Vineri, 27 aprilie 2018, la Centrul Cultural Odeon din Chișinău, s-a lansat Caravana Centenarului Filmului Românesc. Proiectul își propune să aducă filmul românesc, în 100 de localități din România, Republica Moldova și Cernăuți.
Lansarea oficială a evenimentului a avut loc pe 3 februarie, la Iași, atunci când a fost prezentat și site-ul www.100filme.ro, unde sunt prezentate toate episoadele proiectului.
Acad. Valeriu Matei: „Din păcate, rețeaua de cinematografe la răsărit de Prut a cam dispărut”
Conferința de la Chișinău a avut ca invitați speciali atât personalități ieșene, cât și din Chișinău. Cei prezenți au remarcat nevoia publicului de film românesc și au punctat relevanța cinematografiei românești, care în Republica Moldova își face un drum tot mai accesibil, mai ales prin astfel de proiecte, într-un an cu atâtea semnificații istorice.
Valentina Iusuphodjaev (Manager proiect/PR Republica Moldova): „Vrem să ajungem în 100 de localităţi din România, Republica Moldova şi Cernăuţi şi am zis noi că în felul acesta vom relansa conturul hărţii României Mari. În aceste 100 de localităţi vrem să aducem 100 de titluri de filme româneşti, pentru că avem de unde. Cinematografia românească, în fiecare an aduce tot mai multe şi mai multe filme, care se bucură de succes şi la noi aici, dar vrem să venim şi cu titluri care au pregătit această generaţie nouă de filme”.
Acad. Valeriu Matei (Directorul ICR „Mihai Eminescu”, Chișinău): „Centenarul Filmului Românesc este un proiect important, pe care Institutul Cultural Român «Mihai Eminescu» din Chișinău l-a îmbrățișat încă din toamna anului trecut, când am discutat detaliile, și mă bucur ca ajungem astăzi să lansăm acest prim modul în Republica Moldova. Ne-am dori să avem un public cât mai numeros. Din păcate, rețeaua de cinematografe la răsărit de Prut a cam dispărut”.
Irina-Margareta Nistor (Ambasador cinema): „După ce am avut lansarea la Iași, Chișinăul a răspuns cel mai rapid și prompt. Lista de filme este făcută împreună cu Bujor T. Râpeanu, critic și istoric de film, în care cred foarte tare”.
Andrei Giurgia (Manager proiect România): „Îmi place să cred că noi în acest moment scriem o pagină de istorie. Aducem în prim-plan publicului personalităţi din cinematografia românească, aducem filme care nu se văd oricând pe marele ecran, aceasta este ideea principală a proiectului, şi pornind de la faptele istorice care s-au întâmplat în localităţile în care ajungem. Acest proiect aduce momente unice, le vom conștientiza probabil mai târziu”.
Ileana Popovici (Consultant cinema): „Consider această inițiativă extraordinar de bine-venită, într-un timp în care oamenii au uitat să se iubească, să-și aducă aminte de familie. Faptul că noi mergem prin sate, prin orașe, mai ales în Basarabia, mă onorează și mă emoționează. Consider că aducem un pic de speranță celor care așteaptă de la noi susținere, iubire și interes. Faptul că sunt foarte mulți tineri în acest proiect, este o speranță și pentru cei care au mare nevoie să le fim aproape, românii din Basarabia. Aici ne simțim acasă. Filmele alese sunt foarte interesante și aduc în fața spectatorilor, în primul rând a celor din Basarabia, filme de mare calitate și filme care sunt făcute după mari opere literare, care pentru cei de aici, care nu știu foarte multe despre literatura română, este foarte important. Consider că este un lucru extraordinar, de frăție și de adevărată unire în suflet și în cuget”.
