma celor care sunt opusul a ceea ce am scris – mă obosesc adevărurile susținute cu dinții încleștați și, eventual, pumnul în gură.
Acestea fiind spuse, îmi țin pumnii să câștig – pentru că, deși mă pasionează mult neuroștiințele, sunt groaznic de curioasă, iar Carl Sagan nu pare a fi de lepădat 🙂

PIROS AUREL 30 iunie 2015 at 22:08

stiinta este la baza dezvoltarii societatii

Alexandru Raul 30 iunie 2015 at 23:43

Pentru ca sunt foarte curios despre tot ce ma inconjoara.

Plesa Maria 1 iulie 2015 at 00:54

Stiinta ofera siguranta. Ea testeaza teorii si ofera cunoastere. Se bazeaza pe cercetari. Tocmai de aceea, am mare incredere in stiinta.

Antonie Bogdan Silviu 1 iulie 2015 at 05:47

Pentru mine stiinta inseamna totul. Pentru ca-mi place sa privesc in sus spre stele si nu in jos spre picioare, pentru ca sunt curios si vreau sa inteleg ce se intampla in jurul meu. Stiinta nu inseamna doar ratiune ci si romantism si pasiune.

TeodorN 1 iulie 2015 at 08:06

Stiinta reprezinta motorul care pune lumea in miscare si o face sa avanseze!

Bibolariu Viviana 1 iulie 2015 at 15:46

Pentru inceput pot spune ca imi place stiinta deoarece ea nu este dogmatica. Nu are pretenția de a fi în posesia adevărului absolut. Rezultatele cercetarilor stiintifice sunt falsificabile, adica putem verifica validitatea lor. În ciuda credinței populare, scopul științei nu este de a oferi răspunsuri la toate întrebările. Știința este o unealtă utilă…Este un corp de cunoștințe în creștere care ne permite să folosim mai eficient mediul înconjurător și să evoluăm, să ne adaptăm mai bine ca întreg social dar și independent. Este stiinta importanta pentru noi?
Intradevar este foarte importanta deoarece cu ajutorul ei cercetatorii au dezvoltat medicina, matematica si stiintele naturale,lucruri care sunt importante in ziua de astazi in societate!In zilele noastre stiinta este peste tot in jurul nostru.Viata moderna nu poate fi conceputa fara stiinta,inca de pe vremea cand s-au descoperit literele s-a folosit si stiinta.In secolul al-XVIII-lea fizicienii celebrii,chimistii si filosofii au adus contributii impresionante in stiinta,bazate pe cunoastere!
Stiinta este combustibilul care tine flacara cunoasterii aprinsa . In timp ce flacara continua sa se extinda si sa creeze o lume in care nu vor mai exista boli , secretele universului vor fi insfarsit descoperite , si poate lumea va fi un loc mai bun.

Cristian Manase 1 iulie 2015 at 23:27

Daca stiinta il contrazice pe Dumnezeu, nu are nici o importanta pentru mine! Daca Dumnezeu si stiinta converg, atunci inseamna mult!

Ceaușescu Madalina 3 iulie 2015 at 13:31

Stiinta inseamna”Evolutie” si datorita ei cercetatorii au dezvoltat lucruri foarte importante care ne ajuta zilnic.

Tudusciuc Cornelia 3 iulie 2015 at 14:04

Cu siguranta stiinta este foarte importanta pentru toata lumea,pentru ca stiinta este o cale de a afla cum functioneaza cea ce ne inconjoara,este un mod de gandire ce ne poate face viata mai buna(sau nu).

