17 august 2009, era publicat primul articol pe Filme-cărți.ro și, astfel, apărea în blogosfera românească un nou blog, un nou portal cultural. Acum, când suntem în preajma aniversării de 10 ani, ne-am gândit să răsplătim fidelitatea și pe cei mai inspirați cititori ai noștri, prin intermediul unor concursuri atractive.
Cel care începe azi, alături de partenerii noștri de la Editura Paralela 45, aduce ca premiu un pachet de cinci noutăți, respectiv: ”Îngropăm ce nu putem lua”, de Kirsten Chen, ”Spuneţi-mi Zebra”, de Azareen Van Der Vliet Oloomi, ”Căderea unui sombrero”, de Richard Brautigan, ”Îți vând un câine”, de Juan Pablo Villalobos și ”Taipei”, de Tao Lin.
Despre cărți:
-”Îngropăm ce nu putem lua”, de Kirsten Chen. Ziua în care San San, de nouă ani, și fratele ei, Ah Liam, de doisprezece ani, descoperă că bunica lor a spart cu un ciocan portretul înrămat al președintelui Mao este ziua în care viața lor se schimbă radical. Loial față de partid, Ah Liam își denunță bunica în fața autorităților, însă convingerea în corectitudinea gestului său declanșează un teribil lanț de evenimente. Pe fundalul Chinei maoiste, această poveste captivantă și emoționantă urmărește destinul unui frate, al unei surori, al unui tată și a unei mame covârșiți de o decizie sfâșietoare, consecințele ei ample și speranța lor în salvare.
-”Spuneţi-mi Zebra”, de Azareen Van Der Vliet Oloomi. Zebra este ultimul descendent al familiei Hosseini, o familie de Autodidacți, Anarhiști și Atei, fiecare refugiindu-se generație de generație în literatură, pentru a rezista regimului opresiv iranian. Rămânând singură într-o Americă ostilă față de refugiați, Zebra pornește după moartea tatălui ei înspre Barcelona, în Marele Tur al Exilului, dorind să refacă în sens invers traseul parcurs când era copil, din Iran înspre America. Singurul lucru pe care îl are ea în minte este lecția oferită de tatăl ei: Nu iubi nimic în afară de literatură.
-”Căderea unui sombrero”, de Richard Brautigan. Când un sombrero rece ca gheața cade inexplicabil din cer, toate lucrurile o iau razna într-un orășel din sud-vestul Americii, în care de obicei nu se întâmplă nimic. Căderea unui sombrero e o poveste psihedelică despre dragoste și pierderea ei. Imaginația fertilă a lui Brautigan întinde și întoarce haosul care urmează, transformându-l într-o narațiune tandră, mișcătoare și incredibil de amuzantă, spusă de un scriitor aflat la vârful puterilor lui creative.
-”Îți vând un câine”, de Juan Pablo Villalobos. Teo are 78 de ani și locuiește cu un grup de alți bătrâni într-o clădire pe cale de prăbușire în Mexic, unde își reamintește și repovestește viața, variind narațiunea în funcție de stare. Vânzător de taco pensionat și pictor nerealizat, își găsește modelul de viață în Theodor Adorno, în a cărui Teorie estetică află răspuns pentru aproape orice, revelații pe care le notează apoi la întâmplare într-un caiet.
–”Taipei”, de Tao Lin. Paul, protagonistul romanului Taipei, e un scriitor american de origine taiwaneză, care își petrece timpul alergând de la un party la altul, călătorind dintr-un oraș în altul, lansându-și cărțile, dând scroll pe Vice, scriind mailuri, postând pe Twitter, filmând clipuri în McDonald’s sau pe autostrăzi, toate astea în timp ce e pe Xanax sau Klonopin sau ecstasy sau cocaină sau MDMA sau metadonă sau ciuperci. Tao Lin ne propune o narațiune inteligentă, proaspătă și ironică a gesturilor mărunte, incoerente, repetitive, de zi cu zi ale unui grup de tineri americani.