Prof. univ. dr. Daniel Șandru (Coordonatorul Departamentului Centenar din cadrul Primăriei Municipiului Iași, organizator): „Prin acest proiect arătăm unitatea de destin a celor două orașe moldovenești, Iași și Chișinău. Odată reîntors la Iași mi s-a propus să regândesc un program pentru Centenar. În cele din urmă a fost inaugurat un program cu deschiderea unor manifestări la Iași. Guvernele anterioare nu găsiseră nici un loc Iașului pentru a marca rolul pe care acest oraș l-a avut în timpul primului război mondial. Uităm prea ușor de faptul că, dacă Iașul nu ar fi fost o capitală a rezistenței și a renașterii până la capăt, Alba Iulia nu ar mai fi existat. Dacă statul român n-ar fi reușit ca de la Iași să organizeze politic, diplomatic, decizional și militar tot ceea ce s-a întâmplat între anii 1916 și 1918, probabil că nu s-ar mai fi ajuns la Romania Mare. O spun cu durere pentru că și la această oră guvernul României uită rolul Iașului”.
Prof. univ. dr. Doru Tompea (Universitatea „Petre Andrei” Iași): „Generația noastră, pe vremuri, înainte de ‘90, oazele noastre de evadare, din cotidianul acela solid, erau câteva din zona asta a artelor, literatură și film. Filmul poate e mai expresiv deoarece vine și cu impactul emoțional al imaginilor peste noi. Filmul lui Ciulei, Pădurea spânzuraților, este excepțional, spre superlativ. L-am văzut de vreo 15 ori. Filmul marchează începutul și jertfa neamului nostru pentru începutul acestui secol de Mare Unire. Este foarte bine gândit acest proiect, pentru că el cuprinde și producții cinematografice. Mă bucură faptul că s-au alăturat la acest proiect generos critici, precum doamna Margareta Nistor, actori, regizori. Această caravană cinematografică, ce va cuprinde toate teritoriile românești, va însemna numai o rememorare a istoriei celor o sută de ani ai Marii Uniri, dar este vorba și de o prezentare pentru publicul larg și pentru tineri”.
Caravana își continuă drumul prin Basarabia
Episodul 2: După evenimentul de lansare, la Cinema Odeon, a avut loc proiecția filmului Pădurea Spânzuraților, alături de Irina-Margareta Nistor și Ileana Popovici. Despre film, Irina-Margareta Nistor spune că este „cel mai bun film al tuturor timpurilor”.
La finalul proiecției cei doi invitați, Irina-Margareta Nistor și Ileana Popovici, au rămas pentru a dicuta cu publicul și pentru a răspunde la întrebări.
Ileana Popovici a adăugat că „nu am mai văzut filmul de mult timp și m-a impresionat mai mult decât atunci când eram tânără. Este o lecție, un abecedar, pentru cei care au făcut film mai departe. Am recunoscut multe cadre care apar acum în filme”.
Episodul 3: Pe 28 aprilie, Caravana Centenarului Filmului Românesc a ajuns la Călărași, unde s-a scris cel de-al treilea episod. Comedia Două lozuri, a fost cea care a încântat publicul și despre care a vorbit criticul de film Irina-Margareta Nistor, actrița Ileana Popovici, Valentina Iusupodjaev și Cătălin Bordeianu, director adjunct ICR Chișinău.
„În România se face film și film bun. Filmul românesc este astăzi cunoscut pe internațional și iubit de foarte multă lume”, a spus Valentina Iusupodjaev, în deschidere.
Criticul de film Irina Margareta Nistor: „filmul pornește de la povestea lui Caragiale, cu Două lozuri, dar el inițial s-a făcut mai mult sau mai puțin dintr-o glumă, este realmente un film independent” „am ales un film foarte nostim, un film care va face plăcere, un film care a fost premiat printre altele, pentru că a fost cel mai văzut” „un film cu foarte mult umor”.
Oleg Chicu, membru al platformei civice Acțiunea 2012, reprezentant al Alianței pentru Centenar, a spus la final că felicită echipa proiectului, pentru că „vine cu un proiect grandios”.