Valentina BV 3 iulie 2015 at 14:10

Stiinta, din perspectiva mea, este o poarta spre o viata mai buna. De-a lungul timpului descoperirile stiintifice ne-au usurat traiul. De la medicamente si tratamente, care ne pot salva viata sau diminua durerea, modalitati de transport, ca automobile, vapoare, avioane, cu care putem parcurge distante mari cu usurinta si mai repede, cai de telecomunicatie, cu care putem comunica cu oamenii care se afla la sute si mii de kilometri departare de noi, si nu in ultimul rand, pana la internet, un izvor aproape nelimitat de informatii pe care le putem accesa, din confortul casei noastre, printr-o simpla apasare de buton, toate acestea sunt un rezultat al stiintei; daruri ale stiintei, fara de care viata ar fi o corvoada.

constantin maricica 3 iulie 2015 at 14:11

Pentru mine stiinta este sensul existentei mele, modul in care inteleg lumea si tot ce se intampla in lume zi viata!

Anisoara Gherca 3 iulie 2015 at 14:14

Stiinta inseamna evolutie si cunoastere. E trecutul, prezentul si viitorul omenirii.

ra 3 iulie 2015 at 14:24

Știința e ilustrarea prin logică și rațiune a vizibilului și a invizibilului…

Teodora 3 iulie 2015 at 16:43

Fara stiinta nu ne putem dezvolta ca societate.

ionel pascu 3 iulie 2015 at 18:04

Pentru mine are o importanta foarte mare.cu ajutorul ei putem intelege anumite situatii, fenmene care se petrec in jurul nostru

Vieru Sava 3 iulie 2015 at 18:32

Intr-adevar, stiinta ne-a ajutat de-a lungul timpului, si cu siguranta o va face in continuare, sa intelegem multe lucruri. Dar sa nu exageram, stiinta nu poate explica totul!

Angela 4 iulie 2015 at 00:24

Importanta: Stiinta face sensul intregului univers!

Pop Delia 4 iulie 2015 at 03:24

Stiinta reprezinta lumina pentru creierul uman!

oana stanciu 4 iulie 2015 at 13:26

stiinta pentru mine reprezinta un raspuns la intrebarile existentiale, satisfacerea curiozitatii

Mihalache Alina-Corina 4 iulie 2015 at 16:17

Stiinta inseamna cunoastere.

Adriana Barnovschi 4 iulie 2015 at 22:18

Stiinta este cea care l-a indepartat pe om de natura, cea care a facut posibile toate tehnologiile distructive, poluante, insa, in acelasi timp, este cea mai frumoasa `instrainare` care i se putea intampla omului, cea care a facut posibila reflectia pertinenta asupra naturii, cea care l-a facut sa intrevada adevaratul sau loc in Univers.

Ema 5 iulie 2015 at 09:13

Stiinta este esentiala pentru oameni. Este singura care ne-a ajutat sa evoluam dea lungul timpului si o face in continuare. Este cea care ne deschide noi orizonturi, ne face sa intelegem lumea in care traim, sa o exploram si sa facem ce este mai bine pentru viitorul nostru si ai celor care vin dupa noi. Este singura care, de-a lungul timpului, a usurat viata oamenilor prin descoperirile care au făcut ca munca sa fie mai usoara prin diferite masini care lucreaza in locul nostru, ca bolile sa fie tratate corect, nu empiric si, cel mai important, ca spatiul sa fie explorat. De fapt, aceasta este, din punctul meu de vedere cea mai importanta realizare a stiintei. Probabil ca daca nu erau oameni care sa iubeasca stiinta inca mai consideram ca pamantul este centrul universului, ca soarele se roteste in jurul lui si zeii sunt fiinte care locuiesc in nori.
Am citit cartea Cosmos, a lui Carl Sagan si tare mi-ar placea sa citesc si Lumea si demonii ei.
Multumim pentru concurs.

Serban Cornel 5 iulie 2015 at 13:45

Știința reprezintă adevărul.

