Asociația Gutenberg, singurul ONG dedicat tinerilor vorbitori de limbă germană din România, cu unul din sedii în București, va desfășura începând cu data de 9 martie, la ora 20.30, proiectul Deutscher Gesprächsclub, în română Clubul de conversație în limba germană. Proiectul își propune încurajarea tinerilor să își exerseze și dezvolte capacitățile de comunicare în limba germană. De asemenea, participarea la un astfel de proiect, coordonat de tineri cu aceleași intenții de autodepășire, reprezintă oportunitatea perfectă prim care îți poți exprima gândurile, opiniile, într-un mediu relaxat și prietenos, în care te poți dezice de orice fel de reținere.
Prin acest proiect, ne dorim să atragem tineri creativi și entuziasmați, care să își împărtășească viziunea și părerea, pornind de la teme de discuție precum:
- Reprezintă industria jocurilor video un pilon important în economie? (9 martie)
- Este important în contextul social actual să adoptăm un limbaj diferit și corespunzător atunci când vorbim despre femei și bărbați? (16 martie)
- Cine își asumă responsabilitatea pentru reciclare în societatea actuală? (23 martie)
- Ce efect au filmele pentru adolescenți asupra tinerilor? (30 martie)
Considerăm că acest proiect este în aceeași măsura educativ, pe cât este de creativ, întrucât dorim să impulsionăm tinerii să se angajeze în adevărate dezbateri prin care ne putem ajuta reciproc să ne extindem orizontul valoric și cultural. Temele de discuție îndrăznețe au fost alese din dorința de a stimula tinerii să își construiască o viziune asupra realității actuale.
Dat fiind faptul că este un proiect oportun pentru studenți, care a început să aibă din ce în ce mai mulți participanți, David Pilea, unul din moderatorii edițiilor trecute, are câteva lucruri de transmis:
“Clubul de Germană este un proiect unic care integrează multe aspecte în ceea ce privește comunicarea și dezvoltarea cunoștințelor de limbă germană. Încă de la primele ediții ale proiectului, mi-am dat seama cât de importantă este comunicarea directă și ce impact pozitiv poate să aibă deschiderea față de alți tineri. În cadrul acestui proiect, fiecare participant are șansa să vorbească în fața celorlalți și să experimenteze ce înseamnă , în adevăratul sens al cuvântului, noțiunea de public speaking. Mulți tineri, mai ales cei care doresc să-și depășească această frică, de a vorbi în limba germană, vor găsi aici un mediu plăcut, prietenos, pur informal, perfect pentru a exersa. În speranța că anul acesta vom avea și mai mulți participanți, vă încurajăm să vă înscrieți fără nicio reținere și nu uitați că nu trebuie să vorbiți foarte bine germană pentru a fi prezenți și pentru a interacționa cu ceilalți. Cu toții știm că limba germană nu este ușoară și că trebuie exersată. Vă așteptăm! ” (David Pilea, Asociația Gutenberg).
De asemenea, Alexia Mladin, coordonatoarea departamentului de relații externe, subliniază:
“Acest proiect a fost prima activitate din cadrul asociației la care am participat atunci când am fost acceptată în asociație. Emoțiile, într-adevăr, te pot năpădi într-un astfel de context, unde nu doar că nu cunoști pe nimeni, dar nici nu poți vorbi în limba ta maternă, dar ulterior realizezi că și ceilalți participanți se află în aceeași situație. Cu toții avem nesiguranțele noastre, dar este important să încercăm constant să le găsim un leac. Esențial este să nu evităm momentele cheie, în care nu vrem să intrăm de teamă că vom fi judecați, deoarece asta duce doar la stagnare pe termen lung. Îi încurajez pe tinerii care încă nu sunt siguri dacă ar trebui să participe, doar să o facă. Nu te gândi la ce poate merge nefavorabil, ci încearcă să vizualizezi cu ce te poate ajuta implicarea într-un astfel de proiect.” (Alexia Mladin, coordonatoarea departamentului de relații externe, Asociația Gutenberg)
Așadar, ne bucurăm de faptul că organizăm astfel de proiecte, încurajându-i astfel pe tinerii entuziasmați, creativi și cunoscători de limba germană, să participe la evenimentul nostru Clubul de conversație în limba germană, ce se va desfășura în perioada 9-30 martie, la ora 20.30, pe platforma Google Meet. Înscrierile se pot face completând următorul formular:
https://forms.gle/uynP1rVNYPXPeTcA8
Vă așteptăm în număr cât mai mare. Ne puteți urmări pe paginile de Facebook și Instagram, Gutenberg Studentenverein Bukarest, întrucât acolo vom posta informații despre stadiul proiectului nostru.