Episodul 4: Duminică, 29 aprilie, la Strășeni a rulat filmul Afacerea Est, regizat de Igor Cobileanski, o co-producție între România și Republica Moldova. După vizionarea filmului, regizorul a intrat în dialog cu publicul pe Skype, pentru a răspunde la întrebări. La sesiunea de Q&A a fost prezent și actorul Daniel Busuioc.
Irina-Margareta Nistor: „O comedie pe care aș vedea-o în fiecare zi” „din categoria fimelor antidepresive”.
Irina-Margareta Nistor a apreciat că „publicul era atât de entuziasmat, încât a aplaudat în ritm cu genericul final”.
La final, după remarca făcută de Irina-Margareta Nistor, regizorul filmului s-a arătat încântat de ideea de a face un film intitulat „Afacerea Vest”.
Despre CENTENARUL FILMULUI ROMÂNESC
Centenarul Filmului Românesc este inițiat de Asociația ARTIS (Iași) și Asociația Obștească MIA (Chișinău), iar co-organizator al evenimentului ce se va desfăşura pe parcursul a peste un an de zile este Agenția Națională de Presă AGERPRES. Proiectul este derulat în colaborare cu Asociaţia Studenţilor Jurnalişti din Iaşi.
Inițiativa include „trasarea” hărții României Mari printr-o Caravană Cinematografică ce vizează traseul istoric: România – Republica Moldova – Cernăuți.
Centenarul Filmului Românesc este un proiect desfășurat în cadrul programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași (2017-2020).
Despre ARTIS (Iași)
Din dragoste pentru film și din pasiune pentru organizarea de evenimente, s-a conturat, în anul 2016, Asociația ARTIS. Echipa este alcătuită din membri alumni ai Asociației Studenților Jurnaliști (ASJ), împreună cu care organizează, de 9 ani, festivalul Serile Filmului Românesc.
Anul acesta, pentru a celebra împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, ARTIS a inițiat un nou proiect, produs și organizat de Primăria Municipiului Iași, în colaborare cu Asociația Obștească MIA: Centenarul Filmului Românesc.
Despre Asociația Obștească MIA (Chișinău)
AO „MIA” este o asociație non-profit, creată cu scopul de a stimula producția independentă de film și TV, de a promova cultura audiovizuală și de a educa consumatorul prin intermediului imaginilor în mișcare.
Fondată in anul 2000, „MIA” a realizat diverse proiecte – de la producții video, TV și film la campanii sociale de amploare, de la training-uri, seminare și instruiri la evenimente de impact național.
Un eveniment inițiat de: ARTIS și Asociația Obștească „MIA” (Protecția și Dezvoltarea Mediului Audiovizual Informațional) din Chișinău
Organizat de: Primăria Municipiului Iași (Departamentul programului Centenar) și Ateneul din Iaşi
Co-organizator: Agenția Națională de Presă AGERPRES
PARTENERI
În colaborare cu: Asociația Studenților Jurnaliști
Partener academic: Universitatea „Petre Andrei” din Iași
Partener: Dacin Sara
PARTENERI MEDIA
- Partener media principal: AGERPRES
- Frecvența de încredere: Radio România Cultural
- Televiziunile Centenarului: Antena 3, TVR IAȘI
- Parteneri media naționali: SMART FM, Cinefan, miscareaderezistenta.ro, România Liberă, AARC.ro, Filmsi.ro, movienews.ro, Cooperativa urbană, Flacăra, Magazin Istoric
- Partener media regional: VIVA FM
- Parteneri media locali: Viva FM Iași, Zile și Nopți Iași, Evenimentul Regional al Moldovei, Ziarul de Iași, Iași FUN, Radio Iași, Iași TV LIFE
- Lobby blog: Cineamator, Cinemil, ro, piratulcinefil.wordpress.com, filme-carti.ro, raluka-fă-teauzit.blogspot.com, semnebune.ro
ON-LINE
Facebook:www.facebook.com/100filme.ro
Instagram: https://www.instagram.com/centenarulfilmului
Site: 100filme.ro