Pentru a câștiga pachetul de cărți, vă rugăm să răspundeţi la următoarea întrebare:
La ce categorii de cărți ați prefera să citiți mai multe recenzii pe Filme-cărți.ro și de ce?
Condiţii de participare:
- folosiţi o adresă de e-mail validă;
- lasati un SINGUR comentariu (de pe aceeași adresă de e-mail, de pe același IP, etc.);
- cel mai inspirat comentariu va fi desemnat drept câştigător, de către echipa Filme-cărți.ro.
Asteptam comentariile dvs. pana sâmbătă, 7 septembrie 2019, inclusiv, iar câștigătorul va fi anunțat pe această pagină și pe adresa de e-mail pentru comunicarea datelor personale, respectiv nume si adresa postala, unde va primi pachetul de cărți de la Editura Paralela 45.
Succes!
Concurs promovat pe Câștigă.net.
Later edit (9 septembrie 2019): Câștigător a fost desemnat, după votul echipei Filme-cărți.ro, comentariul Cătălinei:
”Bună ziua! Cred că raspunsul la intrebarea dumneavoastră ar fi: carți de ficțiune și eseuri- pentru ca avem nevoie de idei noi, valoroase, pentru că acestea permit atât evadarea din cotidian cât și înțelegerea societății, pentru că fiecare ilustrează o poveste diferită, pentru că sunt mult mai accesibile cititorului… Pe de altă parte, există necesitatea de a selecta din multitudinea noilor apariții acele cărți care trec dincolo de o copertă frumoasă și conțin idei originale, astfel încât recenziile sunt de ajutor.”
Felicitări!
25 comments
Mi-aș dori să acoperiți în mai mare măsură literaturile așa-zis populare (SF, fantasy, horror, policier sau noir). În genurile acestea (ca în întreaga literatură de altfel), alături de „moloz” în prioporție de 90 și ceva la sută,(după cum spunea Theodore Sturgeon) se ascund extraordinare comori de literatură bună și adevărată.
Ficțiune. Deși… Și ficțiunea pornește de la o realitate. Poate a altcuiva. Avem nevoie…
Thrillere. Din astea citesc, despre ele as vrea mai multe recomandari 🙂
Non-ficțiune, dar nu de genul despre spiritualitate care într-un final nu te ajută la nimic, ci acele cărți din care ne putem documenta fără să ne pierdem într-un limbaj prea de specialitate.
Mie mi se pare că sunteți ok așa cum sunteți și că acoperiți cam toate genurile… Poezie aveți? Parcă nu.
Bună ziua! Cred că raspunsul la intrebarea dumneavoastră ar fi: carți de ficțiune și eseuri- pentru ca avem nevoie de idei noi, valoroase, pentru că acestea permit atât evadarea din cotidian cât și înțelegerea societății, pentru că fiecare ilustrează o poveste diferită, pentru că sunt mult mai accesibile cititorului… Pe de altă parte, există necesitatea de a selecta din multitudinea noilor apariții acele cărți care trec dincolo de o copertă frumoasă și conțin idei originale, astfel încât recenziile sunt de ajutor.
Despre cărțile de nonficțiune aș dori să citesc mai mult, pentru că sunt puțin aduse în atenția noastră, locul acestora fiind luat de cărțile de ficțiune. Nonficțiunea reprezintă adevărul, lumea exactă așa cum este, mărturii verosimile, dar și stări sufletești nemaipomenite.
Mi-ar placea sa citesc mai multe despre carti SF.
Despre autorii români care din păcate nu mai sunt printre noi și a căror opere nu ar trebui sa moară niciodată.
Literatura pentru tineret-. in aceasta perioada cand tineretul citeste cat mai putin si dupa ureche cred ca promovarea literaurii pentru tineret este de bun augur.
Literatura clasica universala si stiinta.
Carti de calatorie. Si eu scriu despre calatorii si mi-ar placea sa citesc si despre aventurile altor autori.
Eu vreau mai multe recenzii la cărțile de ficțiune. acestea au fost cărțile care m au atras de mic să citesc, iar acum aş vrea câteva idei de astfel de cărți că oricum nu am mai pus mâna pe vreo carte
Mi-ar plăcea să dezbateți mai mult tipul de compoziții “în ramă”. Adică cele în care teoretic este vorba despre un anumit lucru, dar practic autorul te duce spre alte direcții, acestea ajungând în final la un numitor comun. Astfel cititorul este invitat să gândească posibilele scenarii. Doresc studii mai ample pe aceste teme deoarece sunt atras de subiecte ca “Illuminati” sau conjurații. Scriitorii care mi-au hrănit atracția spre acest domeniu sunt Dan Brown cu “Origini” sau “Codul lui Da Vinci” și Igor Bergler cu “Biblia pierdută” sau “Testamentul lui Abraham”.
Prefer recenzii atât pentru noutățile editoriale cât și pentru cărțile clasice
Carti de fictiune, carti de istorie si memorii jurnale
Fictiune, non fictiune, memorii, istorie si psihologie. Si nu in ultimul rand mai multa literatura romaneasca.
Ma inspir de la voi când trebuie sa ii fac cadou soției o carte buna sau sa ne uitam un film bun . PS : Mereu am nimerit cadoul, nu am dat greș niciodată! 😉
Mie imi plac mai ales cartile politiste
„Memorii/jurnale” e secțiunea mea favorită și mi-ar plăcea să conțină mai multe recenzii.
Mi-ar placea sa citresc recenzii la carti dupa care s-au facut filme celebre, premiate… chiar si seriale! am descoperit recent ca imi place mai intai sa citesc cartea si apoi sa urmaresc filmul…sa vad asemanari, diferente…care este mai reusit sau care a dat gres!
Non-ficțiune și memorii/jurnale.Prin caracterul informtiv pe care il conțin aceste comentarii/aprecieri critice, ele oferă posibilitatea de a afla știri despre niște lucruri verosimile ,de a cunoaște (pe scurt, bineînțeles) biografia unor personalități (in viziunea mai multor „critici”) sau concepte ale acestora(atunci cand nu ai timpul necesar să citești o carte).Toate acestea imi imbogatesc cultura personala(cu lucruci de folos) și mă pune in actualitate cu o mulțime de scriitori(și contemporani,despre care stiu mai puțin).Aceste recenzii sunt la îndemâna oricui, putând fi citite frecvent si intr-un timp,relativ scurt.
Mie imi plac cartile de pshihologie alicata si mi-ar place sa vad si sa gasesc mai multe recenzii.
Memorii jurnale.Pentru mine aceatsa categorie este o pledoarie pentru viata si umanitate, iar apogeul emotional este atins atunci când constientizezi ca sunt fapte reale si nu doar povesti.
Mi-ar plăcea să citesc mai multe cărţi cu un angajament social manifest, autori care îşi propun să schimbe mentalităţi şi să atace status quo-ul existent, care contestă ordinea socială cu care suntem obişnuiţi şi deconstruiesc clişeele culturale ale lumii vestice. Aş zice că aici intră cărţile de nonficţiune (eseistică şi gândire critică, istorie şi critică politică, studii sociale etc.) Puncte de plecare ar fi lucrările de la editurile Tact, Idea, colecţiile Historia de la Polirom sau Istoria Ideilor de la Humanitas. În beletristică, ar fi interesant sincronizarea cărţilor alese pentru a fi recenzate cu evenimentele curente; de exemplu, în perioada asta aş vrea să citesc poveşti bine scrise despre Amazonia şi istoria socio-polotică a statelor sud-americane, despre problemele populaţiilor native, despre ecologism şi activism, dar nu ştiu de unde să încep. Cititul exclusiv din plăcere este ceea ce ne aduce pe un astfel de blog, dar cred că din când în când se merită să ni se atragă atenţia spre acele cărţi care ne mobilizează civic.
Comments are closed.