Radu C 5 iulie 2015 at 13:59

Probabil exact la aceeasi intrebare a incercat sa raspunda si Carl Sagan de-a lungul vietii sale: cat de importanta este cercetarea stiintifica pentru el ca individ si pentru noi ca specie. „Stiinta” este o notiune extrem de vaga in care inghesuim, de obicei, tot ceea ce se exprima prin ecuatii, tot ceea ce este ascuns simturilor comune… Importanta acestei notiuni este greu de exprimat in cateva randuri. Stiintele calculului numeric ne permit sa avem acest schimb de idei in mediul online, stiintele alimentare ne permit sa avem un mic dejun ‘la minut’, stiintele medicale si biochimice ne permit sa alungam migrene teribile doar cu o aspirina, stiinte fizice si mecanice ne permit sa luam metroul in fiecare zi spre serviciu sau scoala sau sa luam avionul spre celalalt capat al lumii. Stiinta este ceea ce ne defineste ca societate in secolul XXI. O grupare umana fara stiinta nu ar fi mai evoluata decat societatea de Neanderthal. Prin urmare, un raspuns concret in sensul evaluarii importantei stiintei este putin relevant.

Stiintele spatiale reprezinta un teritoriu de o infinita frumusete. Da, frumusetea legilor naturii este singura motivatie a astrofizicienilor si astronomilor, caci obiectul studiului lor este atat de indepartat incat orice aplicatie practica este greu, daca nu imposibil de imaginat.

Am citit Cosmos si alte lucrari ale lui Carl Sagan. Opera sa este la limita accesibilitatii unui ne-initiat in tainele Universului. Cateva ore navingand printre gandurile acestui mare om ne pot schimba radical viata. Descoperim, calatorim in timp si spatiu, asistam la explozii de stele si ‘vedem’ gauri negre. Acest gen de lectura este un adevarat deliciu intelectual.

Nechiforiuc Cristian 5 iulie 2015 at 17:21

Pentru un om cu picioarele pe pământ, eliberat de sub tutela religiei, știința este singurul suport. Cărțile de popularizare a științei semnate de Einstein, Sagan, Dawkins, Hawking, Feynman, Brian Greene, Leonard Susskind, Lawrence M. Krauss, Simon Singh, John D. Barrow, Paul Davies ș.a. sunt lecturi obligatorii.

Adrian B. 5 iulie 2015 at 20:27

Știința va fi cea care, la un moment dat, va lua locul religiei (așa cum și religia a luat locul superstiției). Cu bunele și relele ei, nu cred că știința va fi înlocuită la rându-i; ea nu aparține unui grup anume, nu se împiedică în granițe, din mers își corectează/depășește erorile, e singura care poate reprezenta cu demnitate umanitatea ieșită din perioada copilăriei.

Stefania 5 iulie 2015 at 20:51

Stiinta ne face mai atenti la ceea ce este in jur, mai curiosi, mai insetati de cunoastere. Cu cat stii mai multe lucruri, cu atat iti doresti sa stii mai multe. Consider ca are un rol extrem de mare in dezvoltarea omenirii si ca este cea careia ar trebui sa i se acorde cea mai mare importanta.

Elena 5 iulie 2015 at 22:18

stiinta = cultul adevarului

Alexandra 6 iulie 2015 at 01:14

Știința este una din metodele de cunoașterea a tot ceea ce ne înconjoară, de a descoperi felul în care funcționează universul, de a ne descoperi pe noi înșine și o continuă înregistrare a progresului omenirii de la începuturile sale până în prezent. Știința reprezintă curiozitatea și ingenuitatea ființei umane, felul în care aceasta interacționează cu ceea ce îl înconjoară și ceea ce învață din aceasta. Mai ales, spre deosebire de animale, care își împărtășesc informațiile urmașilor pentru supraviețuirea speciei, oamenii acumulează și transmit mai departe toate informațiile, le folosesc și le transformă în scopul aflării unui adevăr sau pentru a face un bine celor din jur, pentru a cunoaște, a explora, pentru a experimenta lucruri minunate. Știința ne permite să ne eliberăm de frica pe care ne-au inoculat-o superstițiile și ne oferă o mai multă siguranță legată de lumea în care trăim și la viitor fără a micșora cu nimic misterul tuturor lucrurilor care ne înconjoară. Doar pentru că știm cum se produce curcubeul nu îi știrbește cu nimic din frumusețe. Și atât timp cât universul este atât de vast nu cred că omenirea va ajunge vreodată la sfârșitul întrebărilor.

Comments are closed.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult